fbpx ...

Deze vegan bananenkoekjes zijn ontzettend verslavend! Ik vond dat het weer eens tijd werd voor een glutenvrij koekjes recept op mijn blog, want dat is geloof ik al eeuwen geleden. Het liefst maak ik elke zondag een lekker baksel om doordeweeks van te kunnen genieten. Deze keer werd het geen cake of taart, maar bananenkoekjes! Het duurde even voordat ik het perfecte recept had ontwikkeld, maar nu weet ik zeker dat je er van gaat genieten. De combinatie van banaan met kaneel en amandelschaafsel is heerlijk. Ben jij ook zo dol op bakken? Dan weet ik zeker dat je deze bananenmeel koekjes ook lekker gaat vinden. 

Deze vegan koekjes maakte ik van een nieuw soort meel, namelijk Koopmans Bananenmeel. Heb jij dit meel al wel eens op? Het is glutenvrij, rijk aan vezels en heeft een neutrale smaak. Ideaal voor baksels dus en zeker als je een glutenallergie hebt. Bovendien wordt er ook helemaal geen ‘zooi’ aan toegevoegd, want het meel wordt gemaakt van onrijpe bakbananen. Ik ben fan! En als jij deze heerlijke koekjes hebt geproefd ben je ook fan, dat weet ik zeker.

 

vegan-bananenkoekjes-glutenvrij

Koopmans-basismelen

 

Vegan bananenkoekjes 

 

Deze bananenkoekjes zijn makkelijk om te maken, glutenvrij én vegan. Met dit recept wil ik laten zien dat je niet per se dierlijke producten nodig hebt voor lekkere koekjes. De eieren heb ik vervangen door een chia ei, welke je maakt van chia zaden en water. Door dit samen te mengen in een glas krijg je een substantie die net zo kleverig is als een ei en daarom ook een goede vervanger is. Ook heb ik de klassieke roomboter vervangen voor plantaardige roomboter. Plantaardig eten is veel beter voor het milieu en juist met dit soort kleine stapjes kan jij het verschil maken! 

Misschien wil je ook eens experimenteren met glutenvrije melen en ben je wel een beetje uitgekeken op amandelmeel. Dan zou ik dit bananenmeel zeker eens proberen! Ook vind je tegenwoordig twee andere basismelen van Koopmans in de supermarkt, namelijk Zelfrijzend Amandelbakmeel en Boekweitmeel. Deze zijn ideaal als je een glutenallergie hebt of graag glutenvrij wilt bakken. Deze Koopmans bakken zonder tarwe basismelen zijn verkrijgbaar bij de AH in het glutenvrije schap en bij de Plus en Jumbo in het bakschap. Ik heb nu standaard een voorraadje van deze basismelen in mijn keukenkast staan, zodat ik altijd wat lekkers kan bakken als er bezoek komt. Ga jij ze ook proberen? Laat mij dan vooral weten wat je er van vindt!

Deze vegan bananenkoekjes zijn:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Vrij van tarwe
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van deze vegan bananenkoekjes vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! Wil je meer van dit soort recepten proberen? Ga dan voor meer glutenvrije recepten naar Koopmans.com/recepten/bakken-zonder-tarwe.

 

vegan-bananenkoekjes-glutenvrij

vegan-bananenkoekjes-glutenvrij

Koopmans-basismelen

 

Recept vegan bananenkoekjes (Glutenvrij)

 

Bereidingstijd: 30 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 10 koekjes)

140 gram Koopmans Bananenmeel
125 gram rijpe bananen (Het liefst met zwarte spikkels)
1 eetlepel chia zaad
3 eetlepels water
80 gram plantaardige roomboter
100 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels amandelschaafsel
1 theelepel bakpoeder
1/3 theelepel zout

 

Benodigdheden

Oven
Grote kom
Pannetje
Schaaltje
Glas
Bakpapier

 

Bereiding

1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C, als je een elektrische oven hebt moet dit 10 tot 15 graden hoger.

2. Doe de chia zaden met het water in een glas, roer dit door elkaar en laat 5 minuten staan. Dit is een vervanger van ei en wordt een chia ei genoemd.

3. Smelt de plantaardige boter even in een pannetje.

4. Doe de bananen in een schaaltje en prak ze met een vork tot moes. 

5. Doe het Koopmans Bananenmeel, de kokosbloesemsuiker, de kaneel, het bakpoeder en het zout in een grote kom. Roer alles goed door elkaar. 

6. Voeg gesmolten boter, de geprakte banaan en het chia ei toe en kneed alles goed door elkaar met je handen.

7. Rol 10 bolletjes van het deeg, van ongeveer 2,5 cm. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. 

8. Druk de balletjes zachtjes plat met een vork en verdeel het amandelschaafsel over de koekjes. Duw dit zachtjes aan met je handen.

9. Bak de koekjes 18-20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze daarna 30 minuten afkoelen, zodat ze ook wat krokanter worden. Geniet er van!

Tip: Varieer eens met andere toppings, zoals bijvoorbeeld pecannoten. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Koopmans. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

vegan-bananenkoekjes-glutenvrij

info@zonderz