fbpx ...

Wat zijn tips voor een positieve mindset bij kinderen? Dat vertel ik je in deze blog! In een eerdere blog over groeimindset noemde ik al kort een aantal tips om deze positieve mindset bij opgroeiende kinderen te stimuleren. Je ondersteunt kinderen in hun natuurlijke leermindset door niet te focussen op resultaten, maar op inzet. De groeimindset is de aangeboren ‘stand’ van je gedachten. Hoe mooi zou het zijn als deze natuurlijke positieve mindset om te proberen en te leren zo weinig mogelijk wordt belemmerd? Dat we als kind vallen en altijd weer opstaan, ook in figuurlijke zin. Omdat vallen of fouten maken geen negatief label krijgt, maar gewoon iets is wat bij het leven hoort.

 

Zelfvertrouwen creëren bij kinderen

 

Voor een positieve mindset gericht op groei, is zelfvertrouwen een belangrijk fundament. Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je op eigen kracht taken en mogelijke hindernissen aankunt. Maar het betekent ook dat je jezelf kent en weet dat iedereen anders is en mag zijn. En dat je weet hoe je bij jezelf kunt blijven of daar weer naar terug kunt keren als je in verstrikkende gedachten bent belandt. Een positieve mindset ontwikkelt zich daarom het beste in een omgeving die groei stimuleert en zelfvertrouwen bevordert. Deze stimulerende voedingsbodem geeft een kind wat nodig is om een mindset gericht op groei en positiviteit te ontwikkelen.

Als je als ouder deze omgeving meer bewust wilt creëren, is het fijn om te weten welk opvoed gedrag dit stimuleert. Hieronder vijf tips over het stimuleren van de groeimindset en het zelfvertrouwen van je kind. De tips gaan over de manier waarop je naar je kind toe communiceert of wat jij zelf als voorbeeld laat zien.

 

positieve mindset

positieve mindset

 

5x tips voor een positieve mindset bij kinderen

 

1. Communiceer in groeitaal

 

Groeitaal is de manier waarop je naar je kind toe communiceert waarbij je communicatie positief is en is gericht op het groeiproces. Het gaat er dus om dat je het proces prijst, fouten niet afkeurt maar deze juist ziet als leermogelijkheden. Onderzoek toont aan dat als kinderen worden geprezen omdat ze slim zijn, dit een statische mindset bevordert. Ze krijgen dan de boodschap dat hun resultaat is gebaseerd op vaststaande eigenschappen en niet op trainbare skills. Maar wanneer kinderen worden geprezen op hun inzet, dan stimuleert dit bij hun de groeimindset.

Bijvoorbeeld:

  • “Deze aanpak werkte niet. Hoe kan je het de volgende keer anders aanpakken?”
  • “Wat heb jij goed geoefend vandaag!”
  • “Je hebt om hulp gevraagd toen je er niet uit kwam. Wat moedig van je.”

Daarnaast kun je gebruik maken van de ‘nog niet psychologie’. Ook deze manier van communiceren stimuleert een groeimindset. Als je kind bijvoorbeeld zegt: “Ik kan niet fietsen!!”, zeg jij: “Ik weet dat je nog niet kunt fietsen, maar door te oefenen, zal je er steeds beter in worden.”

 

2. Deel je eigen ‘fouten’

 

Openlijk praten over je eigen fouten en ‘struggles’ in een positieve zin is ook een hele goede manier om een groeimindset bij je kinderen te stimuleren. Op deze manier leer je kinderen dat het nemen van risico’s en het maken van fouten een natuurlijk onderdeel van het groeiproces is. Wees je daarbij bewust van de manier waarop je over je fouten praat. Label ze dus niet met een negatief oordeel. Groeien is proberen en reflecteren. Door je eigen leerproces te delen, leer je kinderen om te reflecteren. Groeien bestaat uit proberen en reflecteren. Vertel dat het proberen van moeilijke dingen ons helpt om te groeien en dat je niet meteen iets perfect hoeft te kunnen.

 

3. Neem je kind niet teveel uit handen

 

Je kind teveel helpen is slecht voor het zelfvertrouwen van het kind. Je geeft hiermee een signaal af dat ze iets niet goed genoeg zelf kunnen. En je ontneemt ze de ruimte om zelf te oefenen en ervaring op te doen. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen kinderen bijvoorbeeld zelf hun kamer opruimen, schoonmaken of leren koken. Je zult dan jouw gewenste eindresultaat en de manier waarop ze dit doen zoveel mogelijk moeten loslaten.

 

positieve mindset

 

4. Leer je kind om zelf keuzes te maken

 

Een kind leert het beste wat zijn of haar capaciteiten als er balans is tussen vrijheid en over bescherming. Aan de ene kant zijn grenzen nodig om veilig op te groeien. Aan de andere kant heeft een kind ruimte nodig om zelf keuzes te maken en te experimenteren met de gevolgen van die keuzes. Vergeet hierbij ook niet weer om in gesprek te gaan over de gevolgen van keuzes. Immers, proberen en reflecteren zorgt voor groei.

 

5. Geef het goede voorbeeld

 

Last but not least: geef het goede voorbeeld. Kinderen leren heel veel van rolmiddelen. Jij bent het voorbeeld voor je kind. Dus sta af en toe eens stil bij je eigen mindset:

  • Ben ik in beweging? Of zijn er gebieden van mij waarin ik onbewust mijzelf tegenhoud?
  • In welke situaties denk ik in groei? En in welke setting heb ik statische gedachten?
  • Welke taal spreek ik tegen mijzelf? Is dit positief en ondersteunt dit mijn groeiproces?

Wil jij de komende tijd actief aan de slag met het stimuleren van een positieve groeimindset bij je kind? Kies dan een van de tips eruit waar je zelf makkelijk mee kunt starten. Verwacht van jezelf niet dat je direct in één keer je opvoedgedrag verandert (groeien is proberen, weet je nog?). En bedenk dat wanneer je je alleen al bewust bent van je voorbeeldrol, je gedrag al aan het veranderen is.  Wil je hier meer over lezen? Dan is dit boek een aanrader. 

Latest posts by Sjoukje Bonnema (see all)