fbpx ...

Je wilt duurzamer leven, maar waar begin je eigenlijk? Elke maand schrijf ik een blog over hetgeen waar ik tegen aan ben gelopen of wat me is opgevallen. Zo schreef ik vorige maand over de kracht van mindfulness. Een blog die misschien wat spiritueler of zweveriger is dan mijn andere blogs. Deze maand gooi ik het over een hele andere boeg! Namelijk duurzamer leven en hoe je met kleine aanpassingen bij kan dragen aan het terugdringen van de klimaatveranderingen. Hoe je met kleine aanpassingen een duurzamer leven kunt leiden en daarmee bijdraagt aan het behoud van onze natuur en aarde.

 

Wat kan je zelf doen?

 

De aanleiding voor dit alles, was voor mij het zien van de indrukwekkende film ‘A Life on Our Planet’  van David Attenborough (Netflix). Hij brengt op indrukwekkende wijze de natuur van onze planeet in beeld en hoe deze steeds sneller verslechterd en vernietigd wordt door ons eigen toedoen. En deze film maakte mij ervan bewust dat mijn leefstijl een stuk duurzamer zou kunnen. Ik hou namelijk van Rituals zeep, lang douchen, pak soms de auto terwijl ik ook prima de fiets kan pakken, bestel regelmatig pakketjes (zeker nu alle winkels dicht zijn) en ik hou van een biefstukje. Maar naar aanleiding van deze film, nam ik mij dus voor om me wat meer in te lezen in wat ik zelf kan doen om de klimaatverandering tegen te gaan, zonder dat ik daarvoor mijn hele leefstijl radicaal hoef om te gooien (wat natuurlijk wel effectiever zou zijn, maar niet op langere termijn aangezien ik het niet vol zou houden).

 

Onze planeet is beschadigd

 

“The natural world is fading. The evidence is all around. It’s happened in my lifetime. I’ve seen it with my own eyes. This film is my witness statement and my vision for the future, the story of how we came to make this our greatest mistake, and how, it we act now, we can yet put it right.” David Attenborough.

Met deze uitspraak start David Attenborough de meest indrukwekkende film over onze eigen planeet met haar inmiddels beschadigde natuur en bedreigde diersoorten. In deze film is zowel onze natuur zoals we die nu nog kennen en tevens de vernietigende invloed van de mensheid, op indrukwekkende wijze in beeld gebracht. Bovenstaande quote maakte op mij dan ook veel indruk. Zo vertelt Attenborough dat het aantal diersoorten in 100 jaar tijd met bijna 40% is afgenomen en dat er wereldwijd al 50% van alle bossen zijn gekapt. Ook laat hij zien dat door jacht en visserij onze oceanen in vergelijking met 100 jaar geleden schrikbarend veel leger zijn geworden en hoe de opwarming van de aarde door ónze uitstoot, het ijs over de hele wereld laat smelten. In 200 jaar tijd hebben wij evenveel koolstof van een catastrofale hoeveelheid de lucht in geholpen, als de natuur door vulkanische activiteit dit in een miljoen jaar deed.

 

duurzamer-leven

 

Duurzamer leven, waar begin je?

 

“By making de right choices in the next 10 years, we can begin to rewild the world and create a rich, triving, sustainable future for ourselves on Earth. We can yet become the heroes of our own story” David Attenborough.

Gelukkig geeft Attenborough ook inzicht in wat wij kunnen doen om onze planeet te redden. Hij stelt dat als wij als mensheid zo krachtig zijn om de aarde te kunnen vernietigen, dat we deze in plaats daarvan ook kunnen redden. Zijn adviezen lopen uiteen van het opwekken van wind- en zonne-energie tot je eigen ‘zoetwater’ verbruik en voedingspatroon. Deze film inspireerde me om me te verdiepen in een duurzamer leven. 

Dat lang douchen niet goed is, weten we allemaal. Een voor de hand liggend advies is dan ook om onze douchetijd bijvoorbeeld met 5 minuten te verkorten. Maar behalve het water wat we door het doucheputje laten wegspoelen, zijn er ook een hoop zeepresten die via datzelfde doucheputje in het riool en uiteindelijk in zee terecht komen. Bijna alle douchegels, scrubs, shampoos’ en conditioners bevatten enorme hoeveelheden micro plastics en palmolie. Mocht je de film van Attenborough al gezien hebben of mocht je je al een beetje in het milieu verdiept hebben, dan weet jij dat palmolie in producten indirect hartstikke slecht is voor het milieu. Om die producten te kunnen voorzien van palmolie, worden dagelijkse grote hectaren aan bos gekapt en vervangen voor palmolie plantages. Dit zijn plantages die lage palmpjes bevatten, die weinig koolstof uit de lucht opnemen en waarin dieren uit de bossen en jungles niet kunnen overleven. Daarom kan je beter voor duurzame palmolie kiezen.

 

Kies voor natuurlijke producten

 

Van een vriendin kreeg ik een tijdje terug een Happy Soaps Bar cadeau en ik besloot hem in gebruik te nemen. Met een Happy Soaps Bar, bespaar je het milieu een hoop micro plastics, palm olie en andere chemische stoffen die bijvoorbeeld wel in de geliefde Rituals, Thermen en Janzen producten zitten. Ondanks dat het een stuk zeep is, dat je waarschijnlijk aan jouw opa en oma doet denken, ruikt het heerlijk, schuimt het rete goed en doe je er lang mee. Ook hebben ze deze zeep blokken als shampoo en conditioner. In plaats van allerlei chemische zeepresten die via ons doucheputje in de zee terecht komen, spoelen we hiermee enkel nog natuurlijke zeep de zee in.

Ook schoonmaakmiddelen zijn erg agressief, chemisch en daarom slecht voor het milieu. Dus ik besloot om op zoek te gaan naar natuurlijke handzeep, afwasmiddel en wasmiddel en kwam op de site van Marcels Green Soap terecht. Helemaal op natuurlijke basis en vrij van palmolie en plastic. Ook deze producten zijn een dikke aanrader!

 

duurzamer-leven

 

Probeer vaker vegetarisch te eten

 

Behalve de chemische stoffen die we onbewust naar het riool afvoeren, is het eten van een kroketje of biefstukje ook een boosdoener voor het milieu. Ik kwam erachter dat er voor de productie van vlees veel landbouwgrond nodig is en dat er door de vleesindustrie veel CO2 uitstoot vrij komt. Uit onderzoek blijkt dat je met 7 dagen zonder vlees, 101 liter water bespaart dat anders was gebruikt voor de productie van veevoer, veehouderij en productie van vlees. Ook bespaar je 13,7 kg CO2 dat ongeveer gelijk staat aan een ritje met de auto (benzine) van 79 km. Een boom bespaar je één hele maand aan werk om deze CO2 weer op te nemen. Maar ook wanneer je 1 of enkele dagen per week vegetarisch zou eten, maak je dus al verschil. En zoals mijn buurvrouw laatst tegen me zei ‘alle begin is moeilijk maar begint met kleine stapjes’. De app Veggie Challenge geeft bij elke dag dat je vegetarisch eet, aan welk positieve effect je daarmee hebt op het milieu. Deze app geeft mij dat extra steuntje in de rug om vaker vegetarisch te eten. 

 

Ga naar buiten en gebruik de fiets!

 

En ondanks dat het regelmatig regent en de januari maand over het algemeen als koud en soms ook donker wordt bestempelt, is het belangrijk om voldoende buiten te komen. Attenborough haalt in zijn film het voorbeeld van Nederland aan waarin haast elke Nederlander een fiets heeft in tegenstelling tot de rest van de wereld. De film maakte me ervan bewust dat ik door de jaren heen steeds vaker de auto ben gaan gebruiken terwijl ik ook prima kan fietsen. Dat terwijl fietsen voor zowel het milieu als onze gezondheid veel beter is! 

Dat allemaal gezegd hebbende, heb ik me op 1 februari (voor goede voornemens is het nooit te laat) voorgenomen om drie dagen in de week vegetarisch te eten, ecologische zeep te gebruiken, vijf minuten korter te douchen (wel nog steeds heel warm) en voortaan altijd mijn fiets te pakken in plaats van de auto wanneer het om een afstand gaat van minder dan zes kilometer. En zoals David Attenborough al zei: “By making de right choices in the next 10 years, we can begin to rewild the world and create a rich, triving, sustainable future for ourselves on Earth. We can yet become the heroes of our own story”

 Ik wil gaan voor een duurzamer leven, wie doet er met me mee?

Liefs, Simone

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

Latest posts by Simone Kuijpers (see all)