fbpx ...
Heb je het gevoel dat je stofwisseling traag is en zou je deze graag willen verbeteren? Dan heb ik wat fijne tips voor je! Eigenlijk is je stofwisseling een vicieuze cirkel met dingen die allemaal invloed op elkaar hebben. Als je veel vezels eet, gaat je stofwisseling beter werken en dat merk je ook weer aan je ontlasting. Daardoor voel je je weer energieker en door die reden houd je je gezonde eetpatroon vaak ook beter vol.
 
Maar hoe weet je nu of je stofwisseling goed is? Let’s talk about poop, ook al is dit misschien niet een onderwerp waar je het elke dag met je vriendinnen over hebt. Als je een harde en droge ontlasting hebt is je stofwisseling niet goed, maar ook als je ontlasting te vochtig is. Aan de hand van je ontlasting kan je dus ook zien hoe goed je stofwisseling werkt. Je stofwisseling verbeteren kan op verschillende manieren en vooral voeding heeft hier veel invloed op. Ik heb al mijn tips op een rijtje gezet!
 

 

Hoe kan je je stofwisseling verbeteren?

 

Rauwkost bij je lunch

 

Wist je dat hoe meer vezels je eet, hoe beter je stofwisseling werkt? Vezels zitten voornamelijk in groenten, fruit, noten, zaden en pitten. Een handige tip is om bijvoorbeeld altijd bij je lunch een portie rauwkost te eten. Zo eet ik bij mijn brood ook vaak een zoete puntpaprika, een halve komkommer of een bakje cherrytomaten. Op die manier krijg je al 200 gram extra groenten binnen op een dag en als je dan ook nog eens groenten bij je diner eet zit je al snel aan de 400 gram per dag.

Het maakt niet zo veel uit welke soort groenten je eet, maar het is altijd goed om voldoende te variëren. Zo krijg je namelijk ook veel verschillende soorten vitaminen en mineralen binnen. Eat the rainbow! Bovendien kan je op een makkelijke manier meer groenten te eten door pasta te vervangen door courgetti en bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst te nemen. 

 

Noten, zaden en pitten eten

 

Maar hoe kan je op een makkelijke manier aan veel vezels komen, zonder zoveel groenten per dag te hoeven eten? Denk dan eens aan noten, zaden en pitten! Deze zitten boordevol vitaminen en zijn daarnaast ook rijk aan vezels. Chia zaad en lijn zaad zijn bijvoorbeeld erg makkelijk te gebruiken in je ontbijt. Zo voeg ik zelf altijd een eetlepel chia zaad toe aan mijn smoothie en bovenop mijn havermoutpap komt standaard een eetlepel lijnzaad. Maar ook kan je je salades lekkerder maken door pompoenpitten, zonnebloempitten of hennepzaad toe te voegen als garnering. 

Ik bestel mijn zaden en pitten vaak bij Holland & Barrett, waar ze ook grotere zakken hebben zodat je er een tijdje mee kan doen. Als tussendoortje kan je wat vaker ongebrande noten toevoegen aan je voeding en je zal zien dat dit ook een positief effect heeft op je stofwisseling!

 

stofwisseling-verbeteren

 

Move your body!

 

Ook voldoende beweging zorgt ervoor dat je stofwisseling een boost krijgt. Zit je voor je werk veel achter je laptop? Dan is je stofwisseling vaak wat trager dan dat je vooral staand of lopend werkt. Probeer daarom elke dag even te bewegen, al is het maar een kleine wandeling door de buitenlucht. Ook kan het helpen om je werktelefoontjes bijvoorbeeld lopend door de woonkamer te doen.

Maar wil je je stofwisseling écht een boost geven, probeer dan 2 à 3 keer per week een intensievere workout te doen. Denk bijvoorbeeld aan crossfit of HIIT. Bij deze sporten bouw je meer spiermassa op, waardoor je zal merken dat je stofwisseling ook beter gaat werken. Daarnaast zorgen ze ook beide voor een betere vetverbranding, win-win dus! 

 

Groene thee drinken voor een betere stofwisseling

 

Wist je dat groene thee ook zorgt voor een betere stofwisseling? Meer redenen dus om vaker groene thee te drinken! De bioactieve catechinen, waaronder EGCG, die in groene thee zitten zorgen hiervoor. Daarnaast zorgt het in combinatie met voldoende bewegen ook voor een lager vetpercentage én een beter uithoudingsvermogen. Kies dan wel voor pure groene thee, zoals bijvoorbeeld jasmijn thee.

Daarnaast is het slim om groene thee te laten trekken in water van 80˚C en niet bij 100˚C. Als het water 100˚C is zorgt het er namelijk voor dat de groene thee blaadjes verbranden en daardoor krijg je een bittere smaak. Wat ik zelf vaak doe is het kokende water in een mok gieten, even een paar minuten wachten en daarna pas de groene thee blaadjes toevoegen. Zo weet je zeker dat deze niet verbranden en kan je genieten van de positieve effecten van groene thee!

 

stofwisseling-verbeteren

 

Spice up that food

 

Hoe pittiger je eten, hoe beter je stofwisseling! Dat is ook de reden waarom ik ik over veel gerechten wat extra cayenne peper strooi. Of het nu een lekkere soep, Indiase curry of een pasta bolognese is, spice up that food! Maar waarom eigenlijk? Dit geeft te maken met capsaïcine, een werkzame stof die in pittig eten zit. Deze stof zorgt geeft een warm, tintelig gevoel in je mond, waardoor je lichaam sneller opwarmt en je ook meer gaat zweten. Daardoor gebruikt je lichaam meer energie dan normaal en krijgt je stofwisseling dus een flinke boost.

Je kan in principe alle soorten pepers gebruiken, maar een potje cayenne of chili peper is het handigste. Ook kurkuma is pittig en zorgt voor een betere stofwisseling. Mocht je het niet fijn vinden om dit door je voeding te gebruiken, dan kan je er ook voor kiezen om kurkuma capsules te slikken. Zo heb je die stofwisseling boost gelijk al in the pocket zonder er veel over na te hoeven denken. 

 

Ga voor een stofwisseling stimulerende massage

 

Niet alleen met je voeding, maar ook met een massage kan je ervoor zorgen dat je stofwisseling beter werkt. Een massage zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en hierdoor wordt ook je stofwisseling bevorderend. En hiervoor hoef je echt niet naar een massagesalon! Kijk je partner eens lief aan en vraag of hij/zij je een lekkere massage wilt geven. Gebruik hierbij dan een natuurlijke massage olie en zet wat fijne, rustgevende muziek op.

Bepaalde geuren zorgen voor een nog relaxter effect, zoals bijvoorbeeld lavendel. Zo weet je zeker dat je voldoende ontspannen bent en je optimaal kan genieten van je welverdiende massage! En mocht je nog wat inspiratie nodig hebben voor massagetechnieken, dan is YouTube je beste vriend. 

 

Minder alcohol drinken

 

Als foodcoach maak ik wel eens mee dat mensen die dol zijn op alcohol ook wat moeilijker afvallen. Hoe komt dat eigenlijk? Het heeft niet alleen te maken met de extra calorieën die je binnen krijgt, maar ook met het feit dat alcohol je stofwisseling vertraagd. Je lichaam ziet alcohol namelijk als ‘loze calorieën’ en wil deze giftige stoffen het liefst zo snel mogelijk weer uit je systeem hebben. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds een bord pasta eet en daarna nog een paar glazen wijn drinkt, dan wordt éérst de wijn verteerd en daarna pas de pasta.

Als je je stofwisseling wilt verbeteren is het dus goed om eens na te denken over je alcohol inname. Probeer één dag in het weekend alcohol te drinken in plaats van een paar en – als je toch graag een glaasje drinkt – probeer de hoeveelheid alcohol die je drinkt op een avond te verminderen. Zo voel je je de volgende dag ook gelijk een stuk fitter! 

Hopelijk helpen deze zeven tips jou om een betere stofwisseling te krijgen. Welke van deze tips ga jij toepassen? En heb je zelf nog een andere fijne tip? Laat het mij dan vooral even weten in de comments!

 
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Holland & Barrett. Lees hier mijn disclaimer. 
 
Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.
info@zonderz