fbpx ...

Ook benieuwd naar de duurzame menstruatiecup? Ik ging het testen en dit is mijn ervaring. Al een aantal jaar word ik onwijs geprikkeld door de alternatieven die de traditionele producten op een duurzame manier vervangen, dus ook de veranderingen in de hygiëneproducten voor vrouwen. Daarom had ik al een tijd de menstruatiecup op het oog, maar altijd met de gedachte: ‘die koop ik morgen wel’. Mijn morgen werd een overmorgen en een overmorgen werd opeens twee maanden. Totdat een vriendin vol lof sprak over haar positieve ervaring met de cup. Dus de dag daarna ging ik naar de winkel en werd mijn ‘die koop ik morgen wel’ een vandaag! Ben jij ook benieuwd hoe zo’n menstruatiecup werkt? Lees dan snel verder.

 

Waar komt de menstruatiecup vandaan? 

 

Voor mijn gevoel was de menstruatiecup er in één keer, maar de cup is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Zowel de tampon als de menstruatiecup zijn al in de jaren ‘30 ontwikkeld, alleen zijn de tampons er met de populariteitsprijs vandoor gegaan. Dit komt doordat de meeste vrouwen zich niet comfortabel voelden bij het idee van het herbruiken van een inwendig product. Ook het idee om de cup te legen of schoon te maken was niet geliefd. De cup had geen kans van slagen nadat de vrouwen bijna unaniem voor de alternatieven kozen. Ook marketingtechnisch was de cup niet aantrekkelijk, want als je er eenmaal een hebt kan je er tien jaar mee doen. Producenten zien graag de centen rollen, dus de cup verdween tijdelijk van de markt.

 

duurzame-menstruatiecup

 

De menstruatiecup is here to stay

 

Met het oog op duurzaamheid, je portemonnee en de fratsen daar beneden is het niet gek dat de menstruatiecup steeds populairder wordt. Het herbruikbare siliconen bekertje vangt het bloed op, in plaatst dat het absorbeert. En dat betekent: minder afval! Uit onderzoek van Zero Waste Live kwamen schrikbarende cijfers dat een vruchtbare vrouw tussen de 9000 en 11.000 tampons gebruikt in haar leven.

Daarnaast kan je de menstruatiecup gemakkelijk tien tot twaalf uur laten zitten. En dat betekent: geen dozijn tampons in je handtas! Naast duurzaamheid en efficiëntie houd je ook nog veel geld over. De cijfers liegen er niet om, een vrouw kan tot wel 1600 euro besparen wanneer ze een menstruatiecup gebruikt gedurende haar vruchtbare periode. En dat betekent: een extra zakcentje voor leuke dingen in het leven!  

 

Mijn eerlijke mening

 

Eerlijk, ik heb twee menstruaties aan me voorbij laten gaan voordat ik daadwerkelijk de cup uit de verpakking heb gehaald. Ik zag een beetje op tegen de ontdekkingstocht die de cup met zich meebracht. Tot op een dag hét moment daar was en ik er toch aan moest gaan geloven van mezelf. Een pannetje in mijn huis werd gekroond tot het menstruatiecupdomein om de cup in te koken. Om alle mogelijk bacteriën te verwijderen moet je de cup drie minuten uitkoken, het liefst voor én na de menstruatie.

Met een steriele cup en medium goede zin ging de tocht beginnen. Met de verschillende vouwtechnieken om de cup in te brengen in gedachten vond ik mijn weg richting het toilet. 1, 2, 3 en ploep, de cup zat! Wow, zo eenvoudig, dacht ik bij mezelf. Gelijk belde ik mijn vriendin om mijn enthousiasme te delen en ik dacht: nooit meer iets anders! Tot het moment dat de cup verwijderd moest worden. Dat was geen 1, 2, 3 en ploep, maar meer: vloekwoord, zucht, vloekwoord, trekken, frutten en ploep. Wow, wat een gedoe, dacht ik en ik pakte er gelijk een tampon bij. De dag daarna verklaarde ik mezelf voor gek en toverde ik de cup weer tevoorschijn.

Soms moet je dingen een tweede kans geven en dat deed ik, en zelfs een derde. Ik wil je nu niet demotiveren, maar juist motiveren om vol te houden. Het went en de handigheid komt vanzelf, dat beloof ik! De nadelen wegen niet op tegen de vele voordelen. Tampons heb ik voorgoed uit mijn leven verbannen en het verwijderen van de cup gaat tegenwoordig zo: vouwen zodat het vacuüm loslaat, lichtelijk wiebelen naar de uitgang en ploep. Dat is te doen toch? Vind ik nu ook!

 

Bye menstruatietaboes!

 

In de huidige maatschappij zien we gelukkig veranderingen in de taboes rondom de menstruatie. Laten we eerlijk zijn, dit hoort nu eenmaal bij het zijn van een vrouw. Naast dat we tegenwoordig letten op onze voeding, zullen we ook even aandacht geven aan wat we in ons lichaam stoppen. Denk je nu: dat wil ik ook proberen? Vooral doen! Let er wel op dat er twee maten cups zijn, een voor vrouwen die nog niet bevallen zijn en een voor vrouwen die al kinderen hebben gebaard. Tip van Lin: lees je in de verschillende vouw- en verwijdertechnieken in en zoek rustig uit welke manier voor jou werkt. Blijf kalm, adem rustig door en doe je ding. Alleen zo wordt de cup ook jouw beste vriendin!

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.