fbpx ...

Als ik iets in 2020 heb geleerd dan is het wel hoe ik mijn veerkracht vergoot door een bewuste ademhaling. Het was het jaar waarin ik zelf veel ademsessies volgde, een opleiding tot ademcoach deed, boeken en podcasts over dit onderwerp verslond. Want tja, als zelfstandig ondernemer (trainer en spreker) had ik aanzienlijk wat minder werk. Daar moest ik mee leren dealen en toen kwam het woord veerkracht weer eens voor mij om de hoek kijken. En voor velen verwacht ik. Daarom hierbij een blog over veerkracht en hoe jij dat voor jezelf in 2021 kan vergroten.

Voordat ik verder ga en je tips geef, sta ik eerst nog even stil bij het woord veerkracht. Want zoals bij alle woorden heeft elk mens een net iets andere interpretatie. Als we het woordenboek mogen geloven kennen we deze definitie:

Veer·kracht (de; v(m) )1. de kracht van een veer (2) 2. soepelheid, lenigheid 3. kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen

Voor mij is veerkracht het vermogen om je aan te passen. Accepteren van veranderingen en daar vervolgens op anticiperen. Veerkracht is het vermogen om te herstellen of ik kies liever voor een ander woord: HELEN. Daar kom ik later in deze blog nog terug. Eerst vind ik het waardevol dat je inziet dat veerkracht op verschillende niveaus van toepassing is. Deze 4 niveaus staan gelijk aan hoe ik vitaliteit (levensenergie) in ons leven en op de werkvloer zie.

 

veerkracht-vergroten-door-ademhaling

 

Tips om je veerkracht te vergroten

 

De vier soorten veerkracht

 

Deze 4 niveaus zijn: fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel. Fysieke veerkracht snappen we wel, het vermogen dat je lichaam kan herstellen en sterker kan worden. Een belangrijk onderdeel daarin is bewegen! Loop dus die extra lunchrondjes. De andere 2 niveaus (mentaal & emotioneel) gaan meer over wat er in ons hoofd afspeelt. Hoe gaan we om met onze gedachtes, de prikkels, de emoties die naar boven komen in moeilijke tijden. En het spirituele niveau is voor bij de combinatie tussen beide: lichaam en geest. Waarbij dit natuurlijk gericht is op zingeving. Als jij weet wat jouw leven zin geeft, dan weet je waarvoor je het doet. Waarvoor je je bed uitkomt, in beweging komt, moed voor toont en waarom je doorzet.

 

Waarom is mentale veerkracht zo belangrijk?

 

Veerkrachtig zijn is een waardevolle eigenschap, want het helpt je om de regie te behouden en proactief te blijven handelen. Even een klein voorbeeld van het gedrag van mensen die een lage mate van veerkracht hebben: Ze klagen meer, zijn verward, verschuilen zich achter een slachtofferrol en blijven passief. Kortom ze vertonen ineffectief gedrag en zijn niet in staat om te anticiperen. Mensen die een hogere mate van veerkracht bezitten zijn daadwerkelijker veerkrachtiger: zijn in staat om ook in moeilijke tijden positief, toekomstgericht en sterk te blijven. En dat zie je terug in hun gedrag van acceptatie, inzien van leermomenten, tonen van moed en komen met oplossingen. Natuurlijk bezitten deze mensen ook (pijnlijke) emoties, maar ze laten zich er niet (te lang) door tegenhouden.

 

veerkracht-vergroten-door-ademhaling

 

Hoe kan een bewuste ademhaling helpen om veerkrachtiger te zijn?

 

Nu zie ik je ondertussen denken: “en hoe kan ademwerk hierin helpen?”. Ademwerk kan je helpen op alle 4 niveaus van veerkracht die ik in de vorige alinea benoemde. Om dit nader toe te lichten deel ik hierbij mijn 3 grootste inzichten over de kracht van een bewuste ademhaling:

  1. Adem is je anker
  2. Je ademt zoals je leeft
  3. Ademen heelt

 

1. Adem is je anker

 

Het eerste wat je doet als je op aarde komt is ademhalen. Zonder dat je weet hoe het werkt, is het er gewoon. Het is er altijd en we zijn er ons vaak niet eens meer van bewust. Hoe fijn en simpel is het dan dat je adem iets is waar je altijd naartoe kunt gaan. Op momenten dat je hoofd vol (negatieve) gedachten zit, op momenten van tegenslag of momenten vol emoties. Door een moment van rust te nemen en met je focus naar je adem te gaan. Hoe? Leg je hand op je buik of je hart, sluit je ogen en observeer je ademhaling. Waarbij je (nog) helemaal niets hoeft te veranderen of ademtechnieken hoeft toe te passen. Even terug naar de basis en weg van de chaos in en om je heen.

 

2. Je ademt zoals je leeft

 

Want als je eenmaal de aandacht naar je adem verplaatst komt de magic. De ademhaling is voor mij zo magisch, omdat het je zoveel kan vertellen. Als je dus de moeite en tijd neemt om ernaar te luisteren. Je adem laat je zien in welke staat van zijn je bent. Of beter gezegd welk deel van je autonome zenuwstel aanstaat. Zit je in je sympaticus (fight en flight) modus, of in je parasympaticus (rest en restore modus). Je herkent je actieve sympaticus door een adem met de volgende kenmerken: mondademhaling – hoog in de borst ademen – een snel tempo – focus op inademen.

Het tegenovergestelde laat je rustgevende parasympaticus zien: neusademhaling – lager in buik ademen – een lager tempo – focus op uitademing. Op momenten dat je veerkracht lager is zal je sympaticus meer geactiveerd zijn. Om je veerkracht te verhogen dien je dus je parasympaticus aan te spreken door de ademhalingstechnieken te doen die kalmeren. Super simpel is om je uitadem te verlengen: 4 in en 6 uit.

 

3. Adem heelt

 

In 2020 heb ik letterlijk ondervonden in de vele ademsessies dat bewust ademen kan helen. Veerkracht is het vermogen om te herstellen of kies voor het woord: HELEN. En daarin zijn 4 mooie stappen in te maken:

H = Herkennen

E = Erkennen

E = Expressie

L = Loslaten

Hierbij is vooral transformational breathing een belangrijke techniek. In Nederland noemen we dit de verbonden ademhaling. Een techniek waarbij we de rustpauze (retentie) uit de ademhaling halen en op een dieper niveau richting de buik gaan ademhalen. Dit doen we dan op een versneld tempo en voor een langere periode. Klinkt je misschien nu als hyperventilatie in de oren, alleen is dit een bewuste mate van “overademen”. Vaak doe je deze sessies onder begeleiding van een ademcoach waarbij de 4 stappen van HEEL in de praktijk worden gebracht. Zo tof dat ik tegenwoordig ook deze coachrol mag vervullen en mensen help in het stukje heling. In de volgende blog deel ik hier meer kennis en ervaring over. Heb je voor nu vragen, laat het mij weten en ik help je graag!

Liefs, Ellen

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor online coaching of ga aan de slag met een van mijn e-books.