fbpx ...

Een duurzame kledingkast creëren, hoe doe je dat eigenlijk? Een aantal jaar geleden begon ik zelf aan mijn reis op het gebied van fair fashion en rond die tijd leerde ik Stephanie van Let’s Talk Slow kennen. Zij vertelde mij dat het vooral niet een kwestie is van nieuwe, duurzame items kopen. Mijn idee was namelijk dat ik al mijn Zara jurkjes en H&M tops zo snel mogelijk de deur uit moest knikkeren en in ruil daarvoor moest kiezen voor duurzame merken. Maar gelukkig hoefde dat niet, legde Stephanie mij uit. Een duurzame kledingkast creëren betekent juist ook de kledingstukken houden waar je nog jarenlang van kan genieten.

Daarnaast is het belangrijk om de kleding die je hebt goed te verzorgen en even na te denken voordat je iets nieuws koopt. Ook het leren kennen van je eigen stijl is fijn, want zo voorkom je miskopen. In Stephanies eerste boek A Sustainable Wardrobe vind je hier veel handige tips voor. Ook als je al een gevorderde duurzame shopper bent is dit boek erg inspirerend. Ik interviewde Stephanie en vroeg haar naar haar tips voor het creëren van een duurzame kledingkast! 

 

Hoe creëer je een duurzame kledingkast?

 

Jouw boek heet ‘A Sustainable Wardrobe.’ Wat is volgens jou het verschil tussen een duurzame kledingkast en duurzame kleding?

‘Dit vind ik altijd een hele leuke vraag en vind ik zelf ook altijd erg belangrijk om uit te leggen. Duurzame kleding is kleding wat op een duurzame wijze verkregen of gemaakt is. Terwijl een duurzame kledingkast om nog zoveel meer draait. Het gaat ook over het behoud van je kleding en het is van groot belang dat je de kledingstukken lang mee laat gaan.’

Stel je voor dat iemand met een klein budget graag haar kledingkast wil verduurzamen. Wat raad je diegene dan aan?

‘Het allerbelangrijkste is om te kijken naar wat je hebt en wat je nog écht nodig hebt. Vaak willen we iets nieuws omdat we oude dingen zat zijn óf omdat je het kledingstuk bij iemand hebt gezien en je het bijvoorbeeld heel tof vind. Maar als je nu echt goed naar je kledingkast kijkt, wat heb je dan echt nodig? Als je weet wat je nodig hebt, dan kun je gaan kijken hoe je dit gaat kopen. Tweedehands is altijd een goede en goedkope optie. Ben je gewoon toe aan iets nieuwe, dan kun je ook een kledingruil organiseren met vrienden, zo maak jij iemand anders blij met jouw kleding en krijg je er misschien weer een paar pareltjes voor terug. Het is vooral belangrijk dat je een kledingkast creëert vol met kwalitatieve kledingstukken, want zoveel heb je niet nodig.’

 

duurzame-kledingkast

 

Veel mensen vinden het een grote stap om te starten met duurzame kleding en kopen toch nog vaak kleding bij de grote ketens. Heb je drie tips voor deze mensen, zodat ze op een makkelijke manier hun kledingkast kunnen verduurzamen? 

‘Jazeker! Het is belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Maak een wensenlijstje met items die je graag toe zou willen voegen aan je garderobe. Zo kun je gericht op zoek gaan naar (duurzame) items om je kledingkast compleet te maken. Daarnaast nog een andere tip: maak een bord op Pinterest om je eigen stijl te leren kennen. Zo kun je bedenken of een nieuw kledingstuk wel echt bij jou past. En ten slotte: ga minimaal 2 keer per jaar even goed door je kast. Haal de kleding die je niet draagt eruit en gun deze een tweede leven. Zo creëer je een kast met kledingstukken die je graag aan hebt en omdat je alles graag draagt, lijkt het ook of je veel meer hebt. Kleding die je niet vaak draagt moet je goed naar kijken. Waarom draag je het niet? Is het de stof, de kleur de pasvorm? Dit zegt veel over wat je de volgende keer moet laten liggen. Miskopen voorkomen is belangrijk bij het creëren van je duurzame garderobe.’

Wat vind je van fast fashion ketens die wel een duurzame lijn hebben, zoals bijvoorbeeld H&M? Is dat greenwashing of juist een stap in de juiste richting?

‘Het is zeker een stap in de goede richting. We hebben de grote ketens namelijk echt nodig om verandering te brengen in het huidige modesysteem. Het is alleen zo dat het systeem van fast fashion ketens namelijk het snelle kopen en de tientallen collecties per jaar, niet duurzaam is. Wel vind ik het mooi dat merken als Tommy Hilfiger en Zalando ook bezig zijn met tweedehands kleding.’

 

duurzame-kledingkast

 

In jouw boek praat je niet alleen over duurzame kleding, maar bijvoorbeeld ook over het vinden van je eigen stijl. Waarom is dit zo belangrijk volgens jou?

‘Dat is eigenlijk best simpel. De mode-industrie draait natuurlijk om trends en soms is het goed om te weten of kledingstukken echt bij jou passen of dat je meegaat met wat in de mode is. Als jij voor items kiest die echt bij jou passen zal het veel makkelijker zijn om deze lang in je kledingkast te laten hangen. Het maakt het zo ook makkelijker om echt te investeren in een item waar jij je goed in voelt.’

Hoe zorg je ervoor dat je je kleding lang mooi blijft, zeker bij de wat duurdere items? 

‘Allereerst kijk je in het kledinglabel. Zo weet je hoe je het kledingstuk precies moet behandelen. Weet je niet wat de tekentjes betekenen dan kun je dit terug vinden in mijn boek of online. Zorg ervoor dat je je kleding laat luchten. Vooral in de zomer kun je kleding perfect buiten hangen. Wassen heeft namelijk veel impact op het milieu en op het kledingstuk. Het zorgt er namelijk voor dat de vezels afbreken en zo wordt het kledingstuk minder sterk. Denk dus echt na of het kledingstuk echt in de was moet, of doe een handwasje voor delicate items. Zorg ervoor dat je vlekjes van tevoren verwijderd zodat je een kort programma kan selecteren.’

 

A Sustainable Wardrobe

 

Passen trends volgens jou ook in een duurzame kledingkast?

‘Ja ik denk van wel, maar het is belangrijk om te weten welke trends écht bij jou passen, hiervoor is het ook weer van belang om te weten wat je stijl is of wat je fijn vind om te dragen. Zo kun je makkelijker voor jezelf bepalen of een trend echt bij jou past of dat je deze even moet laten schieten.’

Wat zijn jouw favoriete duurzame kledingmerken en waarom kies je juist door deze merken?

‘Dit vind ik altijd een lastige vraag omdat er superveel mooie duurzame merken zijn. Ik ben zelf enorm fan van Rita Row. Het prijspunt licht iets hoger dan gemiddeld maar ik ben enorm fan van de designs die zij maken. Verder vind ik Jan’nJune, ARMEDANGELS, Thinking Mu erg fijne merken met betaalbare duurzame producten.’

Wil je graag wat meer leren over het creëren van een duurzame kledingkast? Bestel dan het boek van Stephanie via deze link. Als je het via deze weg besteld wordt het waar mogelijk via een fietskoerier bezorgd. Wel zo duurzaam natuurlijk!

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz