fbpx ...

Deze granola met superfoods is lekker voor door je ontbijt! Maak jij wel eens zelf granola? Zelf granola maken is erg makkelijk en daarnaast ruikt je keuken ook heerlijk als je deze granola maakt. Sinds ik dit recept heb bedacht maak ik vaak op zondag een voorraadje van deze granola, zodat ik daar tijdens een drukke werkweek van kan genieten. Je maakt dit recept met natuurlijke ingrediënten zoals havermout, pecannoten, pompoenpitten, goji bessen en lijnzaad. Ook voegde ik wat Flora Plant toe aan deze superfood granola, zodat het lekker krokant wordt! Wist je dat deze plantaardige roomboter gemaakt wordt met duurzame palmolie? Er zit een groot verschil tussen niet-duurzame en duurzame palmolie en dat leg ik je graag even uit.

 

granola-met-superfoods

granola-met-superfoods

 

Wat is duurzame palmolie?

 

Dat palmolie slecht is voor het milieu weten we bijna allemaal wel, denk ik. Palmolie wordt soms in veel verschillende producten gebruikt, van voedingsmiddelen tot cosmetica. Voor het aanleggen van palmolie plantages is er in het verleden veel tropisch regenwoud gekapt. Toch is het boycotten van palmolie ook niet de beste oplossing om het regenwoud te redden. Het heeft namelijk een hoge opbrengst per hectare en daarom wordt het vaker gebruikt dan bijvoorbeeld kokosolie, waar veel meer grond voor nodig is.

Als we palmolie vervangen door een ander soort olie hebben we juist meer land nodig, wat dus niet milieuvriendelijk is. Maar gelukkig is er een oplossing, want wist je dat duurzame palmolie zorgt voor het terugdringen van deze ontbossing? Ook staat het creëren van kansen voor kleine boeren juist voorop bij merken die duurzame palmolie gebruiken. Er is bij duurzame palmolie een streng proces, waarbij wordt gekeken naar verschillende onderdelen.

Zo mag de productie van duurzame palmolie niet tot ontbossing leiden en worden de bossen in de omgeving van de palmolie plantages beschermd. Daarnaast krijgen de werknemers die in de duurzame palmolieketen werken een eerlijk loon én betere leef- en werkomstandigheden. Ook wordt er bescherming geboden aan kwetsbare groepen, zoals migranten en vrouwen die binnen deze keten werken. 87% van de palmolie in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is tegenwoordig duurzaam en dat maakt mij erg blij! Maar jij kan er ook voor zorgen dat het voortaan 100% duurzaam wordt, niet door palmolie te boycotten, maar juist door te kiezen voor producten met die het duurzame palmolie logo dragen. Want hoe vaker jij hier voor kiest, hoe bewuster andere merken worden en hopelijk ook overstappen naar duurzame palmolie. 

 

duurzame-palmolie

 

Welke merken gebruiken duurzame palmolie? 

 

Gelukkig zijn er steeds meer merken bewust van deze impact op de tropische regenwouden en kiezen ze voor duurzame palmolie. Ben je benieuwd welke merken dat zijn? Becel, Flora Plant, Albert Heijn huismerk, Whole Earth, Lindt, Quorn en Ella’s Kitchen maken allemaal gebruik van duurzame palmolie, maar er zijn er nog veel meer. Daarnaast kan je een merk ook altijd checken via de WWF Palm Oil Scorecard, waarbij je kan zien welke merken kiezen voor duurzame palmolie en hoe hoog hun score is. 

 

Granola met superfoods

 

Genoeg gekletst over duurzame palmolie, tijd om deze granola met superfoods te maken! Wist je dat dit recept erg gezond is? Deze granola bevat bijvoorbeeld pecannoten, welke rijk zijn aan vitamine E. Ook bevat dit recept lijnzaad, welke boordevol vezels zitten en zorgen voor een goede stoelgang. Daarnaast bevatten pompoenpitten veel eiwitten en magnesium. En natuurlijk de goji bessen niet te vergeten, the queen of the superfoods! Goji bessen staan vooral bekend staan om hun hoge gehalte bètacaroteen, welke belangrijk is voor een mooie huid. Voldoende redenen dus om deze granola met superfoods eens te proberen! 

 

Deze granola met superfoods is:

 

  • 100% vegan
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van deze granola met superfoods vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

smoothiebowl-met-aardbeien

granola-met-superfoods

smoothiebowl-met-aardbeien

 

Recept granola met superfoods

 

Bereidingstijd: 25 minuten

 

Ingrediënten
(Voor een grote weckpot)

150 gram (glutenvrije) havermout
50 gram ongebrande noten (Ik gebruikte pecannoten en hazelnoten)
30 gram pompoenpitten
30 gram goji bessen
2 eetlepels gebroken lijnzaad
1 eetlepel kaneel
45 gram Flora Plant ongezouten
4 eetlepels ahorn siroop

 

Benodigdheden

Oven
Grote kom
Bakpapier

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180˚C.

2. Doe de Flora Plant in een pannetje en laat dit even smelten op laag vuur.

3. Doe alle droge ingrediënten – behalve de goji bessen – samen in een grote kom en roer goed door elkaar. 

4. Voeg daarna de gesmolten Flora Plant en ahorn siroop toe en roer nogmaals door.

5. Verspreid de granola over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat even een halfuurtje afkoelen zodat de granola knapperig wordt en roer daarna de goji bessen erdoorheen. Geniet er van!

Tip: Bewaar deze superfood granola in een afgesloten (weck)pot, zodat het langer houdbaar is.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met European Palm Oil Alliance. Lees hier mijn disclaimer. 

info@zonderz