fbpx ...

In deze blog deel ik fijne tips voor een gezonder lichaam. De feestdagen zijn weer achter de rug en het nieuwe jaar is nu echt begonnen. Grote kans dat jij net als veel mensen goede voornemens hebt. Misschien wil je vaker gaan sporten, leren mediteren of gezonder gaan leven en een paar kilo afvallen. Als je in het verleden een dieet hebt gevolgd, dan heb je vast wel eens ervaren dat het best moeilijk is om dit vol te houden. Wellicht viel je eventjes af, maar kwam je later ook weer aan of werkte het niet voor je en ging er geen grammetje af. In dit artikel lees je vijf holistische tips om op een succesvolle manier je levensstijl aan te passen en zo jouw gezonde gewicht te bereiken, zonder op dieet te hoeven!

 

5x tips voor een gezonder lichaam

 

1. Ga voor duurzaam en niet voor snel

 

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om een aantal weken of maanden een crashdieet te volgen en snel gewicht te verliezen, het is niet de weg naar een blijvend gezond gewicht. Een dieet is namelijk altijd iets tijdelijks en leert je vaak niets over wat je lichaam nu echt nodig heeft en hoe je er, ook op de lange termijn, goed voor kunt zorgen. Stop je met je dieet, dan val je terug in oude gewoontes en kom je weer aan.

Een ander nadeel van een dieet is dat je mogelijk voedingsstoffen tekort komt. Zeker als je shakes, poeders of vervangende producten gebruikt is het de vraag of je lichaam alle nodige vitamines en mineralen binnenkrijgt. En deze zijn juist zo belangrijk voor een goede stofwisseling en hormoonbalans. Beiden essentieel als je wilt afvallen! Wil jij op een verantwoorde manier afvallen en investeren in je gezondheid, dan is het stap voor stap aanpassen van je levensstijl dus de beste weg.

 

tips-voor-een-gezonder-lichaam

 

2. Know your why

 

Om succesvol af te vallen is het belangrijk dat je weet waarom je dat eigenlijk wilt. Stel je zelf de vraag: waarom is dit belangrijk voor mij? Misschien voel je je regelmatig onzeker over je uiterlijk, neemt je gewicht steeds verder toe of heeft je gewicht invloed op je gezondheid. Door stil te staan bij jouw motivatie, is de kans groter dat je slaagt. Schrijf jouw “why” op papier en wees zo specifiek mogelijk. Focus je daarbij vooral op wat het je aan gezondheid oplevert en focus daarbij niet (alleen) op je gewicht. Want wat jouw gewicht ook is, als mens ben je helemaal goed zoals je bent. Ongeacht hoeveel je weegt.

 

3. Maak een realistisch plan

 

Nu je je motivatie helder hebt is het tijd voor een realistisch doel. Je hebt wellicht een ideaal gewicht in gedachte waar je naartoe wilt werken. Ook hiervoor geldt, ga bij jezelf na waarom je dit exacte gewicht zou willen wegen? En ook: is dit een realistisch gewicht voor jou? Misschien heb jij wel het idee dat je pas perfect bent als je 20 kilo bent afgevallen, maar past een ander gewicht veel beter bij jou.

Mocht je willen weten wat bij je past, dan kun je eens terugdenken aan een periode eerder in je leven dat je goed in je vel zat en langere tijd een gewicht had waar je je prettig bij voelde. Dan is dat een mooi punt om naar toe te werken. Overigens hoef je je niet te focussen op een specifiek gewicht, liever niet zelfs!. Met het aanpassen van je voedingspatroon gaat het namelijk veel meer om hoe je je voelt! Dat is wat telt.

 

4. Stap voor stap

 

Gezonder eten is een proces waarbij je het meest succes haalt als je dit stap voor stap aanpakt. Een eerste actie kan zijn om eens een weekje bij te houden wat je hebt gegeten. Zo krijg je meer inzicht in je eetgedrag en je voedingskeuzes. Iedereen heeft namelijk andere valkuilen. Misschien eet jij wel heel onregelmatig, kom je niet aan voldoende groenten of ben je juist een enorme snoeper. Het is dus waardevol om te weten jouw triggers zijn zodat je daarmee gericht aan de slag kunt.

Misschien denk je nu wel dat je – in eerste instantie – vooral veel minder van bepaalde dingen moet gaan eten. Maar mijn tip zou juist zijn om te beginnen met het toevoegen van meer gezonde voeding, voordat je gaat minderen met ongezondere voeding. Bijvoorbeeld door dagelijks 400 gram groenten te eten. Dat levert je heel veel vitamines, mineralen en gezonde vezels op. Daardoor krijg je meer energie, verbetert je stofwisseling en ben je langer verzadigd. Zo wordt het ook makkelijker om minder te snacken en snelle suikers te laten staan.

Kies ook vaker voor onbewerkte producten. Vul je kastjes met peulvruchten, noten, zaden en pitten. En zorg dat je granen zoals havermout, spelt couscous en quinoa op voorraad hebt. Zet je fruitmand in het zicht en gooi je koelkast vol met lekkere veel verse producten. Zo heb je altijd wat in huis om mee te koken of verantwoorde snack mee te maken.  Ben je niet zo’n keukenprinses en weet je niet wat je moet maken? Kies dan een paar simpele recepten uit en maak die eens wat vaker en breidt langzaam aan je assortiment uit. Denk aan gezonde stampotjes, winterse soepen, vullende salades en zelfgemaakte snacks. Maak hiervan dubbele porties en vries ze in. Zodat je ook na een dag werken, makkelijk iets gezonds te eten hebt en je niet meer hoef te koken! Win-win.

 

tips-voor-een-gezonder-lichaam

 

5. Meer dan voeding alleen

 

In dit artikel gaat het veel over gezond eten en afvallen. Maar om op een verantwoorde manier af te vallen is soms meer nodig dan alleen gezonde voeding. Natuurlijk is ook lekker bewegen belangrijk voor een goede stofwisseling! Ga elke dag naar buiten. Your body is made to move! Zoek daarnaast een sport uit die je leuk vindt om te doen. En ook heel belangrijk: investeer in rust en voldoende ontspanning.  Stress verstoort je hormoonbalans en kan ervoor zorgen dat je moeilijk afvalt. Daarbij heeft het ook veel invloed op de voedingskeuzes die je maakt. We weten allemaal hoe moeilijk het is om die reep chocola te laten liggen als je je gestrest voelt..

En tot slot. Mocht je worstelen met je voeding, lukt het je niet om jouw valkuilen te vermijden en je patronen te doorbreken. Ga dan opzoek naar een fijne coach om je hierbij te begeleiden. Soms zijn er dieperliggende redenen, zoals een negatief zelfbeeld of emotie eten, die het lastig maken om je leefstijl succesvol te gooien. Onthoudt: hulp vragen is oké! Hopelijk kunnen deze tips voor een gezonder lichaam je een beetje op weg helpen. 

Liefs, Anne

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor online coaching of ga aan de slag met een van mijn e-books.