Deze Mexicaanse burrito bowl is om te smullen! Precies een jaar geleden was ik in Mexico en wat ik daar eigenlijk wel mistte waren dit soort gezonde salades. Wist je dat Mexicanen vaak ontbijten met nacho’s met guacamole en een hele berg kaas? Ik houd het toch liever bij een bakje havermoutpap. Maar bij mijn diner vind ik tortilla chips dan weer wel erg lekker, dus voegde ik ze ook toe aan deze Mexicaanse burrito bowl.

Deze bowl is eigenlijk alles wat je normaal gesproken in een burrito zou stoppen, maar dan als salade. Ook voegde ik de chili burgers van BOON toe. Heb jij deze al eens geprobeerd? Dit zijn heerlijke plantaardige burgers die een knapperige bite hebben, dankzij de quinoa topping. Ook hebben ze een lichte spicy smaak, waardoor ze goed passen in dit Mexicaanse gerecht. Deze burgers scoor ik zelf altijd bij de Albert Heijn. Met deze Mexicaanse burrito bowl waan je je even in Mexico! 

 

Mexicaanse-burrito-bowl-salade

 

Mexicaanse burrito bowl salade met guacamole

 

Deze salade is eigenlijk erg makkelijk om te maken. In 20 minuutjes staat het recept namelijk al op tafel! Eerst snijd je even de tomaten fijn, waar je een lekkere salsa van maakt. Terwijl deze intrekt bereid je de rest van de ingrediënten voor. Guacamole is al jarenlang een van mijn favoriete dips en bovendien is dit ook rijk aan gezonde vetten. Zo kan je dus lekker genieten en word je lichaam er ook blij van! 

De combinatie van de tortilla chips met guacamole en vegan crème fraîche is ideaal, want zo kan je de chips in beide dippen. Voor dit recept gebruikte ik crème fraîche op haverbasis. Mocht je geen lactoseallergie hebben dan kan je natuurlijk ook gewone crème fraîche nemen. Om het helemaal Zonderzooi-proof te houden kan je bij dit recept het beste kiezen voor naturel tortilla chips. Deze worden gemaakt van aardappelen, zonnebloemolie en zout, niks om je zorgen over te maken! Samen met de chili burgers, tomatensalsa en mais is deze salade erg fris van smaak. Ik ga deze Mexicaanse burrito bowl zeker vaker maken, jij ook? I’m sure you’ll love it!  

Deze Mexicaanse burrito bowl salade is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Rijk aan gezonde vetten
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van deze Mexicaanse burrito bowl vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

Mexicaanse-burrito-bowl-salade Mexicaanse-burrito-bowl-salade

Gezonde-vegan-nachos 

BOON-chili-burgers

 

Recept Mexicaanse burrito bowl salade

 

Bereidingstijd: 20 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 2 personen)

2 chili burgers van BOON
1,5 eetrijpe avocado
130 gram mais
130 gram zwarte bonen
4 trostomaten
1 limoen
2 teentjes knoflook
1 eetlepel rode ui
Klein handje peterselie
Handje naturel tortilla chips
2 eetlepels vegan crème fraîche
1 eetlepel Mexicaanse taco kruiden
Scheutje olijfolie
Snufje peper en zout 
Optioneel: halve rode peper 

 

Benodigdheden

2 koekenpannen

 

Bereiding

1. Snijd de tomaten in kleine blokjes.

2. Snijd daarna de ui en de knoflook fijn. Snijd ook een halve rode peper fijn als je van wat meer pit houdt. 

3. Doe de tomaten in een kom en voeg 1 teentje fijngesneden knoflook, de ui en de peterselie toe. Voeg het sap van een halve limoen toe en breng op smaak met peper en zout. Optioneel: voeg de rode peper toe. Laat de tomatensalsa even intrekken. 

4. Lepel de avocado’s uit de schil en doe dit in een schaaltje. Voeg het sap van de limoen toe en prak alles zachtjes plat met een vork. Voeg daarna 1 teentje fijngesneden knoflook en zout toe. Roer goed door elkaar.

5. Giet de kidneybonen en het mais af. Doe een scheutje olijfolie in de pan, breng op smaak met de Mexicaanse taco kruiden en bak beide een paar minuten. Zet het gas daarna uit en laat het even zo staan. 

6. Doe een scheutje olijfolie in een andere pan en voeg de BOON chili burgers toe. Bak 3 minuten aan elke zijde. Leg deze daarna op een snijplank en snijd in 5 dunne repen. 

7. Laat de tomatensalsa even uitlekken in een vergiet en verdeel de salsa daarna over twee borden. Voeg de mais en zwarte bonen toe. Maak het af met reepjes chili burgers, tortilla chips en guacamole. Schep in het midden een flinke eetlepel vegan crème fraîche en garneer met peterselie.

Tip: In de zomer is het lekker om de mais en zwarte bonen koud te eten, dan hoef je ze niet per se te bakken. In de winter is het vaak fijner om ze warm te eten. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met BOON. Lees hier mijn disclaimer. 

info@zonderz