fbpx ...

Ben je op zoek naar vegan kerstrecepten en kan je wel wat inspiratie gebruiken? Ik heb de lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet! Dit jaar mogen we Kerstmis alleen met een klein gezelschap vieren, dus mag ik het kerstdiner bij mijn ouders thuis maken. Ik voel me wel een beetje vereerd, want meestal rouleren wij met koken en ik heb nog nooit in mijn eentje een kerstdiner gemaakt. Daarom wil ik ze eens laten zien hoe lekker vegan kerstrecepten kunnen zijn.

Veel mensen denken bij kerst gelijk aan kalkoen of een biefstukje, maar wist je dat je ook zonder dierlijke producten heerlijke kerstrecepten op tafel kan zetten? Denk bijvoorbeeld aan coquilles van koningsoesterzwammen, een gevulde pompoen uit de oven of gnocchi met pesto roomsaus. Ik hoop dat ik je met deze vegan kerstrecepten kan inspireren om een vegan kerstmenu te maken en hier anderen ook mee te verrassen.

Deze 25 vegan kerstrecepten zijn:

  • 100% vegan (of course!)
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken
  • Ideaal om te serveren met Kerstmis

Laat je me weten wat je van deze vegan kerstrecepten vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

25x vegan kerstrecepten

 

Voorgerechten

 

Gevulde champignons met avocado pesto

 

gevulde-champignons

Deze gevulde champignons met avocado pesto zijn leuk om te serveren als hapje of voorgerecht. De combinatie van de champignons met de romige avocado pesto en crunchy pijnboompitten is heerlijk. Wat vegan Parmezaanse kaas eroverheen en smullen maar!

 

Rode bieten tartaar met quinoa

 

rode-bieten-tartaar

Wist je dat je ook van bieten een tartaartje kan maken? De combinatie van rode bieten met tijm en de romige cashew crème is heerlijk! Deze rode bieten tartaar met quinoa is bedacht door Healthy Wanderlust en is ideaal voor Kerstmis. Om dit gerecht glutenvrij te maken kan je de sojasaus vervangen door tamari. Zo kan iedereen er lekker van genieten!

 

Bietencarpaccio met avocado pesto

 

vegan-kerstrecepten

Wist je dat je ook van groenten een heerlijke carpaccio kan maken? Deze bietencarpaccio met avocado pesto is erg lekker en dankzij de gekleurde chioggia bieten ziet dit vegan voorgerechtje er feestelijk uit!

 

Vegan tomaten tartaar met balsamico

 

vegan-kerstrecepten

Heb je al wel eens een tomaten tartaar geprobeerd? Deze tartaar van Gewoon Hanne is erg makkelijk om te maken en breng je op smaak met balsamico en tabasco! Zo kan je je gasten laten zien dat tartaar ook vegan kan zijn.

 

Tostini’s met homemade kruidenboter en shiitake

 

vegan-kerstrecepten

Deze tostini’s met kruidenboter en shiitake zien er heerlijk uit, toch? Zelfgemaakte kruidenboter smaakt altijd zó veel beter dan kant-en-klare kruidenboter. Bovendien is het echt niet zo ingewikkeld om te maken. Zeker in combinatie met de gebakken shiitake is dit een fijn voorgerechtje voor Kerstmis. Dit recept is bedacht door De Groene Meisjes.

 

Tussengerechten

 

Vegan coquilles in knoflookboter

 

vegan-coquilles

Deze vegan coquilles in knoflookboter kan je serveren als voor- of tussengerecht. Deze coquilles maak je van koningsoesterzwammen, maar omdat je deze goed op smaak brengt met boter, knoflook en sojasaus proef je daar helemaal niks van! Dit heerlijke recept is bedacht door Beaufood.

 

Geroosterde paprika-tomatensoep

 

lekkere-vegan-kerstrecepten

Deze geroosterde paprika-tomatensoep is heerlijk vol van smaak en ideaal om te serveren als voorgerecht tijdens het kerstdiner. Een soepje doet het altijd goed, toch? Ik weet zeker dat iedereen aan tafel gaat genieten van deze verrukkelijke soep, welke makkelijk is om te bereiden. Deze soep past ook goed bij verschillende keukens, zoals de Franse of Italiaanse keuken. Tip: maak deze soep een dag van te voren, dan is ‘ie tijdens het kerstdiner het beste qua smaak.

 

Gegrilde pompoen met rode bessensaus en tijm

 

gegrilde-pompoen-met-rode-bessensaus

Deze gegrilde pompoen met rode bessensaus en tijm is een heerlijk gerecht waar je alle vega(n)s blij mee maakt. De zoete smaak van de gegrilde pompoen is fantastisch in combinatie met de warme rode bessensaus, welke ook een hint van speculaaskruiden heeft. De tijm en rucola geven een beetje pit bij de zoete smaak en dat maakt het samen een perfect vegan kerstrecept. Erg simpel om te maken en je zet het in een handomdraai op tafel, wat wil je nog meer?

 

Pompoensoep met zoete aardappel en gember

 

vegan-kerstrecepten

Deze pompoensoep met zoete aardappel en gember is al jaren mijn favoriet. Daarom kon dit recept niet missen op het lijstje met vegan kerstrecepten. De combinatie van pompoen met zoete aardappel en gember is erg verrassend. Versier de soep met wat kokosmelk en koriander en smullen maar!

 

Geroosterde tomatensoep

 

geroosterde-tomatensoep

Deze geroosterde tomatensoep van Gewoon Hanne past perfect bij Kerstmis. Omdat je de tomaten eerst even roostert komt de smaak van de tomaten nog beter tot zijn recht. Wat plantaardige room en Italiaanse kruiden erbij en klaar is Kees!

 

Hoofdgerechten

 

Gevulde pompoen uit de oven

 

gevulde-pompoen-uit-de-oven

Deze gevulde pompoen uit de oven is een echte eyecatcher op tafel! Dit recept van Eef Kookt Zo maak je met pompoen, zongedroogde tomaten, gedroogde abrikozen en cranberry’s. Zo wordt deze pompoen lekker zoet en ook een heerlijk gerecht voor kinderen.

 

Risotto met paddenstoelen en truffelolie

 

vegan-kerstrecepten

Deze risotto met paddenstoelen en truffelolie wil je op tafel hebben staan met Kerstmis! De combinatie van de gebakken paddenstoelen met tijm, truffelolie en room is ontzettend lekker. Deze risotto smaakt net zo goed als een Italiaanse risotto, maar is wel volledig vegan. Zo kan iedereen er van genieten, ook mensen die een lactoseallergie hebben.

 

Quiche met spinazie, pompoen en champignons

 

vegan-kerstrecepten

Deze heerlijke quiche met spinazie, pompoen en champignons past perfect bij Kerstmis! Je gasten gaan dol zijn op dit heerlijke recept, welke ook nog eens prachtig op tafel staat. Normaliter bevat een quiche natuurlijk veel kaas en room, maar deze vegan quiche maak je op basis van tofu. Daar proef je overigens helemaal niks van, dus maak je daar vooral niet druk om. Klik hier voor dit lekkere vegan kerstrecept van Lenna Omrani. Tip: ook leuk om bijvoorbeeld vier kleine quiches van dit recept te maken.

 

Ravioli met venkel en knoflook-citroen botersaus

 

vegan-kerstrecepten

Deze ravioli met venkel en knoflook-citroen botersaus is too die for. De combinatie van knoflook en citroen is namelijk altijd goed, zeker als je deze serveert met een romige vegan ravioli. Daarnaast zorgt de venkel voor een verrassende twist. Een gerecht waar je iedereen blij mee maakt!

 

Bietenrisotto met vegan kaas

 

bietenrisotto

Wil je een keer een andere risotto dan normaal proberen? Ga dan voor deze bietenrisotto met vegan kaas! Omdat je de bieten met de risotto meekookt krijgt deze risotto een prachtige kleur. Ook maak je bij dit gerecht zelf Parmezaanse kaas van cashewnoten. Ga jij deze bietenrisotto ook op tafel zetten met Kerstmis?

 

Bijgerechten

 

Geroosterde wortels met tahin dressing

 

geroosterde-wortelen-met-tahin-dressing

Deze geroosterde wortels met tahin dressing zijn ideaal om te serveren als bijgerecht. De wortels breng je op smaak met een dressing van tahin, knoflook en ahorn siroop. Hmmm! Daarna garneer je het gerecht met pistachenoten voor een lekkere bite. Klinkt goed, toch?

 

Geroosterde bloemkool met kerrie

 

lekkere-vegan-kerstrecepten

Deze geroosterde bloemkool met kerrie is ideaal om te serveren als bijgerecht tijdens het kerstdiner. Door de bloemkool op smaak te brengen met kerrie, kurkuma en cayennepeper krijgt het een heerlijke smaak. Heb je een airfryer? Dan kun je de bloemkool daar ook lekker krokant in bakken en anders is een oven natuurlijk ook prima. Serveer met tahin en peterselie, elke vega(n) wordt hier heel blij van!

 

Hasselback aardappelen met grof zeezout

 

hasselback-aardappelen

Deze hasselback aardappelen zijn net wat specialer dan de standaard aardappelen en daarom erg leuk om op tafel te zetten met Kerstmis! Het maken van dit recept is erg simpel, want het enige dat je nodig hebt zijn aardappelen, olijfolie, knoflook, kruiden en wat zeezout. Dit gaat even samen de oven in en daarna kan je dit heerlijke bijgerecht van Joor Kitchen gelijk serveren.

 

Pompoen puree met geroosterde knoflook

 

pompoen-puree

Deze pompoen puree met geroosterde knoflook is erg lekker als bijgerecht voor Kerstmis. De combinatie van de zoete pompoen met een vleugje pit van de knoflook is altijd goed, toch? Bovendien heb je maar weinig ingrediënten nodig voor deze pompoenpuree. Ideaal dus als je geen zin hebt om uitgebreid te kokerellen! Dit heerlijke recept is bedacht door De Groene Meisjes.

 

Winterse salade met gegrilde pompoen en granaatappel

 

lekkere-vegan-kerstrecepten

Deze winterse salade met pompoen en granaatappel valt enorm in de smaak bij alle Zonderzooi fans, dus vast ook bij jouw gasten tijdens het kerstdiner. Ideaal om te serveren als bijgerecht! De combinatie van gegrilde pompoen en paprika, zachte dadels en verse peterselie is heerlijk. Je zou de quinoa uit de salade kunnen laten, anders wordt het misschien iets te vullend als bijgerecht.

 

Desserts

 

Vegan chocoladetaart met hazelnoten

 

vegan-chocoladetaart-met-hazelnoten

Deze chocoladetaart met hazelnoten is echt ge-wel-dig als dessert! Je maakt dit recept met natuurlijke ingrediënten zoals amandelmeel, havermout, ahorn siroop, kokosmelk en pure chocolade. Heel fijn: je kunt dit vegan kerstdessert ook al een dag van te voren maken. Scheelt je weer stress op de dag zelf! Deze taart is gluten- en lactosevrij. Klik hier voor het recept.

 

Vegan brownie met sinaasappel en speculaaskruiden

 

lekkere-vegan-kerstrecepten

Serveer deze vegan brownie met sinaasappel en speculaaskruiden tijdens je kerstdiner en iedereen likt er zijn vingers bij af! Dit brownie recept is enorm makkelijk om te maken en smaakt echt als een feestje. De combinatie van chocolade met een vleugje sinaasappel en speculaas is geweldig. Dit dessert is erg smeuïg en past perfect in het lijstje van vegan kerstrecepten! Vers is ‘ie het allerlekkerst, maar je kan de brownie ook prima een dag van te voren maken. Scheelt weer werk op de dag zelf, ideaal toch?

 

Chocolade lava cake met een vleugje sinaasappel

 

chocolade-lava-cake

Met deze chocolade lava cake met een vleugje sinaasappel maak je iedereen blij! Ik heb deze cake nu al verschillende keren geprobeerd en vind het recept erg goed gelukt. Een chocolade lava cake is lekker, maar het wordt helemaal verrukkelijk als je sinaasappel en kaneel toevoegt. En in het midden van deze cake zit een zacht laagje chocolade, hmmmm! Ga jij dit dessert ook op tafel zetten tijdens het kerstdiner?

 

Cheesecake mousse met frambozen

 

vegan-kerstrecepten

Deze vegan cheesecake mousse gemaakt van cashewnoten moet je proberen! Voor dit vegan kerstdessert heb je maar weinig ingrediënten nodig, zoals cashewnoten, kokosmelk, vanille, ahorn siroop en citroensap. Dit pureer je samen in een keukenmachine tot een heerlijke mousse, welke je garneert met verse frambozen en pure chocolade. Makkelijker kan bijna niet, toch?

 

Pindakaas mousse met chocolade

 

pindakaas-mousse-met-chocolade

Ben jij ook zo dol op pindakaas? Dan vind je deze pindakaas mousse met chocolade en zeezout vast heerlijk! Deze mousse kan je al een dag van te voren maken, wat weer wat stress scheelt tijdens het kerstdiner. Ik vind dit – als diehard pindakaaslover – het lekkerste dessert wat er is. De combinatie van pindakaas met pure chocolade en zeezout is gewoon top.

Hopelijk kan ik je met deze vegan kerstrecepten inspireren om ook eens wat vaker plantaardig te koken. Heb je dit vegan 4-gangen kerstmenu ook al gezien? Of deze vegan tiramisu brownie? Ik wil je hele fijne feestdagen wensen en geniet vooral van al het lekkere eten. Enjoy!

 

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz