Ben je op zoek naar vegan kerstrecepten en kan je wel wat inspiratie gebruiken? Ik heb de lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet! Dit jaar mogen we Kerstmis alleen met een klein gezelschap vieren, dus mag ik het kerstdiner bij mijn ouders thuis maken. Ik voel me wel een beetje vereerd, want meestal rouleren wij met koken en ik heb nog nooit in mijn eentje een kerstdiner gemaakt. Daarom wil ik ze eens laten zien hoe lekker vegan kerstrecepten kunnen zijn.

Veel mensen denken bij kerst gelijk aan kalkoen of een biefstukje, maar wist je dat je ook zonder dierlijke producten heerlijke kerstrecepten op tafel kan zetten? Denk bijvoorbeeld aan coquilles van koningsoesterzwammen, een gevulde pompoen uit de oven of gnocchi met pesto roomsaus. Ik hoop dat ik je met deze vegan kerstrecepten kan inspireren om een vegan kerstmenu te maken en hier anderen ook mee te verrassen. 

Deze 25 vegan kerstrecepten zijn:

  • 100% vegan (of course!)
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken
  • Ideaal om te serveren met Kerstmis

Laat je me weten wat je van deze vegan kerstrecepten vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

25x vegan kerstrecepten

 

Voorgerechten

 

Bietencarpaccio met avocado pesto

 

vegan-kerstrecepten

Wist je dat je ook van groenten een heerlijke carpaccio kan maken? Deze bietencarpaccio met avocado pesto is erg lekker en dankzij de gekleurde chioggia bieten ziet dit vegan voorgerechtje er feestelijk uit! 

 

Vegan tomaten tartaar met balsamico 

 

vegan-kerstrecepten

Heb je al wel eens een tomaten tartaar geprobeerd? Deze tartaar van Gewoon Hanne is erg makkelijk om te maken en breng je op smaak met balsamico en tabasco! Zo kan je je gasten laten zien dat tartaar ook vegan kan zijn. 

 

Tostini’s met homemade kruidenboter en shiitake

 

vegan-kerstrecepten

Deze tostini’s met kruidenboter en shiitake zien er heerlijk uit, toch? Zelfgemaakte kruidenboter smaakt altijd zó veel beter dan kant-en-klare kruidenboter. Bovendien is het echt niet zo ingewikkeld om te maken. Zeker in combinatie met de gebakken shiitake is dit een fijn voorgerechtje voor Kerstmis. Dit recept is bedacht door De Groene Meisjes. 

 

Gevulde champignons met avocado pesto

 

gevulde-champignons

Deze gevulde champignons met avocado pesto zijn leuk om te serveren als hapje of voorgerecht. De combinatie van de champignons met de romige avocado pesto en crunchy pijnboompitten is heerlijk. Wat vegan Parmezaanse kaas eroverheen en smullen maar! 

 

Rode bieten tartaar met quinoa

 

rode-bieten-tartaar

Wist je dat je ook van bieten een tartaartje kan maken? De combinatie van rode bieten met tijm en de romige cashew crème is heerlijk! Deze rode bieten tartaar met quinoa is bedacht door Healthy Wanderlust en is ideaal voor Kerstmis. Om dit gerecht glutenvrij te maken kan je de sojasaus vervangen door tamari. Zo kan iedereen er lekker van genieten!   

 

Tussengerechten

 

Vegan coquilles in knoflookboter

 

vegan-coquilles

Deze vegan coquilles in knoflookboter kan je serveren als voor- of tussengerecht. Deze coquilles maak je van koningsoesterzwammen, maar omdat je deze goed op smaak brengt met boter, knoflook en sojasaus proef je daar helemaal niks van! Dit heerlijke recept is bedacht door Beaufood. 

 

Romige champignonsoep van kastanjechampignons

 

romige-champignonsoep

Deze romige champignonsoep van Eef Kookt Zo is erg lekker als voorgerecht. Een champignonsoep doet het altijd goed met Kerstmis, toch? Ik weet zeker dat iedereen gaat genieten van deze makkelijke champignonsoep. Tip: maak deze soep vast een dag van te voren, dan kan de smaak even goed intrekken en dat scheelt stress op de dag zelf.

 

Courgette pastasalade met amandelpesto

 

courgette-pastasalade

Deze courgette pastasalade komt uit het kookboek van Deliciously Ella en is erg makkelijk om te maken! Een licht tussengerecht met een heerlijke combinatie van gegrilde courgettes, amandelpesto en peterselie. Deze pastasalade is ook glutenvrij. 

 

Pompoensoep met zoete aardappel en gember

 

vegan-kerstrecepten

Deze pompoensoep met zoete aardappel en gember is al jaren mijn favoriet. Daarom kon dit recept niet missen op het lijstje met vegan kerstrecepten. De combinatie van pompoen met zoete aardappel en gember is erg verrassend. Versier de soep met wat kokosmelk en koriander en smullen maar! 

 

Geroosterde tomatensoep 

 

geroosterde-tomatensoep

Deze geroosterde tomatensoep van Gewoon Hanne past perfect bij Kerstmis. Omdat je de tomaten eerst even roostert komt de smaak van de tomaten nog beter tot zijn recht. Wat plantaardige room en Italiaanse kruiden erbij en klaar is Kees!

 

Hoofdgerechten

 

Gevulde pompoen uit de oven

 

gevulde-pompoen-uit-de-oven

Deze gevulde pompoen uit de oven is een echte eyecatcher op tafel! Dit recept van Eef Kookt Zo maak je met pompoen, zongedroogde tomaten, gedroogde abrikozen en cranberry’s. Zo wordt deze pompoen lekker zoet en ook een heerlijk gerecht voor kinderen.

 

Risotto met paddenstoelen en truffelolie

 

vegan-kerstrecepten

Deze risotto met paddenstoelen en truffelolie wil je op tafel hebben staan met Kerstmis! De combinatie van de gebakken paddenstoelen met tijm, truffelolie en room is ontzettend lekker. Deze risotto smaakt net zo goed als een Italiaanse risotto, maar is wel volledig vegan. Zo kan iedereen er van genieten, ook mensen die een lactoseallergie hebben.  

 

Gnocchi met pesto roomsaus en doperwten

 

vegan-kerstrecepten

Deze gnocchi met pesto roomsaus en doperwten staat al in een kwartiertje op tafel, ideaal als je geen zin hebt in een stressvolle kerst! De basilicum-munt pesto roomsaus is namelijk erg makkelijk om te maken en daarna is het alleen maar een kwestie van even de doperwten en gnocchi opwarmen. Een feestelijk gerecht dat niet te veel moeite kost. 

 

Ravioli met venkel en knoflook-citroen botersaus

 

vegan-kerstrecepten

Deze ravioli met venkel en knoflook-citroen botersaus is too die for. De combinatie van knoflook en citroen is namelijk altijd goed, zeker als je deze serveert met een romige vegan ravioli. Daarnaast zorgt de venkel voor een verrassende twist. Een gerecht waar je iedereen blij mee maakt!

 

Bietenrisotto met vegan kaas

 

bietenrisotto

Wil je een keer een andere risotto dan normaal proberen? Ga dan voor deze bietenrisotto met vegan kaas! Omdat je de bieten met de risotto meekookt krijgt deze risotto een prachtige kleur. Ook maak je bij dit gerecht zelf Parmezaanse kaas van cashewnoten. Ga jij deze bietenrisotto ook op tafel zetten met Kerstmis? 

 

Bijgerechten

 

Geroosterde wortels met tahin dressing

 

geroosterde-wortelen-met-tahin-dressing

Deze geroosterde wortels met tahin dressing zijn ideaal om te serveren als bijgerecht. De wortels breng je op smaak met een dressing van tahin, knoflook en ahorn siroop. Hmmm! Daarna garneer je het gerecht met pistachenoten voor een lekkere bite. Klinkt goed, toch?

 

Crispy bloemkool bites met sambal dip

 

bloemkool-bites

Deze crispy bloemkool bites met sambal dip van Culinessa zijn erg populair onder de vegans en dat begrijp ik wel. Door de bloemkool goed te marineren krijgt het een heerlijke smaak en daarna bak je deze bites knapperig in plantaardige boter. Een lekkere dip van sambal en vegan mayonaise erbij en smullen maar! 

 

Hasselback aardappelen met grof zeezout

 

hasselback-aardappelen

Deze hasselback aardappelen zijn net wat specialer dan de standaard aardappelen en daarom erg leuk om op tafel te zetten met Kerstmis! Het maken van dit recept is erg simpel, want het enige dat je nodig hebt zijn aardappelen, olijfolie, knoflook, kruiden en wat zeezout. Dit gaat even samen de oven in en daarna kan je dit heerlijke bijgerecht van Joor Kitchen gelijk serveren. 

 

Pompoen puree met geroosterde knoflook

 

pompoen-puree

Deze pompoen puree met geroosterde knoflook is erg lekker als bijgerecht voor Kerstmis. De combinatie van de zoete pompoen met een vleugje pit van de knoflook is altijd goed, toch? Bovendien heb je maar weinig ingrediënten nodig voor deze pompoenpuree. Ideaal dus als je geen zin hebt om uitgebreid te kokerellen! Dit heerlijke recept is bedacht door De Groene Meisjes. 

 

Kruidige bloemkool uit de oven

 

bloemkool-uit-de-oven

Deze bloemkool uit de oven is ook echt een eyecatcher voor Kerstmis. Dit bloemkoolgerecht van Jaimy’s Kitchen breng je op smaak met gerookt paprika poeder en oregano, waardoor het een Italiaanse smaak krijgt. Ook fijn: je roostert deze bloemkool 2 uur in de oven, maar verder hoef je er weinig voor te doen. Zo heb je ondertussen nog voldoende tijd om andere gerechten klaar te maken. 

 

Desserts

 

Gezonde chocoladetaart met frambozen

 

vegan-kerstrecepten

Deze gezonde chocoladetaart met frambozen is heerlijk als dessert! Deze taart maak je met natuurlijke ingrediënten zoals amandelmeel, havermout, ahorn siroop, kokosmelk en pure chocolade. Dit vegan kerstdessert kan je ook al een dag van te voren maken, zodat je op de dag zelf niks meer hoeft te doen. Ook fijn: deze taart is gluten- en lactosevrij. 

 

Champagne stoofpeertjes met vlierbloesem 

 

champagne-stoofpeertjes

Voor deze champagne stoofpeertjes met vlierbloesem heb je maar 6 ingrediënten nodig! Je kookt ze in champagne, vlierbloesemsiroop en vanille extract, wat zorgt voor een heerlijke smaak. Dit recept van Beaufood is fijn als je een niet te zwaar dessert wilt serveren. Bovendien kan je ze ook koud eten, dus als je wat over hebt kan je daar na kerst ook nog van genieten. 

 

Chocolade lava cake met een vleugje sinaasappel

 

chocolade-lava-cake

Met deze chocolade lava cake met een vleugje sinaasappel maak je iedereen blij! Ik heb deze cake nu al verschillende keren geprobeerd en vind het recept erg goed gelukt. Een chocolade lava cake is lekker, maar het wordt helemaal verrukkelijk als je sinaasappel en kaneel toevoegt. En in het midden van deze cake zit een zacht laagje chocolade, hmmmm! Ga jij dit dessert ook op tafel zetten dit jaar? 

 

Cheesecake mousse met frambozen

 

vegan-kerstrecepten

Deze vegan cheesecake mousse gemaakt van cashewnoten moet je proberen! Voor dit vegan kerstdessert heb je maar weinig ingrediënten nodig, zoals cashewnoten, kokosmelk, vanille, ahorn siroop en citroensap. Dit pureer je samen in een keukenmachine tot een heerlijke mousse, welke je garneert met verse frambozen en pure chocolade. Makkelijker kan bijna niet, toch? 

 

Pindakaas mousse met chocolade

 

pindakaas-mousse-met-chocolade

Ben jij ook zo dol op pindakaas? Dan vind je deze pindakaas mousse met chocolade en zeezout vast heerlijk! Deze mousse kan je al een dag van te voren maken, wat weer wat stress scheelt tijdens het kerstdiner. Ik vind dit – als diehard pindakaaslover – het lekkerste dessert wat er is. De combinatie van pindakaas met pure chocolade en zeezout is gewoon top. 

Hopelijk kan ik je met deze vegan kerstrecepten inspireren om ook eens wat vaker plantaardig te koken. Heb je dit vegan 4-gangen kerstmenu ook al gezien? Ik wil je hele fijne feestdagen wensen en geniet vooral van al het lekkere eten. En onthoud: je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst. Enjoy!

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!

info@zonderz