fbpx ...

Deze chocolade lava cake met sinaasappel is goddelijk! Ik heb dit recept verschillende keren geprobeerd en na een aantal testrondes – één van de voordelen van mijn werk – kwam ik uiteindelijk bij deze versie uit. De combinatie van chocolade met sinaasappel en kaneel maakt dit dessert extra lekker. Deze smaken samen passen perfect bij de winter en natuurlijk ook bij Kerstmis. Weet jij al welke recepten voor Kerstmis je gaat maken dit jaar? Als je deze chocolade lava cakejes op tafel zet weet ik zeker dat iedereen een glimlach op zijn gezicht krijgt. Natuurlijk heb ik er aan gedacht om dit recept glutenvrij, lactosevrij en vegan te maken. Zo kan iedereen er van genieten en wordt het een kerst om nooit te vergeten! 

 

Vegan chocolade lava cake

 

De naam chocolade lava cake komt natuurlijk ergens van vandaan. Als je met je lepel in het midden van het cakeje prikt dan loopt er een heerlijk laagje warme chocolade uit. Hmmm! Ook weet je misschien wel dat ik niet van ingewikkelde recepten houd. Dit kerstdessert is daarom erg makkelijk om te maken en staat zo op tafel. Eigenlijk is het heel simpel: je doet alle ingrediënten samen in een keukenmachine of sterke blender en pureert ze tot een gladde massa. Dit verdeel je over vier ovenschaaltjes en dan druk je een blokje pure chocolade in het midden, welke er later uit zal gaan lopen. Daarna zet je ze in de oven en wacht je even rustig af. Makkelijker kan bijna niet, toch? Met dit lekkere kerstdessert weet je in ieder geval dat jouw kerstdiner stressvrij zal verlopen.

Deze chocolade lava cake heb ik trouwens niet helemaal zelf bedacht, maar is geïnspireerd op het recept van Ela Vegan. Ik heb haar recept gebruikt en hier en daar nog een beetje aangepast, want persoonlijk vind ik deze chocolade lava cakes nóg lekkerder met sinaasappel en kaneel. Ga jij ze ook maken als kerstdessert?

Deze chocolade lava cakes zijn:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van deze chocolade lava cake vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

chocolade-lava-cake-vegan

kerst-dessert

chocolade-lava-cake-vegan

  

Recept chocolade lava cake met een vleugje sinaasappel

 

Bereidingstijd: 30 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 4 personen)

100 gram (glutenvrije) havermout of havermeel 
50 gram amandelmeel 
70 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel kaneel
20 gram cacaopoeder
1 theelepel bakpoeder
60 gram milde olijfolie (Geen extra vierge olijfolie)
160 ml plantaardige melk
80 gram banaan
1 sinaasappel
40 gram pure chocolade 70%
Paar snufjes zout

 

Benodigdheden

Oven
Rasp
Keukenmachine (of sterke blender)
4 ovenschaaltjes (ramekins) van 9 cm doorsnee

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet daarna de vormpjes in met olijfolie.

2. Doe de havermout in een keukenmachine en maal fijn tot havermeel. Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan havermeel. Let op: havermeel is niet glutenvrij. 

3. Rasp één theelepel van de schil van de sinaasappel met een fijne rasp.

4. Doe het havermeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, kaneel, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen in een keukenmachine en maal fijn. Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan een sterke blender.

5. Voeg daarna de olijfolie, plantaardige melk, 1 theelepel sinaasappelrasp en banaan toe en maal nogmaals goed fijn.

6. Verdeel het beslag over de ingevette ovenschaaltjes. Leg bovenop elk schaaltje een vierkantje van 10 gram pure chocolade, zoals op de foto. Druk dit er goed in met je vingers tot ongeveer halverwege en en zorg dat het chocolade beslag er weer overheen valt. Anders kan je het altijd nog een beetje terugvouwen met je vingers. 

7. Bak de chocolade lava cakes 15-17 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze daarna 10 minuten afkoelen.

8. Snijd met een mes langs de zijkanten van het vormpje. Leg er een klein bordje bovenop, draai om en laat het cakeje voorzichtig op het bord vallen. Je kan er even tegenaan kloppen als het cakeje niet gelijk naar beneden valt. Doe daarna wat cacaopoeder in een fijne zeef en bestrooi de chocolade lava cake met cacaopoeder. Enjoy!

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

chocolade-lava-cake-vegan

 

info@zonderz