fbpx ...

Deze romige risotto met paddenstoelen en truffelolie is een heerlijk kerst hoofdgerecht! Ik ben dol op risotto en zeker de combinatie van paddenstoelen, tijm en truffelolie is altijd goed. Terwijl ik dit schrijf is het nog onduidelijk of we Kerstmis dit jaar met de hele familie mogen vieren, maar je kan deze risotto altijd thuis aan je partner of gezin serveren. Mijn vriend vond het in ieder geval erg lekker! Weet jij al wat je op tafel gaat zetten met kerst? Dit jaar wilde ik wat meer aandacht besteden aan vegan kerstrecepten, dus bereid je maar vast voor op een hoop inspiratie de komende weken.

 

Vegan risotto met paddenstoelen en truffelolie

 

Deze risotto met paddenstoelen is erg makkelijk om te maken. Het enige waar je even wat uithoudingsvermogen voor moet hebben is het 25 minuten roeren, maar verder is dit risotto recept een eitje. Vaak zijn er tijdens kerst mensen met verschillende allergieën waar je rekening mee moet houden. Hoe fijn is het dan dat je dit recept gewoon kan maken voor mensen met een gluten- en lactoseallergie? Daarnaast is deze risotto met paddenstoelen ook vegan. Zo kan iedereen er lekker van genieten!

Waarom moet je risotto zo lang roeren?

 

Dit vraag ik me altijd af als ik risotto maak. Waarom moet je risotto zo lang roeren? Ik ben iemand met weinig geduld en dat is ook de reden dat ik niet zo vaak risotto maak. Maar als ik eenmaal bezig ben dan vallen die 25 minuten roeren altijd heel erg mee. De reden dat je risotto zo lang moet roeren heeft alles te maken met het zetmeel dat in de risotto rijst zit. Dit komt pas vrij als je veel roert en zorgt ook voor een heerlijke, romige structuur. Ook brandt de risotto niet aan als je blijft roeren, dus keep on stirring! Tijdens het roeren zie je hoe smeuïger de risotto wordt en ondertussen loopt het water je in de mond. Bovendien is dat roeren ook best een prima arm workout, toch?

Deze risotto met paddenstoelen en truffelolie is:

  • 100% vegan
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van deze risotto met paddenstoelen vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

risotto-met-paddenstoelen-truffelolie

risotto-met-paddenstoelen-truffelolie

risotto-met-paddenstoelen-truffelolie

 

Recept romige risotto met paddenstoelen en truffelolie

 

Bereidingstijd: 45 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 2 personen)

140 gram risotto rijst
275 gram gemengde paddenstoelen (Ik gebruikte shiitake en oesterzwammen)
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
5 takjes verse tijm
400 ml water
1 blokje groentebouillon
120 ml droge witte wijn
40 gram vegan Parmezaanse kaas
125 ml sojaroom (Optioneel)
2 eetlepels truffelolie
2 eetlepels plantaardige roomboter
Peper en zout

 

Benodigdheden

Braadpan
Rasp

 

Bereiding

1.  Doe het bouillonblokje met 400 ml kokend water in een maatbeker. Laat dit even trekken en roer goed door.

2. Maak de paddenstoelen schoon met een keukenpapiertje en snijd ze grof. Als je kleine paddenstoelen gebruikt kan je ze gewoon heel laten.

3. Snijd de sjalotjes en knoflook fijn. Rasp daarna de vegan Parmezaanse kaas met een rasp. Rits de blaadjes van de tijm.

4.  Doe de helft van de plantaardige roomboter in de braadpan en bak de sjalotjes goudbruin. Voeg daarna de paddenstoelen toe en bak deze 8 minuten mee. Voeg daarna de knoflook, tijm en zout toe en bak nog een minuut. Schep alles uit de pan en leg op een bord.

5. Doe de overgebleven roomboter in de pan en bak op middelhoog vuur. Voeg de risotto rijst toe en laat 4 minuten al roerend licht bakken, totdat alle korrels gaan glanzen. Voeg daarna de witte wijn toe en laat dit even op hoge stand bakken en roer door.

6. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe, in vier stappen. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Blijf continue roeren en zorg dat de rijstkorrels de bouillon helemaal opgenomen hebben. Voeg daarna pas weer nieuwe bouillon toe.

7. Voeg als alle bouillon is opgenomen de paddenstoelen weer toe aan de risotto. Voeg ook de geraspte vegan Parmezaanse kaas, 1 eetlepel truffelolie en sojaroom toe en roer dit er goed doorheen. Laat de risotto nog even 5 minuten pruttelen op laag vuur. De risotto moet zacht van binnen zijn en hard van buiten. Breng het gerecht ten slotte op smaak met peper.

8. Verdeel de risotto over twee borden. Garneer elk bord met extra vegan Parmezaanse kaas, tijm en een scheutje truffelolie.

Wil je graag meer balans ervaren in je lichaam en mind? Ga dan aan de slag met mijn Balance e-book met 52 Ayurvedische recepten. Alle recepten zorgen voor meer balans en minder last van vervelende klachten. Klik hier om het e-book te bekijken.

 

risotto-met-paddenstoelen-truffelolie

info@zonderz