fbpx ...

Wat zijn eigenlijk de voordelen van detoxen? Ik ga het je vertellen in deze blog! Een paar keer per jaar doe ik een detox, waarbij ik dan drie dagen lang groentesapjes drink en dit verder aanvul met water. Detoxen is heerlijk voor je lichaam en voor mij voelt het altijd als een nieuwe start. Ik ben namelijk een enorme zoetekauw en heb vooral ‘s avonds vaak zin in ijs en chocolade. Door een detox word je erg bewust van je gedachten rondom voeding en creëer je een soort van mindset change, waar je ook wekenlang na de detox nog plezier van hebt. Daarnaast helpt een detox ook bij afvallen, waarbij je je lichaam een vitamine boost geeft en ervoor zorgt dat je stofwisseling beter gaat werken. Ben je benieuwd naar alle voordelen van detoxen? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet! 

 

De 5 voordelen van detoxen

 

#1 Je kickt af van suikers

 

De reden dat ik een paar keer per jaar een detox kuur doe is om af te kicken van suikers. Als je mij goed kent dan weet je dat ik een enorme zoetekauw ben. Mijn vriezer is standaard gevuld met ijs en ook taartjes gaan er bij mij altijd in. Af en toe wat zoets eten is niet verkeerd, maar als je elke avond voor je voorraadkast staat te koekeloeren op zoek naar zoetigheid dan kan je dat best een verslaving noemen. Hier wilde ik graag vanaf en daarom deed ik de 3-daagse detox kuur van Sapje. Deze sapjes zijn heerlijk, dus zo’n detox kuur is een fijn vooruitzicht. Alle sapjes zijn biologisch en op een duurzame manier verpakt in glas, zodat je ze ook goed kan recyclen.

Na een paar dagen detoxen zal je merken dat je food mindset veranderd en er echt een knop omgaat in je hoofd. Je hebt veel minder behoefte aan suikers en wilt juist alleen maar voedzame producten eten waar je lichaam blij van wordt. Een detox kan je dus ook mentaal helpen om net even dat extra stapje te zetten om zo dichter bij je doel te komen. Na de detox waren die sugar cravings bij mij verleden tijd! 

 

voordelen-van-detoxen

voordelen-van-detoxen

 

#2 Je krijgt meer mentale helderheid en focus

 

Wil je meer mentale helderheid en focus? Ook daar kan een detox kuur je goed bij helpen! Tijdens mijn laatste detox had ik namelijk veel energie en merkte ik dat ik ontzettend gefocust aan het werk was. Dat komt ook doordat je minder calorieën binnen krijgt dan normaal, waardoor je hersenen in een soort overlevingsstand komen. Op dat moment zijn ze niet meer bezig met alle voeding die je gegeten hebt, maar juist meer gefocust dan ooit. Omdat een detox kuur maar een kort moment is van drie of zeven dagen is dit goed te doen voor je hersenen. Elke dag een calorietekort creëren is natuurlijk niet gezond, maar voor een paar dagen kan het juist erg positief werken op je hersenen! Ik had tijdens de detox een enorme drive om te werken en was erg geconcentreerd. 

 

#3 Je geeft je lichaam een vitamine boost

 

Een van de voordelen van detoxen is dat je je lichaam een vitamine boost geeft. In een paar dagen tijd krijg je namelijk een hele berg aan groenten binnen. Ik kies altijd voor de detox kuur van Sapje, omdat alle sapjes biologisch zijn en voornamelijk gemaakt van groenten. Ook worden de groenten via lokale boeren verkregen. Zo weet je dus zeker dat je geen ‘zooi’ binnenkrijgt en al die vitaminen hebben een positief effect op je weerstand. Bovendien zijn deze sapjes heerlijk en heb je niet echt door dat elk sapje 400 gram groenten bevat. Mijn favoriet is bijvoorbeeld de Energy, een zoet bietensapje met gember en appel. Vind je het lastig om voldoende vitaminen binnen te krijgen? Dan kan je er met deze lekkere sapjes voor zorgen dat dat verleden tijd wordt! 

 

#4 Het helpt je bij het afvallen

 

Een detox kuur kan je ook helpen bij het afvallen. Persoonlijk zou ik aanraden om niet als enige reden een detox kuur te doen om af te vallen, maar het is wel een extra tool die je kan inzetten. Misschien heb je net een paar kilo’s te veel die je eigenlijk al een tijdje in de weg zitten. Dan kan een sapdetox je helpen om die kilo’s kwijt te raken. Elke keer als ik een detox doe dan val ik gemiddeld 2 kilo af en zit ik ook weer wat beter in mijn vel. Daarnaast creëer je een mindset change, welke je ook meeneemt in de weken na de detox. Zo zorg je ervoor dat die kilo’s er ook echt af blijven. Dus mocht je een extra zetje in de rug nodig hebben met afvallen, dan kan een detox kuur daar zeker bij helpen!

 

voordelen-van-detoxen

 

#5 Je stofwisseling wordt beter

 

Heb je een trage stofwisseling? Dan kan een detox er ook voor zorgen dat je deze wat meer in balans brengt. Misschien heb je een ongestructureerd voedingspatroon en ben je iemand die vaak snackt tussendoor. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam niet voldoende tijd heeft om alles goed te verteren, waardoor je stofwisseling trager gaat werken. Tijdens de dagen vóór de detox word je al bewuster van wat je eet, maar ook tijdens de detox zit er veel structuur in je eetmomenten. Daardoor komt er weer een gezond patroon in je stofwisseling en kan deze weer beter gaan werken. Zie het als een nieuwe start voor je lichaam, waarbij alles weer even gereset wordt. 

Hopelijk kan ik je met deze blog inspireren om ook eens een detox te doen en zo de voordelen van detoxen te ervaren. Ik vind het heerlijk om dit een paar keer per jaar te doen en merk dat het mijn manier van eten altijd op een positieve manier veranderd! Mocht je nog weer willen weten over dit onderwerp, lees hier dan alles wat je wilt weten over sapvasten. Heb je nog vragen over detoxen? Laat het mij dan weten in de comments! 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Sapje. Lees hier mijn disclaimer. 

info@zonderz