fbpx ...

Deze pindakaas mousse met chocolade en zeezout is heerlijk als kerstdessert! Of eigenlijk kan je dit dessert altijd wel eten, want de combinatie van pindakaas met pure chocolade is goddelijk. Dit recept is erg makkelijk om te maken en ook zo klaar. Als ik uiteten ga open ik de menukaart altijd bij het dessert, want voor mij is een goed diner niet compleet zonder een heerlijk dessert. De meeste desserts zijn natuurlijk allesbehalve Zonderzooi-proof en bevatten vaak een enorme berg suiker, room en eieren. Met deze pindakaasmousse wil ik laten zien dat je dat allemaal niet nodig hebt, want dit dessert is volledig vegan én bevat geen zooi! Dit recept is trouwens bedacht door Lazy Cat Kitchen. Ga vooral even op haar blog kijken voor nog meer van dit soort makkelijke (kerst)recepten. 

 

Wat is aquefaba?

 

Deze pindakaas mousse maak je met pindakaas, ahorn siroop, kokosmelk, aquefaba en pure chocolade. Ik begrijp best dat je misschien nog nooit van aquefaba hebt gehoord. Aquafaba is de naam voor het vocht wat in een blikje kikkererwten zit. Ooit heeft iemand ontdekt dat je dit vocht kan opkloppen tot schuim en zo heb je de ideale vervanger voor opgeklopte eiwitten. Wanneer je de pindakaas toevoegt aan dit dessert proef je totaal geen kikkererwtensmaak, dus no worries! Het is belangrijk om pindakaas te gebruiken zonder stukjes, zodat je een mooie egale mousse krijgt. Ik probeerde het eerst met een pindakaas die ik nog in mijn keukenkastje had staan en toen werd de mousse erg brokkelig. Dus gebruik een pindakaas zonder stukjes als je een egale mousse wilt hebben. 

Het hoofdingrediënt van deze mousse is pindakaas, waardoor het dessert erg vullend is. Daarom kan je ook het beste 4 lage glaasjes gebruiken. De glaasjes die je op de foto ziet zijn eigenlijk al te groot, het beste kan je kiezen voor glaasjes van 4 cm hoog. Daar komt je dessert het mooiste in uit en dat wil je wel met Kerstmis, toch? Ik weet zeker dat je gasten gaan genieten van deze heerlijke pindakaas mousse!

Deze pindakaas mousse met chocolade is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van deze pindakaas mousse vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

pindakaas-mousse-met-chocolade

pindakaas-mousse-met-chocolade

 

Recept pindakaas mousse met chocolade en zeezout

 

Bereidingstijd: 30 minuten + 8 uur opstijven

 

Ingrediënten
(Voor 4 personen)

1 blik kikkererwten van 400 gram (Je hebt alleen het vocht nodig)
0,5 theelepel citroensap
125 gram 100% pindakaas, zonder stukjes
4 eetlepels ahorn siroop
3 eetlepels romige kokosmelk 
100 gram pure chocolade (70%)
125 ml amandelmelk
Paar snufjes grof zeezout

 

Benodigdheden

4 kleine, lage glaasjes
Mixer
Kom
Garde

 

Bereiding

1. Doe de pindakaas, ahorn siroop en kokosmelk in een kom. Roer goed door elkaar totdat het één geheel wordt. 

2. Giet het vocht van de kikkererwten (aquefaba) af en meet 120 ml af. De kikkererwten heb je niet nodig voor dit recept, maar kan je bijvoorbeeld wel gebruiken om zelf hummus te maken.

3. Doe de aquafaba in een schone kom. Dit is erg belangrijk, als de kom vet is ontstaat er geen schuim. Voeg het citroensap toe en mix 5 minuten, tot er stijve pieken ontstaan. Het is de bedoeling dat je de kom op zijn kop kan houden zonder dat het schuim eruit valt.

4. Vouw het aquafaba schuim beetje bij beetje door het mengsel met de pindakaas. Doe dit voorzichtig en roer niet, want dan haal je het schuim eruit. Ik deed dit met een siliconen spatel.

5. Verdeel de pindakaas mousse over 4 kleine glaasjes en zet minimaal 8 uur (of een hele nacht) in de koelkast.

6. Hak de chocolade fijn. Doe dit daarna samen met de amandelmelk in een pan. Smelt dit au bain marie, zet het vuur uit en roer daarna pas alles door elkaar met een garde. Laat dit even afkoelen, ongeveer 8-10 minuten

7. Verdeel de chocolade voorzichtig over de pindakaas mousse met een lepel. Zet de glaasjes in de koelkast en laat ze in 30 minuten hard worden. Garneer de pindakaas mousse voor het serveren met grof zeezout. 

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz