fbpx ...

Productief thuiswerken, hoe kan je dat het beste doen? Buiten is het nog vrij donker als ik aan tafel ga zitten met een kom kwark met granola en frambozen en ik alvast de eerste mails van mijn werk lees. Ik zit weer aan dezelfde tafel, waar ik de dagen ervoor ook werkte, ontbeet, lunchte, dineerde en weer werkte, ontbeet, lunchte en dineerde. Misschien lees jij deze blog ook wel, terwijl je wéér aan dezelfde keukentafel zit te werken of te studeren. Dat thuiswerken, het heeft veel voordelen. Lees: geen reistijd, dus langer in bed, de hele dag je pyjama broek en sloffen aanhouden, naar de toilet met de deur open en niemand die in de gaten houdt welke ongezonde tussendoortjes jij naar binnen werkt.

Maar het heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen. Je ziet minder mensen, hebt misschien minder structuur in je leven en de balans tussen werk en privé is soms ver te zoeken. Misschien heb je zelfs het idee in een sleur te zitten en komen de muren op je af. Als dat zo is, dan moet er iets gebeuren. Na wat zoekwerk heb ik hieronder een aantal handige tips voor productief thuiswerken beschreven. Deze tips kunnen jou helpen bij meer balans, meer structuur, en mínder sleur zodat het productief thuiswerken een stuk makkelijker en leuker wordt.

 

7x tips voor productief thuiswerken

 

Ruil als eerste die schattige pyjamabroek of trainingsbroek in voor een normale broek. Ja, ook als alleen jouw bovenlijf via Zoom, Teams of Skype in beeld komt en jouw collega’s jouw pyjamabroek niet kunnen zien. Ik ben ooit de uitspraak tegen gekomen: ‘je bent hoe je je kleedt’. Dus voel je jezelf down? Trek juist dan je mooiste outfit aan. Je gaat je er vanzelf fitter en beter door voelen. Dat werkt toch ook zo met sportkleding? Als ik een nieuwe sportoutfit aan heb voel ik me meteen een stuk sportiever, zelfs al heb ik die dag nog geen stap verzet.

 

productief-thuiswerken

 

Een frisse neus zorgt voor een frisse start

 

Bij de eerste corona golf vertelde een vriendin mij dat ze elke ochtend voordat ze aan het werk ging een wandelingetje maakte. Dit zodat ze even in de buitenlucht is, net zoals ze normaal zou zijn als ze naar haar werk zou gaan. En ook aan het einde van de middag als ze haar laptop dicht slaat, stapt ze de voordeur uit om ‘naar huis’ te gaan. In eerste instantie lachte ik het idee een beetje weg. Ik vond het juist wel lekker om geen reistijd te hebben en daardoor wat langer in bed te liggen. Win-win toch? Toch merk ik na een half jaar thuis gewerkt te hebben, dat de structuur door elke dag een frisse neus te halen voor- en na afloop van het werken, eigenlijk heel goed werkt. Je loopt dan letterlijk naar je werk en weer naar huis!

Ook kan het helpen om jouw werkzaamheden beter te plannen. Dus spreek met jezelf een tijd af waarop jouw werkdag start en eindigt. Probeer daarbuiten ook echt je werk of studie links te laten liggen. En maak tijdens je pauze gebruik van de voordelen van productief thuiswerken! Je bent niet meer afhankelijk van wat de catering op je werk of school aan lunch heeft geregeld en het excuus van tijdgebrek om een fatsoenlijke lunch in een broodtrommeltje mee te nemen, is er niet. Plan je pauzes in en maak een lekkere en gezonde lunch!

 

Richt een werkplek voor jezelf in

 

Zoals ik in de eerste alinea van deze blog al schreef, ontbijt, lunch, dineer en werk ik aan dezelfde tafel. Doorleefd is deze tafel zeker. Maar een aanrader is het niet om in je privé omgeving te werken. Inmiddels rouleerde ik elke dag met de stoel waarop ik zit (we hebben er 6) voor de afwisseling. Een variant op het flexwerken zullen we maar zeggen. Toch merkte ik dat ik mijn woonkamer steeds meer ging associëren met werk en dat is niet de bedoeling. Dus ben ik op zoek gegaan naar het bureautje dat ik na mijn studententijd in de garage bij mijn ouders heb gezet.

Ook vond ik in de garage nog een leuke stoel, heb ik in de woonkamer een plantenroulatie gedaan en een paar planten mee naar de zolder genomen. Tevreden kijk ik naar het eindresultaat. Het licht dat door het dakraam valt en ervoor zorgt dat het een mooie lichte ruimte is. Met wat fotolijstjes en de planten erbij oogt het hartstikke gezellig. Werk of studeer je veel thuis? Richt dan ook een fijn werkplekje voor jezelf in. Het liefst in een andere ruimte dan waar je eet, chillt en slaapt. Dit zodat jouw lichaam en geest deze ruimtes ook echt kunnen blijven associëren met ontspanning in plaats van met werk. Zo heb je meteen een excuus, net als ik had, om een ruimte in je huis eens flink aan te pakken en een make over te geven!

 

productief-thuiswerken

productief-thuiswerken

 

Tijd voor een home of kamer make-over!

 

Heb je nog geen bureau en wil je er ook niet teveel geld aan uitgeven? Tafeltjes en bureaus zijn voor een leuke prijs te scoren op Marktplaats of bij een kringloopwinkel. En ben je handig? Dan kan je natuurlijk ook een leuk ontwerp maken, hout kopen en op maat laten zagen, en er zelf mee aan de slag gaan! Zo bespaar je geld voor een goede stoel en een groter beeldscherm. Want heb je die afbeelding gezien van ‘het toekomstige kantoormens’? Zo niet, dan moet je daar maar eens naar googlen.

Britse onderzoekers hebben onlangs onderzoek gedaan naar de werkhoudingen van thuiswerkende Britten. Op basis van deze houdingen hebben zij een mensbeeld ontwikkeld hoe men eruit komt te zien wanneer we zoveel krom blijven zitten, überhaupt veel blijven zitten, naar schermen blijven staren en onvoldoende buiten komen. Heb je haar (het kantoormens) al gevonden? Zo wil je er natuurlijk niet uit gaan zien. Dus zorg ook thuis dat je de mogelijkheid hebt om met een goede werkhouding te werken of studeren.

Vind je je nieuwe werkplek niet leuk of ga je er niet graag zitten of ben je er niet productief? Zorg dan dat de ruimte opgeruimd is, verf eventueel een muurtje, zet er een plant neer en hang wat foto’s of posters op in leuke lijstjes. Zo creëer je in no time een gezellig en fijn werkplekje waardoor je tóch met plezier naar je werk kan. Uit onderzoek blijkt ook dat groene planten een positief effect hebben op je productiviteit en dat sommige planten zelfs zorgen voor meer zuurstof in de lucht. Ook licht is heel erg belangrijk als je productief aan de slag wil gaan. Is het beeldscherm het lichte object in de kamer? Dan zal je merken dat je ogen snel moe worden. Voldoende daglicht is dus erg belangrijk. Kom maar op met dat productief thuiswerken!

 

Weg met die sleur

 

En vraag je je af wat je in de avonden (nu er vanwege alle corona maatregelen zoveel dicht is) aan ontspanning kan doen behalve netflixen om uit die sleur van thuiszitten te komen? Ga sporten, plan en een culinair avondje met een huisgenoot, vriend of vriendin en maak een nieuw recept, plan een zelf samengesteld wijn- of bierproeverijtje, organiseer een digitale bingo, of ga op zoek naar jouw creatieve kanten die je als kind waarschijnlijk genoeg liet zien maar die je al jaren links laat liggen. Dit gezegd hebbende, sluit ik tevreden rondkijkend in mijn eigen kantoortje (weggestopt op zolder, maar toch gezellig) af, trek ik mijn pyjamabroek weer aan en klap ik mijn laptop dicht. Waarom? Omdat er beneden gamba’s in knoflook staan te wachten en een mini wijnproeverijtje om het leven leuk te houden.

Liefs Simone

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor online coaching of ga aan de slag met een van mijn e-books.

Latest posts by Simone Kuijpers (see all)