Als er iets verandert, in je omgeving of doordat je nieuwe doelen nastreeft, gaat iedereen daar op een verschillende manier mee om. Sommige mensen blijven het liefst in hun comfortzone en vinden verandering lastig. Anderen staan juist veel meer open voor verandering en storten zich graag op nieuwe ervaringen. Deze blog gaat over je mindset bij veranderingen en geeft antwoord op de vraag: ‘Hoe creëer je een groeimindset?’

Je mindset bepaalt hoe je om gaat met veranderingen. Dus ook of je wel of niet de uitdaging aangaat om iets nieuws te leren, of je gedrag of leefstijl te veranderen. Hoe het komt dat je op sommige gebieden lekker experimenteert met nieuwe dingen en jezelf uitdagende doelen stelt, terwijl je op andere vlakken in je leven totaal niet in beweging komt? Je mindset, de gedachten die door je hoofd gaan, zijn hier schuldig aan.

 

Blijf je in de comfortzone of ga je naar de leerzone?

 

In de comfortzone is het leven voorspelbaar, vertrouwd en heeft kleine uitdagingen. Als er heel veel verandert en uitdagingen groot worden, kun je in paniek raken: de paniekzone. Maar daar ergens tussenin bevindt zich de leerzone. Een gebied waarin je je wat wiebelig kunt voelen omdat je dit spannend vindt, maar tegelijkertijd ook nieuwe vaardigheden leert.

Blijf je het liefst in de comfortzone, dan zit je meestal in een statische of fixed mindset. Gedachten als ‘Dat is niets voor mij’ of ‘Ik heb daar toch geen talent voor’ houden je tegen om het risico te lopen om fouten te maken buiten de comfortzone. Je zou dit faalangst kunnen noemen. Door deze gedachten in je hoofd kom je moeilijk in beweging bij verandering.

 

groeimindset

 

Van een statische mindset naar een groeimindset

 

Wanneer je het prettig vindt om te leren, om ergens beter in te worden puur omdat je ergens plezier in beleeft, het proces van ‘fouten’ maken durft aan te gaan omdat dat er nou eenmaal bij hoort en minder bezig bent met het eindresultaat van je acties, dan zit je in de groeimindset. Met deze mindset kun je veel meer genieten van nieuwe ervaringen. En ondertussen word je vaak ook nog goed ergens in, terwijl dit niet het doel op zich is, maar een leuke bijkomstigheid van al het oefenen en groeien.

Het is niet zo dat je totale gedrag wordt bepaald door één type mindset. Iedereen heeft een gemengde mindset: het wisselt per terrein welke mindset je hanteert. Zo denk ik zelf bijvoorbeeld als het om sporten gaat bijna altijd in groei, terwijl ik mezelf op het creatieve vlak, als ik bijvoorbeeld zou moeten tekenen, beperk omdat ik vind dat ik dat niet goed kan.

 

Hoe creëer je een groeimindset?

 

We worden allemaal geboren met een groeimindset. Als klein kind willen we van nature ontdekken en nieuwe dingen leren. Met vallen en opstaan. Maar gaandeweg krijgen we ervaringen die ervoor zorgen dat we dat vallen, ook al is het niet letterlijk, als iets pijnlijks, iets negatiefs gaan zien. We willen liever niet meer falen. Een statische mindset is dus ‘aangeleerd’. En dat is goed nieuws, want dat betekent dat je jezelf dus ook kunt leren om weer vaker in groei te denken, de groeimindset te gebruiken die je als kind had. Maar hoe doe je dat dan, een groeimindset creëren?

De volgende stap voor deze verandering, is je bewust worden welke mindset jij hanteert op het terrein waarin jij jezelf doelen hebt gesteld. Want door te weten dat er verschillende mindsets zijn, en dat je je mindset kunt veranderen, heb je al een stap gemaakt. Vervolgens kun je je groeimindset op dat terrein ontwikkelen door te focussen op het leerproces en niet op het resultaat. Wat goed kan werken is om een gebied waarbij jij wel in groei denkt, steeds als voorbeeld te gebruiken. Elke keer als je opmerkt dat je statische gedachten hebt, bedenk je wat je zou doen als je je een groeimindset zou hebben. Als ik bijvoorbeeld zou willen leren tekenen, en ik merk op dat ik mijn schetsen lelijk vind, kan ik denken aan de tijd toen ik net begon met hardlopen. Kon ik toen al meteen een marathon lopen? Nee, ik bouwde de trainingen in stapjes op. 

 

groeimindset

 

De groeimindset toepassen bij kinderen

 

Dat is ook meteen de volgende tip. Knip je doel op in kleine stapjes. Dat wil zeggen dat je moet streven naar haalbare tussendoelen, die je op de slechtste dag van de week nog zou kunnen bereiken. Op deze manier creëer je een groeimindset door telkens het succes te ervaren dat je wel kunt veranderen. Heb je kinderen? Dan kun je dit natuurlijk ook toepassen bij je kids. Ondersteun ze bij hun leerproces van vallen en haal zo nodig de focus af van het resultaat. Dus niet: ‘Wat een mooi cijfer heb je op de toets gehaald!’ maar: ‘Wat zet je je goed in voor wiskunde!’. Zo creëer je ook voor je kinderen een succesvoller omgeving voor een groeimindset. Daar groeien ze van! Wil je hier meer over lezen? Dan is dit boek een aanrader. 

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor online coaching of ga aan de slag met een van mijn e-books.

Latest posts by Sjoukje Bonnema (see all)