fbpx ...

Terug naar een ontspannen gevoel wat je kent van de zomervakantie, dat kan met de positieve effecten van bewuste ademhaling. In deze blog neem ik je mee hoe jij gedurende je (thuiswerk) dag momenten inlast die kalmeren en je energie geven.

Dat klinkt misschien al direct tegenstrijdig: kalmeren en je energie geven? In een eerdere blog gaf ik je al inzicht in je verschillende zenuwstelsels: sympaticus en parasympaticus. Oftewel inspanning en ontspanning. Wat ik de laatste weken als ademcoach in opleiding zelf heb ervaren is dat je inspanning nodig hebt om te ontspannen. Hier zit ook direct de crux van het vele thuiswerken en meer binnen zijn. We hebben minder inspanning en de dagen sukkelen een beetje door. Je doet wel relaxed, loopt een stukje en plant momenten van pauze in. Maar ontspan je dan echt? Of pak je je telefoon om even je socials te checken of luister je een podcast? Weet dat je hiermee nog steeds allemaal (activatie) prikkels binnenkrijgt.

 

Plan een moment in van bewust ademen

 

Daarom mijn advies om een moment van bewust ademen in te plannen. Je kan het zelfs in je agenda zetten. Geef jezelf 3 keer 3 minuten van je tijd op een dag en je hebt al resultaat. Plan het voor jezelf in tijdens de ochtend, middag en avond. Ga goed rechtop zitten en focus 3 minuten lang op je ademhaling. Probeer in deze minuten jouw uitademing langer te laten zijn dan de inademing. Bijvoorbeeld 4 seconden in en 6 seconden uit. Of maak een ritme waar jij je prettig bij voelt. En als je dit doet, wat zijn de positieve effecten van bewuste ademhaling hoor ik je denken?

 

bewuste-ademhaling

 

Wat zijn de positieve effecten van bewuste ademhaling?

 

Tijdens je werkdag is dat resultaat meer focus, meer productiviteit en minder stress. Als je bewust een moment op de stopknop drukt en even intuned met jezelf. Een paar minuten lang diep inademen via je buik zorgt dat voor meer connectie met je kern. We weten allemaal dat je soms dingen op jouw buikgevoel doet en die uitspraak is er niet voor niets. Daar zit jouw basis, jouw veiligheid en intuïtie, van waaruit je keuzes maakt. En natuurlijk ook van waaruit jouw mate van creativiteit zich laat zien. Iedereen weet dat je creativiteit niet kan sturen, het is iets dat komt. Maar hoe meer rust en ruimte je hebt in je lichaam en hoofd, hoe meer die creatieve energie er kan stromen. En dat is wel handig als je een blog wilt schrijven, een nieuw product moet lanceren of tijdens een online meeting een verrassende bijdrage wilt leveren. Door bewust even aandacht aan je adem te geven komt het jouw workflow ten goede.

En wat dacht je van de resultaten die bewust met je adem bezig zijn heeft op je gezondheid? Denk aan het verlagen van je hartslag, het stimuleren van je spijsvertering en het verbeteren van je immuunsysteem. Door een paar keer per dag dieper in je buik te ademen zorg je voor stretch en stimulans. Zie het als een interne massage voor je organen. Met het positieve gevolg dat de afvalstoffen makkelijker je lichaam verlaten en je een energieker gevoel hebt. Met een diepe en rustige buikademhaling creëer je ook ruimte rondom je middenrif en ribben. Meer ruimte in je lichaam zorgt ook voor meer ruimte in je hoofd. Conclusie: alles stroomt beter door en zo kom je met meer energie de dag door!

 

bewuste-ademhaling

 

Bewuste ademhaling voor het slapengaan

 

Als afsluiter heb ik nog de tip om een adem moment in te plannen voordat je gaat slapen. Dat kan dat fijne ontspannen moment zijn zoals je deze ook weleens ervaart op je strandbedje. Ga lekker liggen, doe je ogen dicht, vertraag je ademhaling en visualiseer een fijn moment. Een mooie rustige omgeving, een fijne herinnering of een moment waar je dankbaar voor bent. Door voor het slapen bewust met je aandacht naar je adem te gaan en deze te vertragen, verbeter je de kwaliteit van je slaap. En een betere nachtrust zorgt voor meer energie de volgende ochtend. Zo zijn jouw 24 uren en de cirkel weer rond!

Benieuwd welke positieve effecten van een bewuste ademhaling jou het meest aanspreken? Laat vooral even jouw reactie aan mij weten in de comments. Of als je vragen hebt, zijn deze natuurlijk ook meer dan welkom.

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor online coaching of ga aan de slag met een van mijn e-books.