fbpx ...

Ik ben een enorme zoetekauw en een gezonde carrot cake miste ik nog op mijn blog. Ben jij net als ik gek op zoete lekkernijen? Dan is dit recept ook vast wat voor jou. In het weekend vind ik het heerlijk om even de deur uit te gaan voor een frisse neus. Negen van de tien keer beland ik dan in een gezellig tentje, waar ik een kop verse muntthee bestel met een stukje taart. En ja, carrot cake behoort tot één van mijn favorieten. Maar niet alle carrot cakes die buiten de deur worden geserveerd zijn gezond, vandaar dat ik deze Zonderzooi-proof variant met jullie wilde delen. Zo hoef je niet meer de deur uit en kan je thuis genieten van een heerlijk stukje taart. Bovendien is deze carrot cake ook glutenvrij, wat fijn is als je een glutenallergie hebt. 

Deze carrot cake maak je met natuurlijke ingrediënten, zoals amandelmeel, eieren, wortels en kokosolie. Zo kan je er gewoon van genieten zonder schuldgevoel. Ook voegde ik wat chai kruiden toe aan deze gezonde carrot cake. Dit is een heerlijke mix van verschillende kruiden die veel in India worden gebruikt, zoals kaneel, anijszaad en kardemom. Deze kruidenmix kan je zelf maken en ook gebruiken voor andere recepten, zoals havermoutpap met chai kruiden. Mocht je geen zin hebben om zelf een chai kruidenmix te maken dan kan je gewoon een potje met chai kruiden kopen, zoals deze. En anders kan je ook kaneel gebruiken. De chai kruiden maken dit carrot cake recept net wat specialer, dus ik zou ze zeker toevoegen! 

 

Gezonde carrot cake met chai kruiden

 

Om deze carrot cake extra lekker te maken rasp je zelf een paar wortels. Het kan erg verleidelijk zijn om een zakje met geraspte wortel te kopen, maar die zijn veel minder smeuïg dan verse wortel. Als je eenmaal de wortel hebt geraspt en de dadels hebt gepureerd is het recept eigenlijk zo klaar. Je mengt alles in een grote kom goed door elkaar en daarna verdeel je dit over een bakvorm. Na 45 minuten bakken is deze heerlijke cake ready to eat! Je kan er voor kiezen om dit zo te eten als gezond tussendoortje. Maar je kan er ook helemaal een feest van maken door de carrot cake te besmeren met een creamy laagje. 

Deze creamy laag is een combinatie van vegan roomkaas, kokosbloesemsuiker en vanille. Sounds like heaven, right? Dit maak je pas wanneer de cake voldoende is afgekoeld. Als je de laag er eerder overheen wilt smeren dan gaat deze smelten, dus de cake goed laten afkoelen is erg belangrijk. Wil je deze gezonde carrot cake maken voor je verjaardag? Bak de cake dan ‘s ochtends, laat hem even een paar uur afkoelen en maak net voordat het bezoek komt het creamy laagje. Deze smeer je er dik bovenop en daarna garneer je de gezonde carrot cake nog met wat walnoten voor een extra bite. Ik weet zeker dat iedereen er van gaat genieten!  

Deze gezonde carrot cake is:

  • Glutenvrij
  • Lactosevrij 
  • Vrij van geraffineerde suikers
  • Veel te lekker om te delen

Laat je me weten wat je van deze gezonde carrot cake vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

gezonde-carrot-cake

gezonde-carrot-cake

 

Recept gezonde carrot cake

 

Bereidingstijd: 1 uur + 2 uur afkoelen

 

Ingrediënten

Carrot cake
250 gram amandelmeel
110 gram medjoul dadels
200 ml plantaardige melk (Bijvoorbeeld rijst drink)
2-3 middelgrote wortels
1,5 eetlepel chai kruiden of kaneel
3 biologische eieren 
2 theelepels bakpoeder
75 gram kokosolie
Paar snufjes zout

Creamy laag (optioneel) 
200 gram vegan roomkaas 
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
Halve theelepel vanille extract
Handje walnoten

 

Benodigdheden

Oven
Bakpapier
Cakevorm
Mixer
Rasp
Keukenmachine

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180˚C.

2. Doe de dadels in een maatbeker, het gewicht is zonder pit. Pureer deze met de staafmixer en 2 eetlepels water tot puree.

3. Rasp de wortels goed fijn met een rasp. Heb je een rasp met verschillende maten? Gebruik dan de fijnste rasp. Weeg 150 gram af van de wortels. 

4. Smelt de kokosolie in een pannetje tot het vloeibaar wordt.

5. Doe de eieren in de beslagkom en mix 2 minuten met een mixer. 

6. Voeg daarna het amandelmeel en de plantaardige melk toe en mix 1 minuut. Voeg dan de chai kruiden, bakpoeder, dadelpuree, kokosolie en zout toe. Mix het beslag een paar minuten goed door elkaar met een mixer. 

7. Roer de geraspte wortel met een lepel door het beslag heen. 

8. Doe een velletje bakpapier in de cakevorm, zodat je de cake er straks makkelijk uit kan halen. Tip: maak het bakpapier nat met water, dan kun je het wat makkelijker in de vorm krijgen. Giet het beslag in de vorm en strijk het daarna glad met een spatel. Bak de cake ongeveer 45-50 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is.

9. Laat de cake 1 uur afkoelen in de vorm en daarna nog een uur zonder vorm. De cake moet compleet afgekoeld zijn voordat je de creamy laag erop smeert. 

10. Doe de vegan roomkaas samen met de kokosbloesemsuiker en vanille extract in een keukenmachine en maal goed fijn. Smeer dit met een siliconen spatel over de cake heen en garneer de cake daarna met walnoten. Enjoy!

Tip: Je kunt ook 90 gram ahorn siroop gebruiken in plaats van de dadels.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

gezonde-carrot-cake

info@zonderz