Deze geroosterde paprika hummus met harissa en falafel is heerlijk als borrelhapje! Ik krijg vaak de vraag of ik nog ideeën heb voor een gezonde borrelplank. Waar ik altijd als eerste aan denk bij een gezonde borrelplank is een heerlijke spread, zoals hummus, guacamole of paprikaspread. Hier kan je dan verschillende soorten groenten en brood in dippen, waardoor de borrelplank wel in balans blijft. Er staan al veel hummus recepten op mijn blog, maar een recept voor hummus met geroosterde paprika ontbrak nog. Deze heb ik extra lekker gemaakt door er wat harissa aan toe te voegen, zodat de hummus ook wat pittiger wordt. Houd je niet zo van pittig? Dan kan je de harissa weglaten. Maar ik zou het zeker eens proberen, want het smaakt heerlijk! Bovendien is dit recept erg lekker met falafel en pita brood, waardoor je gelijk een gezonde borrelplank hebt.
Geroosterde paprika hummus, hoe maak je dat?
Deze geroosterde paprika hummus is erg simpel om te maken. Eerst bak je de zoete puntpaprika een halfuurtje in de oven, zodat deze zacht en vol van smaak wordt. Daarna doe je alle ingrediënten voor de hummus samen in de keukenmachine en maal je het tot een romige hummus. Wat dit borrelhapje helemaal af maakt is de falafel, want die is heerlijk in combinatie met de hummus. Ik gebruikte voor dit recept de falafel ballen van BOON, welke al een tijdje mijn favoriet zijn. Als de hummus af is bak je de falafel even kort in de pan en serveer je dit borrelhapje samen met wat pita brood. Ik weet zeker dat je gasten hier lekker van gaan smullen!
Deze geroosterde paprika hummus is:
- 100% vegan
- Makkelijk om te maken
- Lactosevrij
- Rijk aan eiwitten en gezonde vetten
Laat je mij weten wat je van deze geroosterde paprika hummus vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!
Recept geroosterde paprika hummus met harissa en falafel
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten
(Snack voor 4 personen)
Hummus
265 gram kikkererwten (1 blik à 400 gram)
3 biologische zoete puntpaprika’s (250 gram)
100 ml tahin
100 ml koud water
2,5 theelepel harissa
Sap van 1,5 citroen
2 teentjes knoflook
1 theelepel komijn
Handje verse peterselie
Peper en zout
Verder heb je nodig
2 pakjes falafel ballen van BOON
4 volkoren pita broodjes
Scheutje olijfolie
Snufje chili vlokken (optioneel)
Benodigdheden
Keukenmachine of sterke blender
Koekenpan
Bakpapier
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
2. Snijd de zoete puntpaprika in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Snijd de paprika in dunne repen en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Breng op smaak met olijfolie, peper en zout en bak dit 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
3. Spoel de kikkererwten af in een vergiet. Doe ze daarna in een keukenmachine en maal ze 1 minuut fijn.
4. Voeg al draaiend de tahin, geroosterde paprika, harissa, citroensap, knoflook, komijn en een paar snufjes zout toe.
5. Blijf continue malen en voeg beetje bij beetje het water toe totdat er een smeuïge hummus ontstaat. Schraap als het nodig is even de randen af met een lepel.
6. Voeg ten slotte de peterselie toe en maal het geheel nog even kort.
7. Schep de hummus in een schaaltje en garneer met verse peterselie en chili vlokken.
8. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de falafel in 6 minuten goudbruin. Bereid ondertussen de pitabroodjes zoals beschreven op de verpakking. Serveer de geroosterde paprika hummus met falafel en pita brood.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met BOON. Lees hier mijn disclaimer.
Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!
- Amandelmelk zelf maken - 23/05/2023
- Wat betekent agni en ama in Ayurveda? - 24/04/2023
- Amandel-hazelnotenpasta - 23/04/2023
Kan je de hummus eventueel ook invriezen? Of is dit niet aan te raden?
Hoi Stephanie, nee dat lijkt mij niet echt lekker haha! Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar het zal een beetje een prutje worden ben ik bang. De substantie van een gerecht wordt wat wateriger nadat je het invriest, dus persoonlijk zou ik het proberen om zo snel mogelijk op te eten. De meeste hummus recepten zijn best een tijdje goed overigens, ik eet ze nog wel eens na een week. Liefs, Dalí