fbpx ...

Deze geroosterde paprika hummus met harissa en falafel is heerlijk als borrelhapje! Ik krijg vaak de vraag of ik nog ideeën heb voor een gezonde borrelplank. Waar ik altijd als eerste aan denk bij een gezonde borrelplank is een heerlijke spread, zoals hummus, guacamole of paprikaspread. Hier kan je dan verschillende soorten groenten en brood in dippen, waardoor de borrelplank wel in balans blijft.

Er staan al veel hummus recepten op mijn blog, maar een recept voor hummus met geroosterde paprika ontbrak nog. Deze heb ik extra lekker gemaakt door er wat harissa aan toe te voegen, zodat de hummus pittiger en smaakvoller wordt. Houd je niet zo van pittig? Dan kan je de harissa natuurlijk altijd weglaten. Maar ik zou het zeker eens proberen, want het smaakt geweldig! Dit recept is bovendien ook erg lekker met gebakken falafel en pita brood, waardoor je gelijk een gezonde borrelplank creëert. 

 

Geroosterde paprika hummus, hoe maak je dat?

 

Deze geroosterde paprika hummus is erg simpel om te maken. Eerst bak je de zoete puntpaprika een halfuurtje in de oven, zodat deze zacht en vol van smaak wordt. Daarna doe je alle ingrediënten voor de hummus samen in de keukenmachine en maal je het tot een romige hummus. Yes, it’s easy as that! En elke keer sta ik er weer helemaal versteld van hoe lekker deze geroosterde paprika hummus is. Wat dit borrelhapje helemaal af maakt is de falafel, want die is heerlijk in combinatie met de hummus. Ik weet zeker dat je gasten (of jijzelf) hiervan gaan smullen! 

Deze geroosterde paprika hummus is:

  • 100% vegan
  • Makkelijk om te maken
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij (pita brood is niet altijd glutenvrij, de hummus wel)
  • Rijk aan eiwitten en gezonde vetten

Laat je mij weten wat je van deze geroosterde paprika hummus vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

geroosterde-paprika-hummus

geroosterde-paprika-hummus

geroosterde-paprika-hummus

 

Recept geroosterde paprika hummus met harissa en falafel

 

Bereidingstijd: 40 minuten

 

Ingrediënten
(Snack voor 4 personen)

Hummus
265 gram kikkererwten (1 blik à 400 gram)
3 biologische zoete puntpaprika’s (250 gram)
100 ml tahin 
100 ml koud water
2,5 theelepel harissa 
Sap van 1,5 citroen
2 teentjes knoflook
1 theelepel komijn
Handje verse peterselie
Peper en zout

Verder heb je nodig
200 gram falafel
4 (volkoren) pita broodjes 
Snufje chili vlokken (optioneel)

 

Benodigdheden

Keukenmachine of sterke blender
Koekenpan
Bakpapier

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180˚C.

2. Snijd de zoete puntpaprika in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten en pitjes. Snijd de paprika in dunne repen en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Breng op smaak met olijfolie, peper en zout en bak dit 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. 

3. Spoel de kikkererwten af in een vergiet. Doe ze daarna in een keukenmachine en maal ze 1 minuut fijn.

4. Voeg al draaiend de tahin, geroosterde paprika, harissa, citroensap, knoflook, komijn en een paar snufjes zout toe.

5. Blijf malen en voeg beetje bij beetje het water toe totdat er een smeuïge hummus ontstaat. Schraap als het nodig is even de randen af met een lepel. Voeg ten slotte de peterselie toe en maal het geheel nog even kort.

6. Schep de hummus in een schaaltje en garneer met verse peterselie en chili vlokken. 

7. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan pan en bak de falafel in 6 minuten goudbruin. Bereid ondertussen de pitabroodjes zoals beschreven op de verpakking. Serveer de geroosterde paprika hummus met de falafel en pita brood.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz