fbpx ...

Waarom rust er nog steeds een taboe op tweedehands kleding? Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Een onderwerp dat bij sommige een zucht oproept, is voor de ander de normaalste zaak van de wereld. De een is er meer mee bezig dan de ander. Waar de een meer de fiets pakt, eet de ander bijna geen tot geen dierlijke producten. Waar mijn buurman zijn afval goed recyclet, ben ik regelmatig bezig met het afstruinen van tweedehands winkels om mijn garderobe verantwoord te vullen met tweedehands kleding.

In mijn vriendengroep is shoppen voor tweedehands kleding de normaalste zaak van de wereld en wordt het bijna gezien als topsport. Toch merk ik dat nog veel mensen in mijn omgeving het idee van tweedehands kleding raar en vies vinden. Deze meningen zijn nogal ver-van-mijn-tweedehands-bank-show, maar toch rust er nog een taboe op het kopen van tweedehands kleding. Maar waarom eigenlijk? Ik snap ergens wel het gekke gevoel dat er ander billen in die broek hebben gezeten of dat de trui die ik nu aan heb misschien een doorreis door Azië heeft gemaakt, maar er bestaat een fenomeen genaamd de wasmachine, die zijn werk verdomd goed doet.

 

taboe-tweedehands-kleding

 

De problematiek van fast fashion

 

Met het kopen van tweedehands kleding help je kleding aan een nieuw leven en geef je ook het milieu een high five. We leven in een samenleving waar we snel, goedkoop en veel willen kopen. Hieruit is een nieuw probleem ontstaan, namelijk: fast fashion, of ook wel snelle mode genoemd. Fast fashion is ontstaan door de snelle verandering van modetrends en de behoefte van de consument om de trends te volgen. In plaats van twee collecties per jaar, moeten er tegenwoordig wekelijks nieuwe producten toegevoegd worden aan het assortiment. Het gevolg hiervan is dat het productieproces onder druk komt te staan waardoor werknemers in een fabriek meer en harder moeten werken voor bizar lage lonen. Fast fashion zorgt ook nog eens voor meer afval, CO2 uitstoot en waterverbruik. Wist jij dat er voor de productie van een spijkerbroek gemiddeld 8000 liter water nodig is? Nee? Nou dan weet je het nu.

 

De voordelen van tweedehands kleding

 

Naast dat ik een grote voorstander ben van een groenere wereld, geniet mijn bankrekening ook van deze duurzame keuze. Zoals eerder aangegeven is het shoppen van tweedehands kleding bijna een topsport. Alle rekken afstruinen, bakken ondersteboven keren en alle spijkerbroeken doorzoeken naar jouw maat. Maar heb je eenmaal de parels in handen, dan kan het zo zijn dat je dat je voor €12,- met een echte Levi’s naar huis gaat. Hier wordt iedereen toch een leuker mens van?

 

taboe-tweedehands-kleding

taboe-tweedehands-kleding

 

De nadelen van tweedehands kleding

 

Als ik uit eigen ervaring spreek, slaag ik eigenlijk altijd. Al is het maar één kledingstuk of accessoire. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je na uren struinen toch met lege handen naar huis gaat. Wat op sommige momenten ook vervelend kan zijn wanneer je naar iets specifieks op zoek bent, dit nergens kan vinden. Tweedehands winkelen met een doel is haast onmogelijk, dus laat je verrassen en inspireren door het aanbod.

 

Taboe, houdoe hè!

 

Uiteindelijk is het niet mijn bedoeling om tweedehands kleding aan je op te dringen, maar ik wil je stof (of textiel) tot nadenken geven. Want iedere keer als we onszelf laten verleiden door fast fashion, dragen wij bij aan de onethische praktijken van de fast fashion leiders. Waardoor de vicieuze cirkel rond blijft en duurzame mode op zich laat wachten. Door tweedehands kleding te adopteren in je garderobe draag je niet alleen bij aan eerlijke mode, echter bof je ook met het feit dat ieder item uniek is.

Mocht je nu denken: waarom ook niet? Geef tweedehands kleding dan een kans, zodat de tweedehands markt fast fashion een schop onder hun billen kan geven. Persoonlijke tip van Linyola: neem je tijd voor tweedehands shoppen, sta open voor al de parels die je kunt tegenkomen en stop het samen met je favoriete wasmiddel in de wasmachine. Zo maak je het kledingstuk binnen no-time eigen en lijkt het net of het altijd al van jou is geweest.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan eens de blog tweedehands shoppen voor beginners

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!