fbpx ...

De vakantieperiode is voorbij, de drukte neemt weer toe en al snel stapelen de deadlines zich op en bestoken we elkaar met e-mails of whatsappjes alsof we niets beters te doen hebben. Zijn we verslaafd aan drukte? Dat zette Simone (gastblogger van Zonderzooi) aan het denken.

Afgelopen jaar heb ik een college over stress en burn out in de huidige maatschappij bijgewoond van een professor aan de universiteit Antwerpen. Hij vertelde over de huidige maatschappij waarin iedereen verslaafd is aan prikkels en dat iedereen het altijd maar druk lijkt te hebben. Dit college was de introductie van het onderwerp burn-out. De professor stelde een vraag aan iedereen in de collegezaal. ‘Wie van jullie zit er met zijn telefoon in zijn handen te whatsappen tijdens het kijken van een serie op Netflix?’ Alle vingers gingen langzaam en twijfelachtig de lucht in, uiteraard ook die van mij. ‘En wie van jullie doet er wel eens een dag niets? Gewoon een dag ontspannen zonder dat je mensen ontmoet en zonder dat je leert of werkt?’ Alle vingers gingen omlaag. ‘Waarom niet?’ vroeg de professor aan een medestudent, waarop mijn medestudent even aarzelde en toen toegaf dat een hele dag niets doen toch zinloos en raar was. Dat je altijd wel met iemand afsprak om iets te doen, al was het gewoon een filmpje kijken. Daarop vroeg de professor aan de hele zaal ‘wat maakt dat niets doen, als raar of zinloos wordt gezien?’

 

verslaafd-aan-drukte

 

Zijn we tegenwoordig verslaafd aan drukte? 

 

Deze week zat ik aan de keukentafel te werken, werd ik continu gebeld, stroomde mijn mailbox vol en werd mijn to do list steeds langer. Halverwege de middag vroeg een collega hoe het ging en antwoordde ik lachend ‘lekker druk’. Ergens vind ik het ook heerlijk om lekker druk te zijn. Maar soms betrap ik mezelf erop dat ik teveel werk of activiteiten heb ingepland. Iets wat waarschijnlijk iedereen wel zal herkennen. Ik dacht terug aan het college dat ik vorig jaar gevolgd had en vroeg me af waarom ik het altijd druk wil hebben. Ik hou ervan om met veel dingen tegelijk bezig te zijn en mijn tijd nuttig te besteden. En ik ben vast niet de enige. Want wanneer je dus tegenwoordig aan iemand vraagt hoe het gaat, lijkt ‘lekker druk’ het nieuwe ‘het gaat goed’ te zijn geworden. En ik doe er net zo hard aan mee. Waarom lijken we verslaafd te zijn aan drukte? En is dat wel gezond?

 

Succesvolle mensen zijn altijd druk, toch? 

 

Psycholoog Thijs Launspauch heeft zich gespecialiseerd in stress, drukte en burn-out en schreef het boek ‘Fokking Druk’. Hij is van mening dat de drukte in de huidige maatschappij en de druk die wij ervaren om het druk te hebben, veroorzaakt wordt door verschillende factoren. Zo neemt ons werk toe in complexiteit, hebben we steeds hogere verwachtingen van elkaar, zorgt technologie ervoor dat we elkaar overal en op elk moment kunnen bereiken, zijn we verslaafd aan verschillende apps op onze telefoons en leiden we massaal aan FOMO (fear of missing out). Door wat we op social media zien hebben we daarnaast ook nog eens de behoefte om 24 uur per dag gelukkig en succesvol te zijn en lijkt het gras aan de overkant bijna altijd groener.

Daarnaast is er volgens hem nog het statussymbool dat ‘druk’ heet. Het gevoel om succesvol te zijn en er toe te doen wordt dan ook vaak verward met druk zijn. En zo zijn velen van ons ‘druk zijn’ als iets goeds gaan zien. En volgens Launspach is het druk hebben op zichzelf staand ook helemaal niet erg. Als je een deadline moet halen of aan een bepaald project werkt kan het zijn dat je het druk hebt. Maar wanneer je dit als ‘te druk’ gaat ervaren, gaat er iets mis. Waarom zou ‘druk zijn’ iets zijn wat je begeert? Ben je niet liever niet-druk waardoor je meer vrije tijd hebt om dingen te doen die je leuk vindt? Klinkt dat niet meer succesvol?

Volgens Nikki Kikken, bewegingswetenschapper en psycholoog, brengt teveel druk of drukte, ook nog eens stress met zich mee. En die stress zorgt op zijn beurt weer voor lichamelijke ongemakken zoals hartkloppingen, een hoge bloeddruk, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Dat klinkt niet als erg succesvol zijn.

 

verslaafd-aan-drukte

 

Heeft minder druk zijn ook voordelen?

 

Voor het boek Fokking Druk van Launspach, sprak hij met topsporters. Hij leerde uit de gesprekken met hen, dat juist zij die mega competitief en prestatiegericht leven, momenten van rust inbouwen. Het inbouwen van rustmomenten en het creëren van een balans tussen échte ontspanning en inspanning, is het beste advies wat niet alleen Launspach, maar ook Kikken kan geven. En die echte ontspanning is dan geen avondje Netflix op de bank terwijl je tegelijkertijd social media checkt, whatsappjes beantwoord en de afwas tussendoor doet.

Wellicht is het erg voor de hand liggend, maar Launspach adviseert om bewust rustmomenten in te plannen. Hij stelt dat het druk hebben, een keuze is. De enige die dus iets kan doen aan dat drukke leven, ben jijzelf! Ook volgens Kikken ligt de oorsprong in het aanpakken van stress in jouw eigen gedrag en leefstijl. Zij zijn beide van mening dat voor het bewust inplannen van rustmomenten, het belangrijk is om prioriteiten te stellen en ‘nee’ te zeggen. 

 

Wat is de beste manier om te ontspannen?

 

Neuropsycholoog David Lewis deed in 2009 onderzoek naar de beste methode om te ontspannen. Voorafgaand aan het onderzoek werd de cortisolspiegel verhoogd door bepaalde oefeningen en werd de cortisolspiegel gemeten. Vervolgens lieten ze de participanten verdeeld in verschillende groepen naar muziek luisteren, een kop koffie drinken, een wandeling maken of lezen. Uit de resultaten bleek dat lezen het grootste ontspannende effect op het lichaam had. En dat is ook niet zo gek. Bij het lezen kan een mens zich in principe op niets anders focussen dan wat hij of zij leest. Dwalen de gedachten tijdens het lezen af, dan weet je niet meer wat je leest. Dit werkt niet zo met het kijken van een film. Doordat je je bij het lezen maar op één taak kan focussen, schijnt dit de beste manier te zijn om je hersenen een break te geven van alle prikkels die hij dagelijks moet verwerken.   

Daarnaast adviseert Kikken om ook het slaap en eetpatroon onder de loep te nemen. Het minderen van geraffineerde suikers en minimaal acht uur slaap per nacht, zou namelijk een positief effect hebben op de energiebalans en de gezondheid. Hoe beter de gezondheid, hoe veerkrachtiger de mens. En zoals Launspach in zijn boek beschrijft, heeft de FOMO waar we allemaal (een beetje) aan schijnen te leiden in combinatie met social media ook geen fantastisch effect op de drukte in ons leven. Een simpel advies waarmee we een hoop prikkels en onrust omzeilen, is simpelweg om onze telefoon wat vaker links te laten liggen.

Zonder ontspanning, geen inspanning. Dus met deze adviezen in acht nemend ga ik proberen de drukte wat vaker links te laten liggen. Jij ook?

Liefs,
Simone

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!

Latest posts by Simone Kuijpers (see all)