fbpx ...

Ademen lijkt zo gewoon, maar er zit iets magisch in de kracht van je ademhaling. Al enkele jaren ben ik dagelijks bezig met mindfulness, yoga, mediteren, sporten en gezonde voeding. Maar sinds een aantal maanden heb ik mijn ding gevonden en het was simpeler dan dat waar ik naar zocht. Iets wat ik iedere dag duizenden keren doe, maar mij nooit bewust van was. Namelijk ademen.

Misschien vraag je je al direct af waar ik dan naar op zoek was? Continu zocht ik naar nieuwe manieren om mijzelf goed te voelen. Ik wilde al deze uitspraken die we tegenwoordig zo vaak horen evenaren: “goed in mijn vel zitten”, “in mijn kracht staan”, “in balans zijn”, “in de juiste flow komen”, “van mijn hoofd naar mijn hart”. En dan de meest trendy uitspraak van allemaal: “leven vanuit mijn authentieke zelf”?

Ik merk overigens dat als we deze uitspraken gebruiken dat we ze nog te vaak tussen aanhalingstekens zetten. Het klinkt namelijk wat vaag, voor sommige te spiritueel en vaak verstaan we er allemaal iets anders onder. Maar toch doen we er van alles aan om de uitspraken in praktijk te evenaren. Helaas vaak zonder succes. Of omdat we niet doorzetten of omdat de tijd en het geld ervoor beperkt is.

Ik vroeg me af waarom we ons ideale leven nog langer tussen aanhalingstekens zouden zetten? Daarom bereik ik liever mijn ideale leven tussen ademhalingstekens. In deze 7-delige blogserie deel ik mijn reis en ervaringen omtrent de positieve effecten van adem.

 

Ademen, the basics

 

Ademen doe je de hele dag door en doen we (gelukkig) op de automatische piloot. Maar wist je dat de manier waarop je ademt gelijk staat met hoe je in het leven staat? Een rustige adem staat voor een rustige mind.

Denk maar eens aan die momenten van spanning, zenuwen, stress en drukte. Vaak adem je dan sneller en korter. Voel je dat je adem in je keel zit of gaat je stem omhoog als je moet presenteren voor een groep. Of bij stressvolle dagen voel je druk op je borst en verkramping in schouders en nek. Op deze momenten spreek je met je korte en hoge ademhaling jouw sympathische zenuwstelsel aan en geef je seintjes die jouw Fight & Flight modus activeren.

Daar tegenover staan momenten van ontspanning en rust. Waarbij je ademfrequentie daalt en de adem naar je buik zakt. Hierbij spreek je je parasympathisch zenuwstelsel aan en zit je in je Rest & Restore modus. Adem heeft alles te maken met je verschillende zenuwstelsels en via ademhalingstechnieken kunnen we deze beïnvloeden en in balans brengen. Dat maakt de kracht van je ademhaling dus zo groot. De komende blogs ga ik hier veel meer over vertellen.

 

 

De kracht van ademhaling: ademhalingsoefening

 

Voor nu heb ik wel een leuke afsluiting en dat is een nulmeting. Pak een stopwatch en time een minuut lang jouw ademhalingen (in en uit is 1). Doe vervolgens onderstaande ademhalingsoefening en meet dan nog eens opnieuw.

Leg je handen op je buik. Adem 3 tellen in door je neus en 6 tellen uit door je mond. Adem weer opnieuw in als je het voelt opkomen. Herhaal dit 2 minuten lang.

Een gezonde ademhaling zit op een frequentie van ongeveer 10 per minuut en een getrainde yogi heeft voldoende aan 4 keer ademen. Het gaat nu niet om de aantallen, maar wel om het inzicht. Door bewust te ademen kom je tot rust, druk je even op de stopknop die we allemaal dagelijks wel kunnen gebruiken. Jouw eerste stap in het ontdekken van de kracht van je ademhaling is een feit. Gefeliciteerd!

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!