fbpx ...

Ook deze maand heeft Simone, gastblogger van Zonderzooi een blog geschreven. Deze keer niet over iets waar je blij en moe van wordt (sporten), maar over iets wat je prima met je zonnebril op, bikini (of zwembroek) aan en voeten omhoog kan doen!

 

Zorgt vakantie voor minder stress?

 

Deze zomer zijn de vakantieplannen voor veel mensen in het water gevallen. Waar de een heeft besloten om zijn of haar vakantie dit jaar maar over te slaan, is de ander dwangmatig op zoek naar huisjes en vakantieparken om toch in eigen land nog dat beetje vakantiegevoel te kunnen krijgen. En dat is helemaal niet zo’n gek idee!

Ook mijn vriend en ik hebben na het annuleren van onze reis naar New York in april, geen nieuwe vakantie naar het buitenland geboekt voor de zomer. Ik vroeg mij af of een mens überhaupt wel vakantie nodig heeft? Ik zou haast zeggen van wel. Maar is het niet iets wat de vakbonden in de 20e eeuw bedacht hebben en dat we het nu gewoon als vanzelfsprekend zijn gaan zien? Zou vakantie overbodige luxe zijn? Of draagt vakantie ook iets bij behalve de ervaring op zich, de mooie vakantiekiekjes en een lege portemonnee?

Dat gezond eten, vitamines en sporten een positief effect op het lichaam heeft weten we allemaal. En dat de zon de vitamine D aanmaak stimuleert en dat dit bijdraagt aan de weerstand, weten we ook allemaal (mits je je voldoende insmeert met zonnebrand!). Maar zorgt vakantie voor minder stress en heeft het een positief effect op de gezondheid? Ik zocht het uit.  

 

zorgt vakantie voor minder stress

 

Een zomer-boost voor je immuunsysteem

 

Al snel kwam ik artikelen en blogs tegen afkomstig van reisorganisaties die pleiten voor het belang van vakantie. Duhh, logisch dat zij schrijven dat er even tussenuit gaan belangrijk is (zolang je dan ook de reis bij hen boekt). Toen ik verder zocht kwam ik een onderzoek tegen, uitgevoerd door onderzoekers van de University of Harvard, California en San Francisco, waaraan 91 deelnemers mee deden. Voorafgaand aan hun vakantie werd er bij hen bloed afgenomen en geanalyseerd op o.a. stresshormonen en functioneren van het immuunsysteem. Vervolgens gingen zij allemaal op vakantie en de helft van hen kreeg de opdracht mee om ook meditatie oefeningen te doen.

Bij terugkomst van vakantie werd er opnieuw bij alle deelnemers bloed geprikt en bij álle deelnemers werd er een lagere cortisolspiegel en een beter werkend immuunsysteem in het bloed gezien! Bij de deelnemers die ook meditatie oefeningen hadden uitgevoerd werd zelfs geconstateerd dat de waarden in hun bloed tot maanden na hun vakantie nog steeds beter waren dan in de week voor hun vakantie!

Reden genoeg om met de Corona maatregelen in acht nemend, er even tussen uit te gaan dus. Maar zou vakantie dan vooral een positief effect hebben om het immuunsysteem en de gezondheid wanneer je afreist naar bijvoorbeeld een bed and breakfast tussen de Italiaanse wijngaarden of naar de mooiste surfstranden op Bali? Logisch dat je je daarvan een stuk beter gaat voelen, wie zou zich daar niet beter door voelen? Zorgt vakantie in eigen land of eigen tuin ook voor minder stress? En zou dit dan ook een positief effect op de gezondheid hebben?

 

zorgt-vakantie-voor-minder-stress

 

En die zomer-boost hoeft niet eens duur te zijn!

 

Organisatiepsycholoog De Bloom (Rijksuniversiteit Groningen) zocht het uit. Zij deed een onderzoek naar het positieve effect van vakantie op de gezondheid en verdeelde haar participanten in een groep die naar het buitenland op vakantie ging en een staycation groep. In haar onderzoeksresultaten vond zij een positief effect op de gezondheid in beide groepen zonder een duidelijk verschil. Wel is het natuurlijk zo dat wanneer je het bij een staycation houdt, de kans bestaat dat je je alsnog met huishoudelijke klusjes bezig gaat houden in plaats van met vakantie achtige activiteiten.

Ook pleiten veel Nederlandse psychologen er al jaren voor om twee keer per jaar acht dagen vakantie op te nemen. Aan acht dagen zou een mens voldoende hebben om weer op te kunnen laden en lichaam en geest te ontspannen. En door twee weken los van elkaar vakantie op te nemen, zou jouw gezondheid er dubbel van profiteren! Uit sommige onderzoeken blijkt dat vier dagen vakantie al een positief effect op de gemoedstoestand en het immuunsysteem zou hebben. Dus zorgt vakantie voor minder stress? Ja!

Genoeg reden om toch een aantal vakantiedagen op te nemen, je koffer of weekendtas in te pakken, de mooie plekjes van Nederland en omstreken te verkennen en daarmee je immuunsysteem een zomer-boost te geven. Met of zonder meditatie, je immuunsysteem is je hoe dan ook dankbaar. Dit wetende heb ik hetzelfde gedaan en schrijf ik, nu, de laatste helft van deze blog zittend op de veranda van een strandtent, met een koud glas witte wijn naast me, het zand tussen mijn tenen en met uitzicht op de kite surfers op zee en een ondergaande zon.

Een fijne vakantie allemaal!

Liefs,
Simone

Latest posts by Simone Kuijpers (see all)