fbpx ...

Deze blauwe bessen kruimeltaart is ideaal om te serveren op een verjaardag. Of misschien heb je een luie zondag en zin om wat lekkers te bakken, ook dan is deze taart een goed idee! Ik ben dol op taarten bakken, maar het leukste vind ik toch wel het opeten ervan. Deze blauwe bessen kruimeltaart is echt om te smullen, dus dat opeet gedeelte komt wel goed. Iedereen kent de klassieke appel kruimeltaart onderhand wel, daarom wilde ik er eentje met blauwe bessen maken. Wist je dat blauwe bessen boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten? Genoeg redenen dus om eens vaker blauwe bessen te eten, want ze houden je lichaam gezond! Ik voeg ze vaak toe aan een smoothie, overnight oats of zoals nu in deze heerlijke taart. 

De bodem van de taart is een mengsel van havermout, speltbloem, kokosbloesemsuiker, kaneel en bakpoeder. Een belangrijke toevoeging aan dit mengsel is de 100% plantaardige roomboter, VIOBLOCK. Dit is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en zorgt ervoor dat alles goed aan elkaar blijft plakken en de taart lekker smeuïg wordt. Deze taart is erg makkelijk om te maken. Je doet gewoon alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine, mixt even kort en klaar is het deeg! Van dit deeg maak je een bodem en terwijl deze in de oven staat maak je blauwe bessen jam. Dat is ook erg simpel: gewoon alle ingrediënten samen in een pannetje doen en even laten pruttelen. Deze jam giet je over de bodem en daarna brokkel je het overgebleven deeg over de taart heen. Even in de oven en smullen maar! Makkelijker kan bijna niet, toch? 

 

blauwe-bessen-kruimeltaart-vegan

blauwe-bessen-kruimeltaart-vegan

 

Vegan blauwe bessen kruimeltaart

 

Deze blauwe bessenkruimeltaart is vegan, wat ook gelijk betekent dat de taart lactosevrij is. Heb je een lactose allergie? Dan kan je gewoon van deze taart genieten zonder problemen! Zoals ik al eerder vertelde gebruikte ik VIOBLOCK voor dit recept. Deze plantaardige roomboter vind je gewoon in de supermarkt en herken je aan de vrolijke blauwe en roze verpakkingen. Het is roomboter, maar dan beter. Waarom? Omdat deze plantaardige roomboter gemaakt is van planten. Bovendien zijn er geen koeien nodig, waardoor er geen vervuilende methaanuitstoot ontstaat. De impact van een pakje VIOBLOCK op het milieu is daarom 50% lager als bij gewone roomboter. Zo kun je met een kleine stap, namelijk door jouw roomboter te vervangen door een plantaardige variant, al een positieve impact maken. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat alle kleine beetjes helpen, van het vervangen van gewone melk door plantaardige melk of door roomboter te vervangen door een plantaardige variant. Op die manier maak je al een positieve impact! Oké genoeg gekletst, tijd om te bakken!

Deze blauwe bessen kruimeltaart is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken
  • Niet gezond, wel heel erg lekker

Laat je me weten wat je van deze blauwe bessen kruimeltaart vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

blauwe-bessen-kruimeltaart-vegan

blauwe-bessen-kruimeltaart-vegan

gezonde-taart

 

Recept blauwe bessen kruimeltaart

 

Bereidingstijd: 1 uur

 

Ingrediënten
(Voor 1 taart, doorsnee 26 cm)

Bodem 
200 gram havermout
215 gram speltbloem
120 gram kokosbloesemsuiker 
250 gram VIOBLOCK with Sea Salt (koud)
1,5 theelepel bakpoeder
1,5 theelepel kaneel

Vulling
500 gram blauwe bessen (diepgevroren)
50 gram kokosbloesemsuiker  
60 gram chia zaad

 

Benodigdheden

Oven
Keukenmachine
Bakpapier
Ronde bakvorm met doorsnee 26 cm

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180˚C.

2. Doe de havermout, speltbloem, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en kaneel in een keukenmachine en mix in 30 seconden fijn.

3. Voeg daarna de koude VIOBLOCK in blokjes toe en mix nogmaals 30 seconden door elkaar, tot er kruimelig deeg ontstaat. Let op: niet langer dan 30 seconden mixen, want dan heb je geen kruimels meer.

4. Schep 2/3 van het deeg uit de keukenmachine en leg dit op een bord, dit is de kruimellaag. Doe een velletje bakpapier in de taartvorm en voeg het overige deeg toe aan de vorm. Maak hier de bodem van, druk goed aan met je handen en bak dit 10 minuten in de voorverwarmde oven.

5. Doe de diepgevroren blauwe bessen samen met 1 eetlepel water, het chia zaad en de kokosbloesemsuiker in een pannetje. Kook op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Laat dit 10 minuten pruttelen tot het is ingedikt en roer af en toe even door. Prak de bessen fijn met een lepel. 

6. Verdeel dit mengsel over de voorgebakken bodem en garneer daarna met het overgebleven deeg, dit hoef je niet aan te drukken. 

7. Bak de taart daarna nog 35-40 minuten tot de kruimellaag lichtbruin kleurt. Laat de taart een halfuur afkoelen voor je hem aansnijdt, zo wordt de kruimellaag hard. Enjoy! 

Tip: Je kan de blauwe bessen ook vervangen door frambozen voor een frambozen kruimeltaart. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Violife. Lees hier mijn disclaimer. 

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

gezonde-taart

info@zonderz