fbpx

We zijn allemaal wel eens moe. Na een lange werkdag, een flinke work-out of een drukke periode vol met sociale verplichtingen. Maar wat nou als je je altijd maar moe voelt? Als je bijvoorbeeld regelmatig een afspraak met vriendinnen afzegt omdat je geen energie hebt en de weekenden of je vakantie nodig hebt om weer op te laden? Vermoeidheid is een signaal van je lichaam. Daarom is het belangrijk te onderzoeken waar jouw vermoeidheid vandaan komt en hoe je je energieniveau weer op peil kunt krijgen. In dit artikel bespreek ik 5 oorzaken voor jouw vermoeidheid met bijbehorende tips voor meer energie!

 

moe-vermoeidheid-oorzaak

 

Vaak moe? Vijf oorzaken voor jouw vermoeidheid!

 

1. Verkeerd voedingspatroon

 

Dat gezond eten belangrijk is voor je energieniveau weet je natuurlijk allang. Toch kan er nog gemakkelijk een hoop “mis” gaan met wat je eet. Zo kunnen grote hoeveelheden snelle koolhydraten en suikers je erg moe maken (Hallo after lunch dip). Eet je weinig groenten, dan heeft je lichaam waarschijnlijk een tekort aan vitamines en mineralen. En eet je de hele dag door, dan kan je schommelende bloedsuikerspiegel juist voor veel vermoeidheid zorgen.

Zorg daarom dat jouw basis op orde is. Kies voor voeding die je energie geeft, in plaats van energie kost: véél verse groenten en fruit, peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten, (glutenvrije) volkorengranen zoals spelt, quinoa, boekweit en zilvervliesrijst, pasta’s op basis van peulvruchten en als je ervoor kiest: kleine hoeveelheden biologisch vlees, vis en zuivel. Voor een stabielere bloedsuikerspiegel is het ook belangrijk om voldoende gezonde vetten eten (wees daar niet bang voor!) en focus je verder op drie voedende maaltijden en neem alleen een tussendoortje als je écht honger hebt.

En als je eens wilt genieten van iets lekkers, maak het dan zelf! Ga bijvoorbeeld voor dit heerlijke bananenbrood.

 

2. Voedselovergevoeligheid of intolerantie

 

Eet jij al lekker healthy maar ben je toch vaak moe en heb je wel eens last van een opgezette buik, een onrustige huid of hoofdpijn? Dan heb je misschien een voedingsintolerantie of voedselovergevoeligheid. Een veel voorkomende intolerantie is een lactose-intolerantie. Bij een lactose-intolerantie is je lichaam niet goed in staat om de lactose (een suiker in melk) af te breken. Dit zorgt voor een opgezette buik, rommelende darmen en vermoeidheid.

Iets anders gebeurt er bij een voedselovergevoeligheid. Een voedselovergevoeligheid is eigenlijk een vertraagde allergische reactie. Je lichaam beschouwd bepaalde voeding ten onrechte als een indringer. Je immuunsysteem – het leger dat jou beschermt tegen ziekte – kom steeds weer in actie als je dit voedingsmiddel eet. Dit kost je lichaam heel erg veel energie en op termijn kun je er ook allerlei andere vervelende klachten door krijgen. Veel voorkomende voedselovergevoeligheden zijn (koe)melk, kaas, eieren, soja, gluten en noten, maar je kunt ook overgevoelig blijken voor heel onverwachte dingen.

Vermoed jij dat je een intolerantie over overgevoeligheid hebt? Of heb je bepaalde (vage) klachten waar je niet vanaf komt. Laat je dan eens testen bij een orthomoleculair voedingscoach of therapeut.

 

3. Hoog gevoeligheid

 

Steeds meer mensen komen erachter dat ze hoog gevoelig zijn. Dit wordt ook wel HSP genoemd (Hoog Sensitief Persoon). Een Hoog Sensitief Persoon heeft een brein dat gevoeliger reageert op allerlei prikkels dan een gemiddeld persoon. Hoogsensitiviteit is geen psychische aandoening, maar simpelweg een andere instelling van het brein. Zo’n 20% van de mensen is hoog gevoelig.

Misschien herken je je wel in de volgende kenmerken? Je voelt stemmingen en emoties van anderen gemakkelijk aan, bent gevoelig voor de sfeer in een ruimte of groep mensen, Je hebt oog voor details, je hebt een rijke gevoelswereld, je kunt je makkelijk inleven in anderen en bent heel begaan met hoe anderen zich voelen. Je kunt gevoelig zijn voor prikkels zoals geluid, licht en geur en (intensief) sociaal contact. Door je hoog gevoeligheid kun je makkelijk overprikkeld raken en je erg moe voelen.  

Omdat je als HSP-er veel meer prikkels en informatie binnenkrijgt, heb je meer te verwerken en kan je batterij ongemerkt snel leeglopen. Het is dan ook belangrijk om voor jezelf na te gaan welke situaties (prikkels) jou veel energie kosten en wat je nodig hebt om jouw batterij weer op te laden. Houd eens een dagboekje bij. Leer jezelf beter kennen, schakel eventueel een coach in en luister naar de signalen van je lichaam om je energie op peil te houden!

 

4. Stress, burn-out & perfectionisme

 

Een beetje stress hebben we allemaal wel eens. Maar als je lange tijd veel stress ervaart en steeds weer over je eigen grenzen gaat dan kun je jezelf letterlijk opbranden. Vermoeidheid is een van de belangrijkste klachten bij een burn-out. Je bent zowel fysiek als mentaal op. Het vraagt dan ook tijd, rust en aandacht om hiervan te herstellen.

Achterhaal de oorzaak. In veel gevallen wordt een burn-out veroorzaakt door een combinatie van persoonlijke factoren (perfectionisme, hoog gevoeligheid, faalangst, onverwerkte emoties) en externe omstandigheden (bijvoorbeeld je werk). Een psycholoog kan je helpen om inzicht te krijgen in hoe je met stress omgaat, welke eventuele onverwerkte emoties er zijn en hoe je beter voor jezelf kunt zorgen.

Voeding & supplementen. Met de juiste voeding en supplementen kun je jezelf heel goed ondersteunen bij het herstel van een burn-out. Bij langdurige stress verbruikt je lichaam namelijk extra veel vitamines, mineralen en hormonen en raken je reserves uitgeput. Kies dus voor energie gevende voeding en laat je adviseren over welke supplementen je kunnen ondersteunen bij het herstel van je burn-out.

Sport. Hoewel sporten natuurlijk hartstikke gezond is, wil je tijdens een burn-out je lichaam niet nog verder over belasten. Intensief sporten kan in zo’n situatie namelijk heel stressvol zijn voor je lijf. Verruil je HIIT-training liever voor een dagelijkse wandeling, een stuk fietsen of een ontspannende yin yoga les.

 

5. Te weinig slaap

 

Het is een open deur, maar te weinig slaap is een belangrijke oorzaak van vermoeidheidsklachten. En wees eens eerlijk. Ga jij elke avond op tijd naar bed?

Hoe verleidelijk het ook is om nog tot ‘s avonds laat te Netflixen of op social media rond te hangen, het doet niet zoveel goeds voor je slaap. Want niet alleen het aantal uren dat je slaapt is belangrijk, maar ook de kwaliteit van je slaap is belangrijk. Je wilt genoeg diepe herstellende slaap krijgen, zodat je ’s ochtends uitgerust op staat. Hierbij een aantal tips om dat voor elkaar te krijgen!

 

Tips voor meer energie!

 

Beweeg en ga naar buiten. Daglicht en beweging hebben een enorme invloed op je slaap. Zorg dat je overdag zoveel mogelijk buiten bent en je lichaam beweegt. Wandel minimaal een half uur tot een uur per dag, ga lekker fietsen en sport regelmatig. I know, het klinkt zo makkelijk. Maar doe je het ook echt?

Slapen = ontspannen. Als jij moeite hebt om ’s avonds in slaap te vallen of regelmatig wakker wordt, dan is het zinvol om eens te kijken of je overdag voldoende rustmomenten hebt. Wanneer je de hele dag in de go-go-go modus zit, is het voor je brein heel moeilijk om ’s avonds ineens tot rust te komen. Je lichaam heeft dan te veel prikkels en spanning opgebouwd.

Ga daarom aan de slag om meer “zachte overgangen” te creëren. In plaats van dat je van de ene afspraak naar de andere afspraak racet, las je tussendoor een mini pauze in. Plan bijvoorbeeld 5 minuten extra tijd tussen je meetings in. Drink met aandacht een kopje thee (zonder door te werken) en maak van je toiletbezoek een meditatie moment door een korte ontspanningsoefening te doen. Door deze mini pauzes kom je even uit je hoofd en in je lijf en kan je opgebouwde spanning en prikkels even loslaten, waardoor je ’s avonds makkelijker in slaap kunt omen.

In veel gevallen wordt vermoeidheid door meerdere factoren veroorzaakt! Daarom hoop ik dat je iets hebt aan de inzichten en tips in dit artikel. Kom je er zelf niet uit? Neem dan gerust contact op te kijken of ik je kan helpen om van jouw vermoeidheid af te komen.