fbpx ...

Deze vegan quiche met tomaten en basilicum is om te smullen! Heb jij wel eens zelf een quiche gemaakt? Ik zal eerlijk bekennen dat ik dat nog nooit gedaan had. Grappig hé, terwijl ik al zeker zes jaar een foodblog heb. Daar moest verandering in komen en daarom maakte ik deze vegan quiche met tomaten voor jullie. Een quiche maken zonder kaas lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt gelukkig erg mee. Met zijden tofu kan je namelijk veel kanten op en dit heeft een beetje dezelfde structuur als ei. Zijden tofu is veel vochtiger dan gewone tofu, wat ideaal is voor deze quiche. Zijden tofu kan je vinden bij de biologische supermarkt of Aziatische toko. 

Deze vegan quiche is erg makkelijk om te maken. Eerst maak je het deeg, want vers deeg is veel lekkerder dan kant-en-klaar deeg. Bovendien weet je zo zeker dat er geen zooi in zit. Het deeg kneed je vijf minuten met je handen of helemaal makkelijk: met een keukenmachine met deeghaken. Daar heb ik er gelukkig eentje van en stiekem ben ik veel te lui om zelf deeg te kneden. Daarna maak je de vulling met onder andere zijden tofu, edelgistvlokken en kikkererwtenmeel. Edelgistvlokken hebben een zachte kaassmaak en zijn daarom ideaal voor deze quiche. De vulling is puur een kwestie van even alle ingrediënten in een blender of keukenmachine doen en tot een egale massa mixen. Dankzij de combinatie van edelgistvlokken met knoflook en oregano krijgt het een heerlijke smaak. Deze vulling giet je over de bodem en daarna garneer je de quiche met Honingtomaten® en partjes rode ui. Easy peasy!

 

vegan-quiche-met-tomaten

vegan-quiche-met-tomaten

 

Vegan quiche met tomaten

 

Heb jij de Honingtomaten® al wel eens geproefd? Ik vind ze heerlijk! Deze tomaten hebben een hele zoete smaak, waardoor ik ze ook vaak eet als tussendoortje. Bovendien zijn ze ideaal voor deze vegan quiche, want vanwege de zoete smaak wordt de quiche nóg lekkerder. Deze Honingtomaten® kan je vinden bij Albert Heijn, maar ook bij de betere groenteboer. Hier in Tilburg heb ik ze bijvoorbeeld ook al gespot bij Appelsien. Honingtomaten® worden gekweekt bij de kassen van Looye Kwekers, waar ze pas geplukt worden als ze een mooie rode kleur hebben. Dat is ook de reden dat Honingtomaten® veel zoeter en voller van smaak zijn dan gewone cherrytomaten. 

Als je de quiche af hebt bak je deze 45 minuten in de oven en daarna kan je lekker smullen! Zo ingewikkeld is het dus niet om een vegan quiche te maken. Na een aantal keer testen is het mij eindelijk gelukt om een lekkere, smeuïge quiche te maken. Je kan hem samen delen als diner of bijvoorbeeld serveren tijdens een zomerse picknick. Waar wacht je nog op? Op naar de supermarkt en ga lekker aan de slag met deze vegan quiche!

Deze vegan quiche met tomaten is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Rijk aan eiwitten
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van deze vegan quiche met tomaten vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

 

Recept vegan quiche met tomaten en basilicum

 

Bereidingstijd: 1,5 uur

 

Ingrediënten
(Voor 1 quiche, 3-4 personen)

Deeg
160 gram (spelt)bloem + paar eetlepels extra
75 gram plantaardige roomboter (koud) 
40 ml koud water 
Paar snufjes zout

Vulling
270 gram zijden tofu* 
3 eetlepels kikkererwtenmeel (Of maizena) 
2 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook
1/3 theelepel gedroogde oregano + extra ter garnering
2 eetlepels edelgistvlokken 
Paar snufjes zout

Toppings
150 gram Honingtomaten®, gehalveerd
1/2 rode ui, in partjes
Scheutje olijfolie
Handje verse basilicum
1 eetlepel vegan Parmezaanse kaas

* Zijden tofu is een ander soort tofu dan de reguliere tofu. Je kan deze tofu vinden in de biologische supermarkt of de Aziatische toko. 

 

Benodigdheden

Oven
Quiche vorm, doorsnee 20 cm
Keukenmachine of staafmixer
Grote kom
Deegroller

 

Bereiding

1. Doe het bloem en zout in een grote kom en roer door elkaar. Voeg daarna de roomboter en het water toe. Kneed alles goed door elkaar met je handen tot er een soepel deeg ontstaat, ongeveer 5 minuten. Dit kan je ook doen met een keukenmachine met deeghaken.

2. Maak een ronde plak van het beslag en laat dit 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast.

3. Besprenkel je keukenblad met bloem, kneed het deeg kort en rol het daarna uit over je keukenblad. Het deeg moet net wat groter zijn dan de quiche vorm, zodat je mooie opstaande randen kan maken. Vet de bodem van de vorm in met olijfolie en verdeel het deeg daarna over de quiche vorm. Prik met een vork kleine gaatjes in het deeg.

4. Verwarm de oven voor op 180˚C. 

5. Doe de zijden tofu, kikkererwtenmeel, olijfolie, knoflook, edelgistvlokken, oregano en zout samen in een keukenmachine en mix dit tot een romig geheel. Heb je geen keukenmachine? Doe dan alles in een maatbeker en pureer met een staafmixer.

6. Verdeel deze tofu vulling over de bodem. Garneer daarna met gehalveerde Honingtomaten® en partjes rode ui. Besprenkel met olijfolie, zodat de tomaten niet uitdrogen. Breng op smaak met peper, zout en extra oregano.

7. Bak de quiche ongeveer 45-50 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de taart even 10 minuten afkoelen en garneer daarna met verse basilicum en vegan Parmezaanse kaas. 

Tip: Wil je de quiche een mooi gekleurd randje geven? Besmeer de rand dan met perziken jam of vegan room.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Looye Kwekers. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!

info@zonderz