fbpx ...

Heb jij al wat DIY zero waste producten in je huis of badkamerkastje staan? Deze producten kan je gewoon zelf maken en zijn veel beter voor het milieu! Een tijdje geleden ging ik mij interesseren in het hele zero waste concept. Ik las bijvoorbeeld Het Zero Waste Project van de zusjes Jessie en Nicky Kroon, wat een heel fijn handboek is om te leren hoe je het beste zero waste kan leven. Ook deed ik een zero waste challenge, waarbij ik een maand lang probeerde om zo min mogelijk afval te creëren.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat toch best lastig vond, want om helemaal geen plastic of verpakkingen meer te kopen lukte ook niet. Maar ik werd er wel véél bewuster van en maakte kleine veranderingen. Zo gebruikte ik bijvoorbeeld een katoenen broodtas voor brood, haalde ik mijn kruiden vers uit een kruidentuintje en gebruikte ik een bijenwasdoek in plaats van plasticfolie. Alle kleine beetjes helpen en zo kan je toch op een makkelijke manier minder plastic gebruiken. Nu hebben de Zero Waste Project zusjes weer een boek uitgebracht: Doe Het Zero! Dit maakt mij héél blij, want dit boek staat boordevol DIY’s om thuis te maken.

Deze DIY zero waste producten variëren van zelf dagcrème maken tot de lekkerste geurstokjes voor in de badkamer. En weet je wat nou zo leuk is? Ik mag drie van hun DIY’s delen op mijn blog! Zo kan je zelf leren hoe je een natuurlijke deodorant, een bijenwasdoek en wasverzachter maakt. Op deze manier hoef je niet meer naar de winkel en bovendien zijn deze producten ook beter voor het milieu. Waar wacht je nog op? Tijd om je handen uit de mouwen te steken en lekker aan de slag te gaan met deze Do It Yourself producten.

 

3x DIY zero waste producten voor in huis

 

Deodorant

 

zero-waste-producten

Fotografie: Cindy van Rees

Deze deodorant lijkt misschien een heksen brouwseltje, maar het werkt echt super goed! Wist je dat er in normale deodorant vaak ingrediënten in zitten die er juist voor zorgen dat je stinkende oksels krijgt? Doordat er meestal aluminium wordt toegevoegd worden de poriën in je oksels als het ware afgesloten, waardoor bacteriën in je oksels gaan nestelen. Daardoor krijg je stinkende oksels, waardoor je er vaak nog meer deodorant op spuit of rolt. Probeer daarom eens deze 100% natuurlijke zero waste deodorant! Je kan deze deodorant dagelijks gebruiken door met je vinger door het potje te gaan en dit onder je oksels te smeren. Deze DIY deodorant kan je een aantal maanden gebruiken.

 

Benodigdheden 
(Voor 100 ml deodorant)

30 ml kokosolie
20 ml sheaboter
20 ml baksoda
30 ml arrowrootpoeder (of maizena)
Optioneel: etherische olie

 

Hoe maak je het?

1. Smelt de sheaboter en de kokosolie au bain-marie of in een magnetron en roer daarna door elkaar. 

2. Giet dit mengsel in een kom en voeg de baksoda, arrowrootpoeder (of maizena) en eventueel een paar druppels etherische olie toe. Roer alles goed door elkaar en zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Glijdt de deodorant als stroop of honing van je lepel? Dan heb je de juiste dikte! Is het zo vloeibaar als water? Voeg dan nog een beetje extra arrowrootpoeder toe. 

3. Giet de deodorant in een potje en laat het goed afkoelen voordat je de deksel erop doet. Zet het in de koelkast of laat het rustig op kamertemperatuur afkoelen tot het helemaal gestold is. 

Tip: Laat de deodorant even intrekken om vlekken op je kleding te voorkomen. Let er ook op dat je je kleding niet aanraakt tijdens het opsmeren van de deodorant. 

Heb je het gevoel dat deze deodorant niet goed werkt? Dat kan er mee te maken hebben dat opgehoopte bacteriën en chemicaliën van een gewone deodorant in het begin zorgen voor een onaangename geur. Dit kan een paar dagen tot een week duren, maar daarna stabiliseert je huid en raakt het gewend aan de nieuwe deodorant. 

 

Bijenwasdoek

 

 zero-waste-producten

Fotografie: Cindy van Rees

Bijenwasdoeken zijn ideaal als alternatief voor vershoudfolie, aluminiumfolie of papier om etenswaren in te wikkelen. Je kan ze telkens weer opnieuw gebruiken, want je wast ze gewoon even af met lauwwarm water. Door de warmte van je handen en de bijenwas vorm je deze doek heel makkelijk om een avocado, taartje of bakje met etenswaren heen. 

 

Benodigdheden
(Voor een bijenwasdoek van 30 x 30 cm)

Stuk dunne katoenen stof, 30 x 30 cm
15 ml jojobaolie
20 gram bijenwas
Bakkwast

 

Hoe maak je het?

1. Zorg er voor dat je de stof eerst voorverwarmd, zodat je de bijenwas makkelijker kan uitsmeren. Leg de doek op een bakpapiertje in een voorverwarmde oven van ongeveer 90˚C. Ook kan je de doek tussen twee bakpapiertjes leggen en er even met een strijkbout overheen strijken. 

2. Smelt daarna de jojobaolie en bijenwas au bain-marie of in de magnetron, net zolang tot het een vloeibaar mengsel wordt. Roer goed door elkaar.

3. Haal de katoenen doek uit de oven en smeer met een bakkwastje het mengsel uit over de doek. Let op: de bijenwas stolt erg snel, dus je moet dit vrij vlug doen. Wil je liever een gelijkmatiger resultaat? Leg dan de doek tussendoor weer even in de oven of strijk er nogmaals met een stijkbout overheen om de bijenwas weer te laten smelten. Herhaal dit tot de hele doek is besmeerd met het mengsel. 

3. Als alles goed verdeeld is over de doek, pak je de doek aan de puntjes vast. Wapper deze heen en weer, zodat de bijenwas kan drogen. Ook kan je hem even aan een knijpertje hangen. 

4. De bijenwasdoek is klaar wanneer alle bijenwas helemaal is gestolt. Je kan hem nu gaan gebruiken! Spoel de doek na gebruik af met koud of lauwwarm water, eventueel met een mild afwasmiddel. Afhankelijk van hoe vaak de de doek gebruikt gaan ze ongeveer een halfjaar tot een jaar mee. Daarna kan je altijd weer een nieuwe maken of het proces herhalen op dezelfde stof.

Tip: Wil je liever een vegan variant maken? Gebruik dan calendula- of sojawas. Hiervoor kan je gewoon dezelfde verhouding aanhouden. 

 

Wasverzachter

 

zero-waste-producten

Fotografie: Cindy van Rees

Hoe fijn is het om zachte handdoeken en beddengoed te hebben? Ook dit hoef je niet op te geven als je meer zero waste wilt leven. Vaak kan je al een flinke scheut natuurazijn toevoegen voor een zacht resultaat, maar als je een extra zacht resultaat wilt hebben dan is dit recept wel iets voor jou. Het zout onthardt het water en de bentonietklei werkt absorberend, wat ervoor zorgt dat de stoffen die je was minder zacht maken worden opgenomen. Wasverzachters op oliebasis worden door wasmiddel weggewassen en moeten daarom later worden toegevoegd. De suikerbasis van deze wasverzachter zorgt ervoor dat hij goed door de stof wordt opgenomen. Daarom is het helemaal prima om het direct samen met het wasmiddel toe te voegen. 

 

Benodigdheden
(Voor 500 gram wasverzachter)

75 gr bentonietklei
75 gr suiker
350 gr zout
optioneel: etherische olie

 

Hoe maak je het?

1. Roer alle ingrediënten door elkaar in een niet-metalen kom.

2. Schep dit mengsel rechtstreeks in je wastrommel en wassen maar!

3. Bewaar het wasmiddel in een luchtdichte pot of fles. Per wasbeurt heb je ongeveer twee eetlepels nodig.  

Tip: Voeg voor een geurtje een paar druppels etherische olie toe.

Welke van deze DIY zero waste producten voor in huis ga jij proberen? Het boek met alle Zero waste DIY’s kan je hier bestellen. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan eens hoe je zero waste boodschappen kan doen of welke zero waste producten ik zelf gebruik. 

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz