Gelukkig worden van hardlopen, hoe werkt dat eigenlijk? Gastblogger Simone ging voor Zonderzooi op onderzoek uit. Wist je dat er bepaalde gelukshormonen vrijkomen na een heerlijke run? En dat deze uren na het hardlopen nog blijven werken? Genoeg redenen dus om eens vaker je sportschoenen aan te trekken en een rondje te gaan rennen. Gelukkig worden van hardlopen doe je zo!

Iedereen kent dat wel, dat schuldgevoel dat je krijgt wanneer je al weken niet meer gesport hebt. De stap om die hardloopschoenen of dat tennisracket op te pakken wordt steeds groter en de excuses waarom het toch niet zoveel uitmaakt dat je het sporten overslaat stapelen zich op. Afgelopen week ging bij mij de knop om. Ik zag de zoveelste sportieve post op Instagram voorbij komen waardoor ik mij nóg luier voelde en mijn vriend had in vier dagen tijd al meer gesport dan ik in vier weken. Buiten liet de zon met haar laatste stralen een geel oranje gloed over de lucht vallen, wat er prachtig uit zag en dus besloot ik mijn stoute schoenen (hardloopschoenen) aan te trekken en te gaan rennen. Niet te ver want daar had ik natuurlijk geen zin in, maar ver genoeg om moe te zijn, om tevreden te kunnen zijn.

 

Gelukkig worden van hardlopen: zo werkt het!

 

Normaliter ben ik nooit zo van motiverende teksten zoals ‘nadat je gesport hebt voel je je zoveel beter en wil je niets anders meer’. Of ‘Als je eenmaal 16 kilometer kan rennen dan wil je niet meer korter’ . Nou geloof mij maar: dat wil je wel. Elk jaar doe ik mee aan de Tilburg Ten Miles (TTM) en elk jaar train ik er gemotiveerd naartoe. Elk jaar vind ik het weer fantastisch om mee te doen en elk jaar nadat de TTM achter de rug is, gooi ik de handdoek in de ring en ben ik weer tevreden met een afstand van zes kilometer.

Maar ik had dus mijn hardloopschoenen uit de kast gepakt en ben gaan rennen. Runkeeper aan, koptelefoon op rende ik de wijk uit genietend van de laatste paar oranje zonnestralen op mijn gezicht. Ondanks dat ik niet van de cheesy uitspraken ben zoals ik hierboven genoemd had, moet ik toegeven dat ik me fijn voelde nadat ik was bekomen van mijn run van vijf kilometer in 27 minuten. Ondanks dat het algemeen bekend is dat je je van sporten beter gaat voelen (mits je niet valt, een hockeybal tegen je aan krijgt of een andere nare blessure krijgt) vroeg ik me af wat er nu echt in je hoofd gebeurd bij sporten. Wie weet haal ik uit die kennis nog wat extra motivatie om vaker mijn hardloopschoenen uit de kast te pakken dacht ik.

 

Welke hormonen zorgen voor een runners high? 

 

Dus ik ben gaan zoeken naar artikelen en onderzoeken en vond een hoop interessante weetjes. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de prefrontale cortex (ofwel het voorste deel van de hersenen) en limbische systeem (het middelste deel van de hersenen) de neurotransmitter endorfine aanmaken en vrijgeven wanneer er langdurige inspanning plaats vindt. Ook komt er bij inspanning serotonine en dopamine vrij. Dit zijn net als endorfines neurotransmitters die zorg voor een betere communicatie tussen zenuwcellen. Waar endorfine zorgt voor een gelukkig gevoel en een vermindering van pijn, zorgt serotonine voor de regulatie van de gemoedstoestand, slaap en eetlust. Dopamine zorgt op zijn beurt weer voor motivatie en beloning. Het is als het ware een happy cocktail aan neurotransmitters.

Volgens Matthew Hill (PhD hoofddocent aan de University of Calgary) worden endorfines ook al aangemaakt bij een training waarbij je jezelf comfortabel uitdaagt en je hartslag gelijk is aan ongeveer 80% van jouw maximale hartslag gecontroleerd voor jouw leeftijd (voorbeeld: je bent 30 jaar dan is jouw maximale hartslag 220-30). De minimale inspanningsduur is 25 tot 35 minuten. Natuurlijk levert een korte run niet zoveel gelukshormonen op dan een langere run, maar ook een korte uitdagende run zou al effect moeten hebben. 

 

gelukkig-worden-van-hardlopen

 

Zorgen deze hormonen ook voor minder stress?

 

Wat we ook allemaal weten is dat sporten een positief effect op stress heeft. Ik vroeg me af of dit ook door endorfines veroorzaakt wordt. Al snel kwam ik erachter dat er nog een ander hormoon om de hoek komt kijken als het gaat om stressvermindering door sporten namelijk: endocannabinoïden. De wat? Dit is een hormoon verwant aan de gesynthetiseerde versie van THC (de werkzame stof in cannabis). Waar maar een specifiek aantal neuronen endorfines kan aanmaken, blijken alle neuronen endocannabinoïden aan te kunnen maken. Hierdoor heeft deze stof nog een groter effect op het lichaam dan de andere neurotransmitters! Van deze stof word je dus mentaal kalmer, mindful en neemt stress af.

De hierboven genoemde neurotransmitters die vrij komen bij minimaal 20 tot 30 minuten sporten, werken nog uren door nadat je gestopt bent met de inspanning. Vandaar dat je je dus écht fijner voelt na het sporten! Met dit wetende neem ik mijzelf weer opnieuw voor om minimaal 3 keer per week te sporten. Laat die endorfines en endocannabionoïden maar komen. Cheers to the happy cocktail van neurotransmitters.

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!

Latest posts by Simone Kuijpers (see all)