fbpx ...

Deze couscous salade met aubergine, falafel en tahin dressing is heerlijk voor op een warme zomerdag. Ik ben dol op salades als lunch of diner, zeker als het wat warmer is buiten. Voorheen vond ik een couscous salade altijd een beetje saai smaken, maar als je het goed op smaak brengt is het erg lekker! Voor deze couscous salade met aubergine gebruikte ik za’atar kruiden. Dit is een kruidenmix van oregano, tijm, majoraan, sesamzaad en sumac. Deze kruiden worden veel in het Midden-Oosten gebruikt en geven een heerlijke smaak aan de couscous.

Daarnaast gebruikte ik voor dit gezonde couscous recept ook falafel. Je kunt falafel zelf vers maken of kant-en-kaar kopen in de supermarkt. Die van de biologische winkels zijn vaak volledig Zonderzooi-proof! Falafel geeft een extra portie eiwitten aan deze salade, omdat ze gemaakt zijn op basis van kikkererwten. Ik ga gauw een heerlijk recept van verse falafel op mijn blog delen. 

 

Couscous salade met aubergine en falafel

 

Wist je dat er helemaal geen recepten met aubergine op Zonderzooi staan? Daar moest verandering in komen! Voor deze couscous salade roosterde ik blokjes aubergine met cherrytomaten in de oven. Ik vind aubergine normaal gesproken een beetje smaakloos, maar als je het in de oven roostert met wat olijfolie, peper en zout is het heerlijk. Ook de smaak van de tomaten komt veel meer naar boven als je deze even roostert in de oven.

Terwijl je de groenten roostert in de oven kan je de falafel bakken en de tahin dressing maken. Gebruik jij wel eens tahin voor salades? Deze romige sesampasta gebruik ik de laatste tijd vaak voor dressings. Voor deze tahin dressing heb je maar drie ingrediënten nodig, namelijk tahin, water en ahorn siroop. Je roert dit even goed door elkaar en klaar is Kees! Deze dressing is heel romig en heeft een lichtzoete smaak, wat goed past bij de rest van deze gezonde couscous salade. Genoeg redenen dus om dit recept eens te proberen. 

Deze couscous salade met aubergine, falafel en tahin dressing is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken
  • Boordevol plantaardige eiwitten

Laat je me weten wat je van deze couscous salade met aubergine vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk! 

 

couscous-salade-met-aubergine

couscous-salade-met-aubergine

 

Recept couscous salade met aubergine, falafel en tahin dressing

 

Bereidingstijd: 50 minuten (40 minuten oventijd)

 

Ingrediënten
(Voor 2 personen)

120 gram (spelt) couscous
160 gram (verse) falafel
1/2 aubergine
150 gram cherrytomaten 
1/2 rode ui
1/2 theelepel za’atar kruiden
1 theelepel olijfolie + extra voor de groenten
Paar blaadjes verse munt
Zout en peper

Tahin dressing
2 eetlepels tahin (sesampasta)
3 eetlepels water
1,5 theelepel ahorn siroop

 

Benodigdheden

Oven
Bakpapier
Koekenpan
Glas of schaaltje

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200˚C.

2. Snijd de aubergine in blokjes en halveer de cherrytomaten. Snijd ook de rode ui fijn. 

3. Verdeel de aubergine op een met bakpapier beklede ovenplaat en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Breng de aubergine daarna op smaak met peper en zout toe. Bak dit 40 minuten in de voorverwarmde oven.

4. Voeg terwijl je de aubergine aan het bakken bent na 20 minuten de cherrytomaten toe. Breng deze ook op smaak met olijfolie, peper en zout. Bak de cherrytomaten 20 minuten met de aubergine mee.

5. Maak ondertussen de tahin dressing. Doe de tahin, het water en de ahorn siroop samen in een glas en roer goed door elkaar tot een romige dressing. 

6. Bereid de couscous zoals beschreven op de verpakking. Breng daarna op smaak met 1 theelepel olijfolie, 1/2 theelepel za’atar en een snufje zout.

7. Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de falafel in 6 minuten gaar.

8. Verdeel de couscous over twee borden. Voeg daarna de geroosterde aubergine, cherrytomaten en falafel toe. Hussel alles goed door elkaar en garneer met rode ui en verse munt. 

9. Breng de couscous salade op smaak met de tahin dressing. Enjoy!

 

couscous-salade-met-aubergine

info@zonderz