fbpx ...

Heb jij regelmatig last van een opgeblazen buik? Wil je je het liefst verbergen onder een grote trui omdat het lijkt alsof je een paar maanden zwanger bent? Dan zijn deze tips tegen een opgeblazen buik wat voor jou! Als holistisch voeding- en leefstijlcoach begeleid ik dagelijks jonge vrouwen met darmklachten. In dit artikel geef ik je mijn 5 beste tips om minder last te krijgen van je buik.

We hebben het allemaal wel eens, een opgezette buik. Je bent uitgebreid uiteten geweest en voelt je net iets te vol. Maar wat nou als je voortdurend last hebt van je darmen? Dat je moeilijk of juist te makkelijk naar het toilet gaat, een opgeblazen buik hebt en snel reageert op bepaalde voedingsmiddelen.

Je buik, en in het bijzonder je darmen zijn de basis voor jouw gezondheid. Ze nemen voedingsstoffen uit je eten op, produceren belangrijke vitamines en hormonen en ze bepalen voor wel 70 tot 80% van je weerstand.  Belangrijk dus om goed voor je buik te zorgen. Rommelende darmen zorgen niet alleen voor spijsverteringsklachten, maar kunnen ook de oorzaak zijn van je vermoeidheid, een onrustige huid, hormonale schommelingen en je darmen zijn zelfs van invloed op je stemming!

 

5x tips tegen een opgeblazen buik

 

1. Eet geen zooi!

 

Het eten van sterk bewerkte voedingsmiddelen, suiker, snelle koolhydraten en verzadigde vetten dragen allemaal bij aan buikklachten. Ze overbelasten je spijsverteringssysteem waardoor je gemakkelijk een opgeblazen buik, kramp, diarree of juist obstipatie kunt krijgen.

Zo zorgen geraffineerde suiker en snelle koolhydraten bijvoorbeeld voor de groei van slechte darmbacteriën en kost het je lichaam veel vitamines en mineralen om deze te verwerken. En juist deze vitamines en mineralen zijn zo belangrijk voor een goede spijsvertering en een gezonde buik.

Een van de belangrijkste tips tegen een opgeblazen buik: kies voor verse, natuurlijke en voedzame producten. Eet lekker veel verse groenten, fruit en peulvruchten, laat dierlijke producten zo veel mogelijk staan en kies altijd voor (glutenvrije) de volkoren variant van je brood, pasta en rijst. Grote kans dat jouw buik al een stuk rustiger wordt! In het Balance e-book vind je ook 52 recepten die allemaal supergezond zijn en goed werken tegen een opgeblazen buik en andere darmklachten. Klik hier om dit e-book te bestellen.

 

tips-tegen-een-opgeblazen-buik

 

2. Zorg voor je darmflora

 

In je darmen leeft een heel bijzonder volkje, namelijk zo’n 2 kilo aan bacteriën. Ook wel je darmflora genoemd. Deze bacteriën zijn – mits ze gezond zijn – je beste vrienden. Ze beschermen je namelijk tegen indringers van buitenaf – denk aan verkoudheidjes, een griepvirus of voedselinfectie – ze maken ontstekingsremmende stoffen en zorgen voor een gezond gewicht. Ook maken ze zelf vitamines en produceren ze belangrijke hormonen zoals serotonine, wat je vast wel kent als het gelukshormoon.

Je darmflora bestaat uit goede en slechte bacteriën. Wanneer de goede bacteriën de overhand hebben, is er niets aan de hand. Maar als je vaak last hebt van je buik bestaat de kans dat jouw darmflora uit balans is. De slechte bacteriën zijn dan in de meerderheid, waardoor je je minder fit voelt, vaker last hebt van je buik en je voeding minder goed wordt verteerd en opgenomen.

De goede bacteriën in je lichaam houden vooral van vezels. En dan met name de oplosbare vezels uit groenten, fruit, granen en peulvruchten. Je vindt ze onder andere in pastinaak, aardpeer, pompoen, haver en zoete aardappel. Door hier dagelijks veel van te eten, voed je je goede darmbacteriën. Varieer zoveel mogelijk met wat je eet, zo krijgen je darmbacteriën steeds iets ander te eten (net als jij!). Ook het eten en drinken van gefermenteerde producten, die door de fermentatie al goede bacteriën bevatten, is een fijne manier je darmenflora gezonder te maken. Denk hierbij aan zuurkool, kimchi, kombucha en kefir.

 

3. Vezels zijn je vrienden

 

Zoals je net hebt kunnen lezen zijn vezels belangrijk voor een gezonde darmflora. zijn namelijk twee type vezels: oplosbare en onoplosbare. De oplosbare vezels worden door je darmbacteriën opgegeten en omgezet in energie. Je goede darmbacteriën worden er groot en sterk van.

Dan zijn er de onoplosbare vezels. Deze zijn vooral heel erg belangrijk voor een soepele stoelgang. Ze worden niet verteerd door je darmbacteriën maar zorgen voor prikkeling van je darmen waardoor deze in actie komen en je voedsel richting de uitgang kneden. Niet alleen belangrijk voor een gezonde buik, maar voldoende vezels en dagelijkse stoelgang is ook nodig voor een gezonde hormoonbalans.

Misschien denk je bij meer vezels vooral aan volkorenproducten, maar het zijn juist groenten en fruit die bomvol met vezels zitten. En het voordeel is dat je er veel meer van kunt eten voordat je vol zit en je meteen extra vitamines, mineralen en andere superfoods binnenkrijgt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gezonde ontbijt smoothie met blauwe bessen en frambozen? Een lekker ontbijt boordevol vezels!

Bouw het eten van extra vezels stapje voor stapje op, want gevoelige darmen moeten hier vaak even aan wennen. Vergeet niet voldoende water te drinken, want vezels nemen veel vocht op! Een extra boost aan vezels kun je ook nemen in de vorm van gemalen lijnzaad. Week ’s avonds een theelepel gemalen lijnzaad in een beetje water en drink de volgende morgen op. 

 

tips-tegen-een-opgeblazen-buik

 

4. Achterhaal de oorzaak

 

Een van de belangrijkste tips die ik je kan geven is om de werkelijke oorzaak van je buikklachten te achterhalen. Wellicht hebt je al eens een diagnose gehad, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom maar ondervind je nog steeds problemen of heb je juist geen idee waarom je last hebt van je darmen.

Een veel voorkomende oorzaak van een opgezette buik en andere darmklachten, zijn voedingsintoleranties. Ben je bijvoorbeeld intolerant voor lactose, dan kan jouw lichaam de suikers uit melk niet goed verteren en kun je last krijgen van diarree, verstopping, kramp en een opgezette buik. Ben je overgevoelig voor gluten, koemelk, soja, eieren of noten? Dan zorgt dit ervoor dat je darmwand beschadigd raakt en je darmflora uit balans raakt.

Een goed bloedonderzoek kan vaststellen voor welke voedingsmiddelen je overgevoelig bent. Zeker als je zelf al het één en ander hebt geprobeerd maar er niet de vinger op krijgt waar het bij jou in zit, dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Zo kom je erachter wat voor voedingsmiddelen jouw lichaam energie kosten en welke voedingsmiddelen je juist energie geven. En dat is natuurlijk wat je wilt!

 

5. Werk aan je stress

 

Je zou er misschien niet direct aan denken, maar stress is van hele grote invloed op jouw darmgezondheid. Dat komt omdat je darmen en je hersenen heel nauw met elkaar verbonden zijn. Net als je hersenen bevatten je darmen ontzettend veel zenuwcellen en zijn ze heel gevoelig voor wat er in je lichaam gebeurd. Eigenlijk kletsen je darmen en je hersenen de hele dag met elkaar over hoe het gaat.

En we zijn met zijn allen altijd hartstikke druk. Dikke kans dat jij ook regelmatig veel stress ervaart. Deze chronische stress zorgt voor een minder goede vertering, waardoor je minder voedingsstoffen opneemt. Ook maakt het je gevoeliger voor voedselovergevoeligheden en zorgt het voor een disbalans in je darmflora. 

Kortom, extra belangrijk om meer te gaan ontspannen! Doe regelmatig aan yoga, meditatie, wandel in de natuur of doe andere dingen waarvan jij echt tot rust komt. Plan me-time in, in je agenda en ga eens na voor jezelf waarom je zoveel stress.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips tegen een opgeblazen buik! Welke tip ga jij proberen? Laat het mij weten in de comments.

Wil je minder last hebben van jouw opgeblazen buik? Bestel dan hier het Balance e-book, dat ervoor zorgt dat jouw darmklachten verleden tijd zijn en daarnaast ook voldoende recepten biedt om een opgeblazen buik te verminderen.

Vergeet ook niet om Zonderzooi te volgen via Instagram @zonderzooi voor dagelijkse inspiratie op het gebied van voeding en gezondheid.