fbpx ...

Ben je op zoek naar duurzame sneakers? Ik heb de leukste merken voor je op een rijtje gezet! Vroeger liep ik altijd op Nikes en kocht ik het liefst wel vier keer per jaar een nieuw model. Als 16-jarige had ik zelfs een speciaal houten rekje voor mijn sneakers, waar ik erg trots op was. Wat ik toen alleen niet wist is dat de fast fashion industrie verschrikkelijk is. Mensen werken 16 tot 18 uur per dag voor een hongerloontje, de arbeidsomstandigheden zijn slecht en er worden veel milieuvervuilende stoffen gebruikt. Daarnaast maken nog steeds veel van deze merken gebruik van kinderarbeid.

Misschien sta je daar niet altijd bij stil als je nieuwe sneakers koopt, maar je draagt er wel aan bij door deze merken te kopen. Toen ik dat een aantal jaar geleden besefte heb ik besloten om alleen nog maar te kiezen voor duurzame sneakers. Deze sneakers worden gemaakt met aandacht voor het milieu én de arbeiders. Mijn eerste paar duurzame sneakers waren van het merk Veja, die draag ik nu nog steeds met veel plezier. Daarnaast zijn er nog veel meer toffe duurzame sneakers, zoals Saye, Womsh en TOMS. Welke wordt jouw nieuwe favoriet?

 

7x duurzame sneakers 

 

Vesica Piscis

Het merk Vesica Piscis maakt duurzame sneakers die ook nog eens 100% vegan zijn. Ze worden handgemaakt in Spanje en daarbij wordt er alleen gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zoals biologisch katoen en gerecyled jute. De sneakers hebben vaak een zool van gerecyled rubber, waar ik zelf echt verliefd op ben! De modellen van Vesica Piscis zijn redelijk basic, waardoor je ze eigenlijk onder elke outfit wel kan dragen. Daarnaast hebben ze ook een aantal modellen met vrolijke Peruaanse prints.

 

Veja

 

Veja

veja

Veja is vaak al een stuk bekender als je praat over duurzame sneakers. Dit toffe merk heeft een grote collectie aan duurzame sneakers en herken je aan de V op de zijkant van de schoenen. Ik heb zelf twee paar Veja’s en ze lopen heerlijk! Je moet ze overigens wel even goed in lopen, want in het begin kunnen ze nog een beetje stug zijn. Deze duurzame sneakers worden op een eerlijke manier geproduceerd en bovendien zijn ze erg transparant over het gehele productieproces. De schoenen worden gemaakt in Brazilië en daarnaast wordt de zool gemaakt van rubber uit de Amazone. Ook hebben ze verschillende modellen die vegan zijn. Deze sneakers kan je ook bestellen bij de duurzame webshop Take It Slow

 

Womsh

 

 

womsh

 

De sneakers van Womsh zijn eco-friendly en worden duurzaam geproduceerd in Italië. Deze schoenen hebben een toffe, futuristische look met een hoge zool en vrolijke kleuren. De naam Womsh staat of Word Of Mouth Shoes, wat refereert naar schoenen die een boodschap overbrengen en waarbij mond-tot-mond reclame wordt gebruikt om respect voor het milieu te bevorderen. Mooie gedachte, toch? Deze sneakers zijn gemaakt van vegan leer en gerecyclede plastic flessen. Per verkocht paar sneakers plant Womsh een boom, om hun CO2 uitstoot te neutraliseren. Een heel tof merk met een prachtige visie!

 

Mipacha

 

duurzame-sneakers-merken

Het merk Mipacha is ontstaan in Cuzco, Peru. Dit duurzame sneaker merk haalt hun inspiratie uit de prachtige landschappen en cultuur van Peru, wat je ook terugziet in de vrolijk gekleurde prints. Naast de lijn met de Peruaanse prints heeft Mipacha ook een aantal minimalistische modellen met alleen een klein printje op de achterkant. Deze sneakers worden gemaakt in Peru, waarbij de arbeiders een eerlijk loon krijgen en fijne arbeidsomstandigheden hebben. Ook worden er alleen maar lokale, duurzame materialen gebruikt. Bovendien zijn sommige sneakers van dit merk volledig vegan, yay! 

 

Filippa K

 

duurzame-sneakers-merken

Het Zweedse merk Filippa K staat bekend om hun tijdloze, minimalistische stijl en prachtig vormgegeven kleding. Maar ze hebben ook sneakers tegenwoordig! De duurzame sneakers van Filippa K zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar leer en hebben een eco-friendly rubberen zool. Dit biologisch afbreekbare leer zorgt voor een kleinere impact op het milieu, omdat er minder water en chemische stoffen worden gebruikt. De sneakers worden geproduceerd in Portugal. Er zijn twee verschillende modellen, zo wordt het gelijk wat makkelijker om te kiezen! Deze sneakers staan leuk onder een jeans, maar zijn ook tof om onder een jurkje te dragen.

 

TOMS

 

duurzame-sneakers-merken

toms

De sneakers van TOMS worden niet alleen gemaakt van duurzame materialen, maar de gedachte achter deze schoenen vind ik ook erg mooi. Per paar verkochte schoenen doneert TOMS een paar schoenen aan een kind in nood. Zo hoeven gezinnen niet langer geld te spenderen aan schoenen voor school en kunnen ze zich richten op andere dingen. Daarnaast verlenen ze met een deel van hun winst ook subsidies aan organisaties die iets goeds betekenen voor de wereld. Ik heb zelf een paar sneakers van TOMS gehad en die liepen echt heerlijk! Bovendien zijn de materialen erg ademend, wat ook fijn is voor in de zomer. De sneakers van TOMS zijn redelijk minimalistisch, zodat je ze eigenlijk wel bij elke outfit kan dragen. Naast sneakers hebben ze ook vrolijke espadrilles in zachte tinten.

 

Saye

 

duurzame-sneakers-merken

De sneakers van Saye – voorheen Wado – zijn hip en volledig gemaakt van duurzame materialen!  De sneakers van Saye hebben een toffe vintage stijl, vaak zijn ze gebroken wit met een aantal kleuraccenten. Saye wil niet bijdragen aan de verschrikkelijke arbeidsomstandigheden in de fast fashion industrie en betaald hun arbeiders een eerlijk loon. Deze duurzame sneakers worden gemaakt in Portugal, waarbij de arbeiders ook goede werkomstandigheden hebben. Bovendien maken ze gebruik van lokale materialen, zoals gerecycled leer uit Spanje. Ook worden er per paar verkochte sneakers twee bomen gepland, hoe tof is dat?

Hopelijk kan ik jou inspireren om ook te kiezen voor duurzame sneakers! Be the change you wish to see in this world, want alle stapjes in de goede richting zijn belangrijk. Ken jij nog andere leuke duurzame sneaker merken? Laat het mij dan weten in de comments.

Wil je nog meer lezen over duurzame kleding? Lees dan eens het artikel Wat is duurzame kleding?, Tweedehands shoppen voor beginners of 7x eco-friendly bikini’s.

info@zonderz