fbpx ...

Tweedehands shoppen voor beginners, hoe doe je dat eigenlijk? Sinds een paar jaar ben ik dol op tweedehands shoppen en tegenwoordig is zeker 60% van mijn kledingkast tweedehands. Tweedehands kleding is veel beter voor het milieu dan het kopen van nieuwe kleding, omdat je kleding een tweede leven geeft. Dat is voor mij ook een van de redenen dat ik vaker tweedehands kleding koop in plaats van nieuwe kleding. Daarnaast is tweedehands kleding ook erg goedkoop, waardoor het eigenlijk voor iedereen een gangbare manier van duurzaam winkelen is! Ben je helemaal nieuw in de wereld van tweedehands shoppen? Ik help je met een aantal handige persoonlijke tips. Naar welke winkels ga je voor de leukste items, waar let je op en hoe voorkom je miskopen? Lees dan snel verder!

 

Tweedehands shoppen voor beginners

 

Offline shoppen

 

Vintage- en tweedehands winkels

Als ik tweedehands wil shoppen ga ik het liefst naar een ‘echte’ winkel. Dan kan ik de kleding namelijk even passen en daarnaast ook goed controleren op mogelijke vlekjes of andere foutjes die erin zitten. Als je graag offline tweedehands kleding wilt shoppen kan je het beste kijken bij vintage- en tweedehands winkels, kringlopen en rommelmarkten. Het verschil tussen vintage- en tweedehands winkels is dat vintage betekent dat de kleding minimaal 30 jaar oud is en uit de jaren ’50, ’60, ’70 of begin jaren ’80 komt. Voorbeelden van vintage winkels zijn bijvoorbeeld We Are Vintage, Zipper of Episode. Hier vind je veel toffe items zoals baggy jeans, spijkerjasjes en bomberjacks.

Bij tweedehands winkels vind je items die tweedehands zijn, maar die kunnen bijvoorbeeld ook best uit een collectie van vorig jaar komen. Mijn favoriete tweedehands winkel is Reshare Store, welke je in veel verschillende plekken in Nederland vind. Alles is hier tweedehands en daarnaast betaal je ook een lage prijs voor de items. Voor vintage items betaal je trouwens vaak een hogere prijs dan voor tweedehands items, omdat ze wat waardevoller zijn.

 

Kringloopwinkels

Bij een kringloopwinkel kan je ook terecht voor tweedehands kleding, maar hier vind je naast kleding ook meubels en accessoires voor in huis. Ook bij een kringloop betaal je weinig voor een tweedehands item, vaak variëren de prijzen van €5 tot €25 voor een kledingstuk. Ik heb ontzettend veel leuke koopjes gedaan bij kringloop winkels, van vintage tasjes tot mijn biker laarzen. Je moet wel altijd even goed zoeken, omdat er maar één stuk is van elk item. Maar als je eenmaal wat leuks vindt dan is dat echt een #kringloopgelukje! 

 

Rommelmarkten

Daarnaast kan je ook tweedehands shoppen bij rommelmarkten. Dit is wel vaak wat minder overzichtelijker dan bij winkels, omdat spullen vaak op een hoopje worden gegooid. Ook hier kan je voor een klein bedrag veel leuke items scoren. In Amsterdam kan je bijvoorbeeld tweedehands shoppen bij de Noordermarkt of het Waterlooplein. Ook in Rotterdam heb je op dinsdag en zaterdag wekelijks een markt, waar ook tweedehands kleding en accessoires worden verkocht. Maar de beste spullen scoor ik zelf vaak bij plaatselijke rommelmarkten, zoals de rommelmarkt in Hilvarenbeek of Oisterwijk. Kijk eens op de website Meuk Is Leuk voor een overzicht van rommelmarkten bij jou in de buurt. 

 

tweedehands-shoppen

Broek, spijkerjasje en schoenen zijn tweedehands. Blousje: Kings of Indigo. Zwarte vegan leren tas: Denise Roobol. Foto: Willemijn Louws.

 

De voordelen van offline shoppen

Het grootste voordeel van offline tweedehands shoppen is dat je de kleding kan passen. Op die manier voorkom je miskopen, wat het in the end natuurlijk nog duurzamer maakt. Ook kan je kleding goed controleren op mogelijke vlekjes, haakjes of stikfouten. Daarnaast is offline tweedehands shoppen bij tweedehands winkels, kringlopen en rommelmarkten erg goedkoop. De prijzen liggen vaak tussen de €5 en €25 voor een kledingstuk. 

 

De nadelen van offline shoppen

Offline shoppen kost wel wat meer tijd, omdat een winkel vaak van alles maar één item heeft. Dat betekent dat je veel meer tijd in een tweedehands winkel kwijt bent dan in een gewone winkel. Daarnaast liggen dit soort winkels vaak niet erg centraal, maar liggen ze veelal buiten het centrum. Kringlopen vind je bijvoorbeeld vooral bij industrieterreinen, die moeilijk te voet of via het openbaar vervoer te bereiken zijn. 

 

Online shoppen

 

Koop je je tweedehands kleding liever online? Dat kan natuurlijk ook! Het voordeel van online shoppen is dat je veel doelgerichter kan winkelen, omdat je intypt waar je naar zoekt en er gelijk al een hoop resultaten omhoog komen. Voorbeelden van tweedehands online winkels zijn United Wardrobe, Vinted en Marktplaats. Persoonlijk vind ik United Wardrobe het fijnst, omdat het erg overzichtelijk is en ze ook een regeling hebben waarbij je de kleding binnen vier dagen kan terugsturen. Als je niet tevreden bent met het item dat je ontvangen hebt kan je het retourneren en krijg je gewoon je geld terug. Niet goed voor het milieu natuurlijk, maar wel handig om miskopen te voorkomen. Ben je meer fan van designerkleding? Dan is The Next Closet misschien wel iets voor jou. Hier vind je kwalitatief betere items, maar daar hangt natuurlijk wel een hoger prijskaartje aan. 

Bij al deze websites wordt kleding aangeboden door particulieren net zoals jij en ik. Je vindt hier onder andere kleding, schoenen, tassen en accessoires. Wat ook erg fijn is aan deze websites is dat je het profiel kan bekijken van de persoon waarvan jij kleding koopt. Zo kan je zien of ze nog meer items hebben in jouw stijl. Ook kan je deze personen gaan volgen en krijg je een update wanneer ze weer wat nieuws hebben geplaatst. Hoe handig is dat?

Natuurlijk vind je via deze tweedehands websites veel verschillende merken, waardoor er ook een verschil in de kwaliteit zit. Zelf ben ik geen fan van fast fashion, ook omdat de kwaliteit daarvan minder goed is. Op deze websites vind je wel fast fashion merken zoals H&M en Zara, maar je kan er ook voor kiezen om zelf op een bepaald merk te zoeken. Ik zoek vaak op duurzame merken zoals Kings of Indigo, Armed Angels of Filippa K. Een voordeel is dat deze merken tweedehands veel goedkoper zijn dan dat je er de nieuwprijs voor zou betalen.

 

tweedehands-shoppen

Topje, broek en schoenen zijn tweedehands. Foto: Willemijn Louws.

 

De voordelen van online shoppen

Het grootste voordeel van online tweedehands kleding shoppen is dat je makkelijk kan zoeken naar bepaalde items. Zo was ik laatst op zoek naar een flared broek en typte ik bij United Wardrobe ‘zwarte flared broek’ in. Gelijk kreeg ik een overzicht van alle zwarte flared broeken die er beschikbaar zijn, wat natuurlijk veel sneller is dan dat je in een winkel op zoek zou gaan. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om duurzame kledingmerken tweedehands te kopen, wat helemaal sustainable is! Je typt gewoon de merknaam in de zoekmachine en gelijk zie je of er toffe items beschikbaar zijn. 

 

De nadelen van online shoppen

Je kan de kleding niet passen, wat wel een groot nadeel is. Zorg daarom dat je gerichte vragen stelt over de maat en de pasvorm van de kleding. Ook kan je de kleding niet checken op mogelijke vlekjes. Ook hierbij is het slim om hierover bij de verkoper te informeren. De meeste verkopers zijn eerlijk en zullen vermelden als er wat mis is met de kleding. Een ander nadeel van online shoppen is de impact op het milieu. Het thuis laten bezorgen van kleding via de post is natuurlijk erg milieuonvriendelijk, want al die vrachtwagens die de post vervoeren hebben een hoge CO2 uitstoot. Koop daarom niet te veel online, maar alleen als het echt nodig is.

 

Waar let je op met tweedehands shoppen?

 

Ben je nieuw met tweedehands shoppen? Dan begrijp ik best wel dat het even anders is dan nieuwe kleding kopen. Daarom zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Ten eerste kijk ik zelf altijd naar het merk. Ik vind het belangrijk dat het een kwalitatief goed merk is, dus bijvoorbeeld dat er geen Primark labeltje in de kleding zit. Maar dat is natuurlijk iedereen voor zich. Daarnaast kijk ik naar de kwaliteit van het kledingstuk en onderzoek ik het op mogelijke vlekjes en stiksels of knopen die los zitten. Ook liggen broeken soms bij de kringloop omdat ze een draaipijp hebben, dus let daar ook op. Bij truien is het slim om even te checken of ze niet pullen of vaal geworden zijn, want dat zou toch zonde zijn. 

Bovendien zou je niet te veel moeten betalen voor een tweedehands kledingstuk. Omdat het tweedehands is is het dus eigenlijk minder waard, wat betekent dat de prijs ook lager zou moeten liggen. Vaak betaal je voor een blouse of topje maximaal €15 en een broek maximaal €20. Voor schoenen betaal je vaak maximaal €30, maar dat ligt er ook weer aan wat voor soort merk het is. Voor bekendere (designer) merken betaal je sowieso wat meer. Er is ook wel een verschil tussen vintage en tweedehands kleding, vaak is vintage wel wat duurder dan kleding in tweedehands winkels. 

 

Hoe voorkom je miskopen?

 

Ik denk dat iedereen wel eens miskopen doet bij tweedehands shoppen. Mijn miskopen zijn de laatste tijd gelukkig steeds minder geworden, ook omdat ik kleding goed check op mogelijke foutjes en vlekjes. Daarnaast shop ik zelf liever offline, zodat ik kleding kan passen en weet of het precies mijn maat is. Om miskopen te voorkomen bij online shoppen is het belangrijk om goed te communiceren met de verkoper over de maat. Je kan bijvoorbeeld vragen of ze even de broek opmeten om te zien of het jou past. Ook kan je vragen om extra ‘aan foto’s’, zodat je ziet hoe het kledingstuk staat als je het zelf zou dragen.

Bovendien ben ik nog steeds een voorstander van less is more. Ga niet ineens een flinke voorraad tweedehands kleding inslaan omdat het goedkoper is dan nieuwe kleding. Denk eerst goed na bij welke andere kledingstukken je het zou dragen, hoe vaak je het zou dragen en bij welke gelegenheid. Als je er dan al achter komt dat je een kledingstuk eigenlijk al nauwelijks zou dragen kan je het beter niet doen. Dat voorkomt niet alleen miskopen, maar ook een overvolle kledingkast! 

 

tweedehands-shoppen

Blousje en broek zijn tweedehands. Foto: Willemijn Louws.

 

Is tweedehands shoppen duurzaam?

 

Aan de ene kant is tweedehands kleding shoppen erg duurzaam, want je geeft kleding letterlijk een tweede leven. Daardoor zijn er minder nieuwe stoffen nodig, wat een hele hoop water scheelt. Wist je bijvoorbeeld dat er voor het produceren van een jeans 8000 liter water nodig is? Daarnaast worden er ook veel chemicaliën gebruikt voor het maken van de stoffen. Door kleding tweedehands te kopen maak je dus zeker een impact op het milieu! Bovendien zorg je voor minder afval en draag je niet bij aan de groei van de vervuilende mode-industrie.

Er is helaas ook een keerzijde aan tweedehands winkelen, waardoor het wat minder duurzaam wordt: overconsumptie. Juist vanwege platformen zoals United Wardrobe kopen veel (jonge) meiden fast fashion items die ze later weer verkopen via deze platforms. Met het geld wat ze eraan verdienen gaan ze waarschijnlijk weer snel naar de Zara of H&M om nieuwe spullen te kopen. Juist omdat het online verkopen van tweedehands kleding zo makkelijk is geworden, zijn er ook mensen die er een business van maken en dat stimuleert overconsumptie. Daarnaast is online winkelen totaal niet duurzaam, omdat de kleding eerst gesorteerd moet worden bij een organisatie als Post NL en daarna weer via vrachtwagens en busjes vervoerd wordt. Dat veroorzaakt een grote CO2 uitstoot, wat je misschien niet altijd doorhebt als je iets in je online winkelmandje gooit. 

 

Be the change you wish to see in this world

Ik hoop dat ik je kan inspireren om vaker te kiezen voor tweedehands kleding, want in the end is het écht veel beter voor het milieu dan het kopen van nieuwe items. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je portemonnee. Maar let er wel op dat je niet te veel gaat kopen, want overconsumptie is nergens goed voor. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het mij dan weten in de comments! 

Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!

info@zonderz