fbpx ...

Vorige week deed ik samen met een hoop enthousiastelingen mee aan de Zonderzooi lente detox. Ik vond het heerlijk om drie dagen sapjes te drinken en voor mij verliep de detox gelukkig erg vlot. Ik had eigenlijk nauwelijks bijwerkingen, honger of een slap gevoel. Op dag 3 merkte ik zelfs dat ik mij echt super energiek voelde! Ook Linyola (25) deed ook mee met de detox en vroeg of ze op Zonderzooi mocht vertellen over haar ervaring met de lente detox. Alleen maar leuk, toch? Lees hier hoe zij de driedaagse detox ervaren heeft. 

Op maandag 18 mei 2020 begon ik met de driedaagse detox kuur samen met Zonderzooi. De afgelopen tijd ben ik al steeds meer bezig met gezond en bewust eten. Door bijvoorbeeld bewuster om te gaan met vis en vlees. Hierdoor komt de focus meer op de groente te liggen, waar het gerecht bijna vanzelf gezonder van wordt. Ik sta zelf graag achter het fornuis (uit vrije wil), waar ik graag experimenteer met de lekkerste en vooral plantaardige gerechten.

Toen ik de lente detox van Zonderzooi voorbij zag komen, zei alles in in mijn lichaam gelijk JA. Alleen toen ik er verder over na ging denken, kreeg ik toch wel lichtelijk mijn twijfels. Drie dagen alleen maar sap drinken, kan ik dat wel? Vroeg ik mezelf af. Maar toch kon ik het impulsieve idee niet loslaten en daarom bestelde ik de volgende dag mijn driedaagse detox kuur bij Sapje. Ik bestempelde het als een experiment voor mezelf en als er iemand altijd openstaat voor een experiment, dan ben ik het wel.

 

Waarom doe ik een detox?

 

Ik merkte al aan mezelf dat ik de afgelopen tijd wat slechte gewoontes heb opgepakt en door de quarantaine werden deze alleen maar verder doorgedrukt. Met tijd in overschot, nam ik ook deze tijd om een hele kan koffie te zetten en tot de laatste druppel te nuttigen. Oh, en vergeet ook niet de heerlijke wijntjes bij het avondeten, die soms al naar de lunch werden vervroegd. Want ja, waarom ook niet?

 ‘Waarom ook niet? Waarom eigenlijk wel?’, zei ik hardop tegen mezelf. Deze dingen werden zo vanzelfsprekend dat het daadwerkelijk genieten van deze handelingen soms ver te zoeken was. Ik voelde me niet ongezond, maar bijna alles wat ik deed neigde daar wel steeds meer naar. Ook om te beseffen wat je nou dagelijks consumeert, bewust en ook onbewust. Zoals Dalí zo mooi zei ik haar artikel over haar vorige detox: De filters van je auto moeten ook regelmatig gereinigd worden om de prestaties zo goed mogelijk te houden, zo kun je ook de ‘filters’ van je lichaam een schoonmaakbeurt geven.”

En hier was ik wel nieuwsgierig naar, lees snel verder hoe mijn driedaagse detox ging.

 

sap-detox-sapje

 

Dag 1

 

Mijn dag startte met een kick sapje waar je warm water bij kon voegen en zo als een thee kon drinken. Ik vond het eerste sapje heerlijk smaken en ik was lekker aan het smikkelen, of beter gezegd (acceptabel) slurpen. Normaal ontbijt ik met een schaaltje havermout, banaan, een lepel pindakaas en wat noten. Dus het was onwennig om alleen sap te drinken. Gelukkig mag je bijna om het uur een sapje drinken, maar een subtiele trek speelde wel in mijn lichaam. Om niet te focussen op die trek, was mijn plan om lekker bezig te blijven. Hierdoor ging ik wat klussen op mijn werk, waar ik de normale dingen wat zwaarder ervoer. Zoals een trap op en af gaan of een kratje tillen.

Bij het avondmaal gooide ik mijn eerste soepje in de pan en ik dacht meteen: zo weinig? Maar als de grote meid die ik ben, accepteerde ik de hoeveelheid, want dat hoorde er nou eenmaal bij. Het soepje was heerlijk, maar eenmaal in bed had ik toch wel een hongerig gevoel. Ik had zoveel zin in kaas. Ik ging mijn rem slaap niet in met schaapjes tellen, maar met de gedachte naar brie. Een brie’tje, twee brie’tjes, drie brie’tje’ …

 

Dag 2

 

Na mijn droom over kaas werd ik wakker zonder honger, maar toch viel deze dag me zwaar. Ik voelde dat mijn energielevel laag zat en ik daardoor een beetje duizelig werd. Ook heb ik de lunch van de borden van mijn huisgenoten afgekeken, hopend als ik er lang genoeg naar zou kijken het daadwerkelijk ook zou proeven. Nou, ik kan je vertellen dat werkt helaas niet zo. 

Later op het werk merkte ik dat ik een slappe vaatdoek in wording was. Diezelfde trap werd twee keer zo zwaar en het tillen van het kratje werd een uitdaging. Met een paar stukjes komkommer als tussendoortje en wat extra cherry tomaatjes in de tomatensoep heb ik dag 2 met moeite uitgespeeld.

 

Dag 3

 

Geen dromen meer over kaas en met een vol gevoel stapte ik mijn bed uit. Ik voelde het al meteen, dit gaat een betere dag worden! Een bijzondere energie gierde door mijn lijf en ik voelde me daadwerkelijk voldaan na het drinken van ieder sapje en het soepje in de avond. Geen duizelig gevoel meer of met puppy-oogjes naar andermans eten kijken. Nee, ik voelde me goed. Met twee benen ben ik over de eindstreep gesprongen. Ik heb het gewoon geflikt!

 

Wat nu na de detox?

 

De driedaagse detox van Sapje viel me mee, maar tegelijkertijd vond ik het ook pittig. Op sommige momenten was ik in tweestrijd met mezelf en miste ik mijn koffie in de ochtend of dat biertje op het werk. Maar nu ben ik tot de ontdekking gekomen dat ik het fijne of gezellig gevoel van de koffie of dat biertje miste en niet de inhoud zelf.

Naast dat ik 3 centimeter ben verloren in mijn taille ben ik onwijs trots op deze overwinning. Ook hoop ik dat ik beter ga luisteren naar het vol=vol gevoel in plaats van naar het op=op streven. Maar daar zal ik allemaal achter gaan komen de komende tijd. Ook al had ik veel struikel momenten, toch zou ik het iedereen aanraden om zichzelf uit te dagen en om je lichaam te reinigen om klaar te zijn voor de heerlijke zomer!

Ben jij ook enthousiast geworden na het artikel van Linyola? Bestel dan hier je driedaagse detox sapkuur en ga aan de slag.

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!