fbpx ...

Ben jij ook zo dol op lasagne? Dan vind je deze gezonde vegan lasagne vast heerlijk! Eigenlijk is het recept van mijn moeder, alleen ik heb hem een beetje aangepast. Al vanaf jongs af aan is een lekkere Italiaanse lasagne mijn favoriete maaltijd. We aten dit vroeger niet elke week, maar als we het aten dan was het altijd feest. Als mijn moeder mij dan vertelde dat we lasagne aten begon ik gelijk te springen. Daarom vond ik het leuk om haar lasagne recept met jullie te delen. Mijn liefde voor koken heb ik namelijk echt van mijn moeder.

Normaal gesproken bevat dit lasagne recept gehakt, maar dat heb ik vervangen door kidneybonen. Ik eet zelf al jaren geen vlees meer en was eerst bang dat ik lasagne dan moest gaan missen. Maar door het gehakt te vervangen door kidneybonen is deze vegan lasagne nog steeds erg lekker. De gewone kaas heb ik vervangen door vegan kaas, zo kan je er ook van genieten als je een lactose allergie hebt. Bovendien krijg je daardoor ook geen opgeblazen buik van deze lasagne. Oh en de bechamelsaus? Die maakte ik heel simpel met wat haverroom, bloem en een blokje groentebouillon. Je kan de haverroom ook vervangen door sojaroom en de bloem door glutenvrije bloem, als je een glutenallergie hebt. Zo kan je er toch lekker van genieten! 

 

Gezonde vegan lasagne (lactosevrij en glutenvrij)

 

Speciaal voor jullie heb ik er deze keer ook een vlog van gemaakt, zodat je kan zien hoe ik deze vegan lasagne maak. Het is echt een eitje en binnen 20 minuten ben je al klaar. Daarna hoef je hem alleen nog maar in de oven te schuiven. Zoals je kan zien ben ik trouwens wel een beetje lui, want ik koop de groenten voor de lasagne altijd voorgesneden. Dat scheelt een hoop werk en tijd, maar de lasagne blijft net zo lekker! Ga jij dit gezonde lasagne recept ook proberen? Ik weet zeker dat je gaat smullen!

Deze gezonde vegan lasagne is:

  • 100% vegan
  • Glutenvrij (Gebruik glutenvrije bloem en sojaroom)
  • Lactosevrij
  • Rijk aan eiwitten

Laat je me weten wat je van deze gezonde vegan lasagne vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

gezonde-vegan-lasagne

 

Recept gezonde vegan lasagne

 

Bereidingstijd: 20 minuten + 50 minuten in de oven

 

Ingrediënten
(Voor 6 personen)

1200 gram gesneden Italiaanse roerbakgroente 
2 stengels bleekselderij
280 gram tomatenpuree
2 blikjes kidneybonen (uitlekgewicht 500 gram)
10 takjes verse tijm 
10 linzen lasagne bladen 
400 gram vegan geraspte mozzarella (Violife)
500 ml haver- of sojaroom
2 eetlepels spelt- of glutenvrije bloem
1 blokje groentebouillon
Scheutje olijfolie
Optioneel: cayenne peper, oregano of verse basilicum

 

Benodigdheden

Grote ovenschaal (Ik gebruikte deze maat)
Oven
Steelpan
Grote braadpan of grote wokpan
Garde
Aluminiumfolie

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200˚C.

2. Snijd de bleekselderij in reepjes van 1 cm.

3. Doe een scheutje olijfolie in de pan en voeg de bleekselderij en roerbakgroente toe. Bak dit 8 minuten en hussel de groenten tussendoor even om met een spatel.

4. Giet ondertussen de haverroom in een steelpan en voeg de bloem en het bouillonblokje toe. Roer goed door elkaar met een garde en laat even pruttelen op laag vuur, zodat de saus wat dikker kan worden.

5. Spoel de kidneybonen af in een vergiet en voeg deze toe aan de groenten.

6. Rits de blaadjes van de takjes tijm en voeg deze toe aan de groenten, samen met de tomatenpuree. Hussel alles goed door elkaar met een spatel en bak nog een paar minuten op laag vuur. Wil je de lasagne extra lekker maken? Voeg dan nog wat cayenne peper, oregano of fijngesneden verse basilicum toe. Of allemaal voor een heerlijke smaaksensatie. 

7. Vul de ovenschaal aan de hand van onderstaande volgorde. Start met een laag bechamelsaus, dan een laag groenten-kidneybonen mix, een laag vegan geraspte kaas, een laag lasagne bladen. Herhaal dit nogmaals en zorg ervoor dat de lasagne bladen goed bedekt zijn met bechamelsaus, dan worden ze lekker zacht in de oven. Garneer de lasagne ten slotte met een laagje vegan geraspte kaas.

Laag 1: Bechamelsaus
Laag 2: Groenten-kidneybonen mix
Laag 3: Vegan geraspte kaas
Laag 4: Lasagne bladen
Laag 5: Bechamelsaus
Laag 6: Groenten-kidneybonen mix
Laag 7: Vegan geraspte kaas
Laag 8: Lasagne bladen
Laag 9: Bechamelsaus
Laag 10: Vegan geraspte kaas

7. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Bak de vegan lasagne 50 minuten in de voorverwarmde oven en haal na 35 minuten de aluminiumfolie er af, zodat de bovenkant niet aanbrandt. Elke oven is verschillend, dus check even of de lasagne bladen zacht zijn geworden. Anders kan je de lasagne altijd nog 5-10 minuten langer bakken.

8. Garneer de lasagne ten slotte met wat extra takjes verse tijm. Enjoy!

Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!

info@zonderz