Wil je graag een betere weerstand en minder snel last hebben van een griepje of verkoudheid? Dan zijn deze zes superfoods die je weerstand boosten een aanrader. Ik ben erg bewust van alles wat ik in mijn mond stop en let erop dat ik elke dag een mix van verschillende voedingsstoffen binnen krijg. Ook probeer ik dagelijks deze zes superfoods te eten, omdat ik weet dat ze veel effect hebben op mijn weerstand. Misschien denk je bij superfoods gelijk aan de marketinghype van een aantal jaar geleden, met superfoods zoals chia zaden en goji bessen. Maar ook producten zoals broccoli, spinazie en blauwe bessen zijn ware superfoods voor je lichaam! Ik leg je graag uit welke producten je weerstand een boost geven en op welke manier je deze het beste in je voedingspatroon kan opnemen. 

 

Zes superfoods die je weerstand boosten

 

Blauwe bessen

 

Wist je dat blauwe bessen barsten van de antioxidanten? Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen, stoffen die je lichaam schade kunnen aanbrengen. Daarom zijn blauwe bessen in je voedingspatroon dus erg belangrijk voor een goede weerstand. Ik maak ‘s ochtends vaak een smoothie met bevroren blauwe bessen, dan heb ik die gelijk al in the pocket!

Naast antioxidanten zijn blauwe bessen ook rijk aan verschillende mineralen, zoals ijzer, magnesium en calcium. Deze mineralen heb je nodig voor sterke botten. Ook bevatten blauwe bessen veel vezels, welke zorgen dat je een stabiele bloedsuikerspiegel hebt en dus minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Tip: zorg gewoon altijd voor een voorraadje blauwe bessen in je vriezer, zo kan je ze gemakkelijk verwerken in smoothies of gezonde ijsjes

 

superfoods-die-je-weerstand-boosten

 

Gember

 

Verse gember is een krachtige ontstekingsremmer en geeft je weerstand ook een boost. Vanuit de Ayurvedische voedingsleer wordt het aangeraden om een theelepel verse gember te eten voordat je begint met je ontbijt, zodat je stofwisseling een boost krijgt. Maar mocht je verse gember in je mond een beetje te heftig vinden op een lege maag, dan kan je er ook voor kiezen om verse gemberthee te drinken.

Gember staat bekend om zijn medicinale krachten en zorgt er ook voor dat misselijkheid kan verminderen. Bovendien werkt het goed tegen zwangerschapsmisselijkheid. Ook de gember shotjes van Sapje zijn een aanrader. Deze shotjes bevatten een hoog percentage verse gember en zijn ideaal om je immuunsysteem te versterken. Ze zijn redelijk pittig, maar gelukkig is het maar een klein shotje en hebben ze een gunstig effect op je weerstand! Als ik voel dat mijn weerstand wat minder is sla ik gelijk een voorraadje gembershotjes in om ziektes op een natuurlijke manier te kunnen voorkomen. 

 

Broccoli

 

Broccoli kan zonder enige twijfel een superfood genoemd worden! Het is erg goed voor je weerstand, want broccoli is rijk aan vitamine C, ijzer, calcium en foliumzuur. Daarnaast is er uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat broccoli je lichaam beschermd tegen verschillende vormen van kanker. Daarom is het dus slim om vaker broccoli in je voedingspatroon op te nemen.

Ik probeer minimaal twee keer per week broccoli te eten, maar soms zelfs wel vaker. Als je broccoli kookt is het belangrijk om het niet te lang te koken, want anders gaan er veel vitaminen en mineralen verloren. Je kan er ook voor kiezen om broccoli te stomen, zodat je zeker weet dat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Mijn favoriete recepten met broccoli zijn noedels met broccoli en vegetarische kip of deze Thaise curry

 

Spinazie

 

Ook donkergroene bladgroenten zoals spinazie zijn goed voor je weerstand. Spinazie is rijk aan vitamine K, ijzer en calcium. Het zorgt voor de opbouw van sterke en stevige botten. Daarnaast bevat spinazie vitamine E, welke zorgt voor een goed immuunsysteem. Spinazie heeft een redelijk neutrale smaak en daarom voeg ik het zelf vaak toe aan mijn ontbijt smoothies. Zo krijg je gelijk als de dag begint al een hoop goede voedingsstoffen binnen en hoef je er daarna niet meer aan te denken.

Ook kan je spinazie gebruiken als basis voor een salade, zoals in deze buddha bowl salade bijvoorbeeld. Je kan spinazie het beste zo rauw mogelijk eten, omdat dan alle vitaminen en mineralen goed behouden blijven. Als je het toch wilt koken dan raad ik aan om de spinazie pas zo laat mogelijk toe te voegen aan een gerecht. Zo weet je zeker dat je lichaam er het meeste baat bij heeft.  

 

superfoods-die-je-weerstand-boosten

 

Rode bieten

 

Wist je dat rode bieten behoren tot de superfoods die je weerstand boosten, vooral als je dol bent op duursporten? Rode bieten bevatten veel nitraat, wat zorgt voor extra stikstofmonoxide in je lichaam. Daardoor creëer je een lagere hartslag en dat heeft weer positief effect op je sportprestaties, omdat je het dan langer volhoudt. Rode bieten zijn dus niet alleen goed voor je weerstand, maar ook voor je sportprestaties! Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine C, B11 en bevatten ze veel antioxidanten.

Zelf ben ik dol op deze bietensap en daarvan heb ik vaak een voorraadje in mijn koelkast staan. Deze bietensap is ook cold pressed, waardoor alle vitaminen en mineralen goed bewaard gebleven zijn. Ik drink het vaak bij mijn lunch, maar je kan bietensap bijvoorbeeld ook bij je ontbijt nemen als je daarna gaat hardlopen. De ideale manier om je sportprestaties op een natuurlijke manier te verbeteren! 

 

Wortels

 

Ja, ook wortels zijn superfoods! Deze oranje groente barst van de vitamine A, welke een gunstig effect heeft op de gezondheid van je ogen. Ook zorgen wortels voor een stralende huid. Ze bevatten namelijk bètacaroteen, een stof die je huid beschermd tegen UV schade. Ik eet zelf vaak wortels als tussendoortje, erg lekker met een dipje van hummus bijvoorbeeld. Maar je kan wortels ook goed verwerken in verschillende maaltijden en zo op een makkelijke manier alle voedingsstoffen binnen krijgen. Deze geroosterde wortels met tahin dressing zijn een aanrader, maar ook deze carrot cake bliss balls zijn lekker als tussendoortje. Genoeg redenen dus om vaker wortels te eten en zo je weerstand een boost te geven!

Ga jij deze zes superfoods die je weerstand boosten ook proberen? Probeer ze dan te verdelen over verschillende eetmomenten, zo is het makkelijker om alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Bovendien hoef je echt geen kilo’s blauwe bessen, spinazie en wortels te eten elke dag, maar door elk van deze superfoods in je voedingspatroon op te nemen merk je zeker verschil! 

Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!

info@zonderz