fbpx

Heb je vaak last van stress? Dan geef ik je graag vijf handige tips tegen stress. Tegenwoordig zijn we allemaal erg druk en is het steeds normaler geworden om stress te hebben. Als je veel stress hebt maakt je lichaam ook meer cortisol aan. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat je in bepaalde situaties beter kan handelen, zoals bij een deadline. Maar als je een lange tijd veel stress ervaart kan dat een grote invloed hebben op je gezondheid. Te veel cortisol in je lichaam zorgt namelijk voor slaapproblemen, overgewicht en een slecht immuunsysteem. Daar wordt niemand vrolijk van, toch? Daarom geef ik je deze handige tips tegen stress en leg ik uit hoe je stress op een natuurlijke manier kan verminderen.

 

Vijf handige tips tegen stress

 

1. Mediteer

 

Mediteren vind ik persoonlijk een van de beste tips tegen stress. Door te mediteren kan je stressvolle situaties namelijk veel beter aan. Je creëert meer rust in je hoofd, waardoor het cortisol gehalte in je bloed daalt. Misschien heb je nog nooit gemediteerd en heb je geen idee waar je moet beginnen. Dat begrijp ik best. Ik mediteer al drie jaar bijna dagelijks en hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Als beginner is het misschien fijn om via YouTube een geleide meditatie te proberen. Daarbij wordt precies verteld wat je moet doen en hoor je vaak een ontspannen muziekje op de achtergrond. Persoonlijk ben ik meer fan van mediteren in stilte, want dat is de enige manier waarop ik mijn hoofd écht leeg krijg. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Ik leg het je even uit!

Zorg dat je comfortabele kleding draagt, zoals een yogalegging en een dikke trui. Ga zitten op een kussen of ga languit liggen op een yoga mat. Focus eerst op je ademhaling. Adem diep in en diep uit. Laat alle gedachten die in je opkomen als wolkjes voorbij zweven. Geef er geen aandacht aan en laat ze waarvoor ze zijn. Probeer zo 10 tot 15 minuten in stilte te mediteren en focus op je ademhaling zodra er gedachten opkomen. Je zal merken dat je door meditatie veel beter om kan gaan met stressvolle situaties. Het liefst mediteer ik elke dag voordat ik begin met werken. Op die manier kom ik al tot rust voordat de dag begint en ben ik minder gevoelig voor stress. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om voor het slapengaan te mediteren en zo ontspannen je nacht in te gaan. 

 

2. Ga de natuur in

 

Wat je mood ook is, zodra je in de natuur bent voel je je gelijk kalm en ontspannen, toch? Zoek daarom eens wat vaker de natuur op. Ik probeer minimaal één keer per week een wandeling door het bos te maken. Het liefst in mijn eentje, zodat ik mindful kan wandelen en op die manier de stress wat meer kan loslaten. Probeer tijdens deze wandeling dan ook niet naar muziek te luisteren, maar geniet juist van de rustgevende geluiden van de natuur. Denk aan fluitende vogels, eekhoorntjes die ineens wegschieten en de bladeren die je in de verte hoort waaien. Deze geluiden hebben een rustgevende werking op je geest en zorgen er ook voor dat je ontspannen wordt. De ideale tip tegen stress! Heb je geen bos in de buurt? Maak dan gewoon een fijne wandeling door de buurt, maar probeer wel de drukke wegen met veel verkeer te vermijden. 

 

dali-zonderzooi

 

3.  Durf vaker nee te zeggen

 

Plan jij je agenda altijd helemaal vol? Ook dat kan veel stress opleveren, want door die overvolle agenda heb je vaak geen tijd meer voor jezelf. Zeg daarom eens wat vaker nee tegen anderen. Door nee te zeggen tegen een ander, zeg je eigenlijk ja tegen jezelf! Het kan misschien een beetje egoïstisch klinken, maar af en toe wat tijd voor jezelf is ook belangrijk om je stress te verminderen. Plan daarom elke week minimaal één avond vrij in je agenda voor me-time. Door het zo in je agenda in te plannen weet je zeker dat er geen andere afspraken tussen komen. Die avond voor jezelf kan je gebruiken om eens een uitgebreid bad te nemen, ontspannen een boek te lezen of een yin yoga lesje te volgen. Een avond voor jezelf zorgt ervoor dat je weer opgeladen bent en daardoor ook beter kan dealen met stress. 

 

4. Yoga

 

Heb je al eens aan yoga gedaan? Veel mensen denken dat yoga alleen wat rekken en strekken is, maar er zit veel meer achter yoga. Het heeft namelijk ook een positief effect op je geest. Eindig je dag eens met een rustige yogasessie en je zal gelijk merken dat je minder last hebt van stress. Daarnaast draait het bij yoga niet om presteren, maar ligt de focus op de connectie tussen je lichaam en geest. Bovendien maakt je lichaam endorfine aan door te sporten, wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Hoe vaker je yoga doet, hoe meer endorfine je aanmaakt en hoe gelukkiger je dus wordt! Probeer een aantal keer per week yoga te doen en je zal gelijk merken dat je minder stress voelt. In deze blog laat ik zien wat mijn favoriete yoga videos zijn. Je kan er ook voor kiezen om een rustige vorm van yoga te beoefenen, zoals yin yoga. Daarvan kan je veel video’s vinden op YouTube.

 

tips-tegen-stress

tips-tegen-stress

 

5. Gebruik kruiden die stress verminderen

 

Wist je dat je stress ook kan verminderen door middel van kruiden? Ik ben dol op kruiden en vind het mega interessant om te zien wat voor ondersteunende effecten ze op je lichaam hebben. Een van de bekendste kruiden tegen stress is ashwagandha, welke in de ayurvedische leer al jarenlang wordt gebruikt als natuurlijke rustgever. Ashwagandha helpt bij stressvolle situaties, ondersteunt je energieniveau en verbetert je concentratie. Ook valeriaan en citroenmelisse zijn kruiden die veel rust geven. Valeriaan wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om in te slapen, omdat het zorgt voor meer rust in je zenuwstelsel. Daarnaast is het belangrijk om voldoende B-vitamines binnen te krijgen als je veel stress hebt. Deze vitamines dragen namelijk bij aan de weerstand tegen stress en helpen bij geestelijke druk.

Als ik gestrest ben gebruik ik Bional Stress Balans, een natuurlijke vitamine waar al deze kruiden en drie verschillende B-vitamines in verwerkt zitten. Dit supplement is helemaal Zonderzooi-proof en daarnaast ook vegan. Door deze elke dag te nemen heb ik het gevoel dat ik minder in de stress schiet bij deadlines en ben ik over het algemeen gewoon wat relaxter. Ik neem Bional Stress Balans vaak bij mijn ontbijt, zo weet ik zeker dat ik de dag ontspannen kan beginnen. Als ik erg gestrest ben of een drukke dag heb gehad dan neem ik er ook nog een na het diner. Dankzij de rustgevende kruiden slaap ik dan als een roosje! Je kan Bional Stress Balans kopen bij de Etos of online bestellen via deze link. 

Hopelijk kan ik je met deze tips tegen stress helpen om je stress te verminderen. Welke tip ga jij uitproberen? Laat het mij weten in de comments! 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Bional. Lees hier mijn disclaimer

 

tips-tegen-stress

info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)