fbpx ...

Deze vegan kokos-citroen taart is om te smullen! De lente is weer begonnen, dus ik vond het tijd voor een frisse taart. Natuurlijk wel een taart die ook een beetje gezond is, zoals je van mij gewend bent. Zo kan je lekker genieten zonder schuldgevoel. Deze kokos-citroen taart is fris van smaak en ook erg romig. Eigenlijk is de taart een beetje te vergelijken met een gezonde kwarktaart, maar dan wel volledig vegan. 

De hoofdingrediënten van deze taart zijn amandelen, dadels, kokosyoghurt en citroen. Not too bad, right? Daarom is deze taart ook leuk om te serveren met Pasen. Het is zo’n taartje dat het altijd goed doet tijdens de paasbrunch en waar iedereen wel een stukje van wil proeven. Bovendien kan je deze taart ook al een dag van te voren maken, zodat je hem met Pasen alleen nog maar uit de koelkast hoeft te halen en gelijk kan serveren. 

 

Gezonde kokos-citroen taart 

 

Deze kokos-citroen taart maak je met agar agar. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord, dan leg ik je graag even uit wat het is. Agar agar is een plantaardige vervanger van gelatine en wordt gemaakt van algen. Ben maar niet bang, dat proef je echt niet! Agar agar is vooral erg fijn als bindmiddel in vegan recepten. Het bindmiddel gelatine wordt namelijk gemaakt van varkensbotten en dat is ook de reden waarom ik het zelf niet gebruik. Agar agar kan je tegenwoordig zelfs vinden bij de grote supermarkten.

 

Hoe werkt agar agar?

 

Hoe werkt agar agar nu precies? Je doet het samen met wat water in een pannetje en dat breng je aan de kook. Hierbij is het belangrijk om continue te blijven roeren. Na een paar minuten wordt de agar agar steeds dikker en kan je het gebruiken als bindmiddel. Laat het even indikken en voeg het daarna toe aan de vulling van de taart. Dankzij de agar agar blijft de vulling van de taart mooi overeind staan. De taart is al in een kwartiertje gemaakt en dan moet ‘ie nog vier uur opstijven. Je kan er ongeveer acht puntjes uit halen, wat meer dan genoeg is voor een paasbrunch of voor een gezellige high tea met vriendinnen. De taart bestaat grotendeels uit amandelen en kokoyoghurt, waardoor hij erg goed vult. Oké genoeg gebabbeld, tijd om aan de slag te gaan!

Deze vegan kokos-citroen taart is: 

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van deze vegan kokos-citroen taart vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

vegan-kokos-citroen-taart

vegan-kokos-citroen-taart

 

Recept vegan kokos-citroen taart

 

Bereidingstijd: 15 minuten + 4 uur opstijven

 

Ingrediënten
(Voor 1 taartje – 8 personen)

Bodem
185 gram medjoul dadels
150 gram amandelen
1 theelepel kokosolie

Bovenste laag
280 gram ongezoete kokosyoghurt (Kies bijvoorbeeld voor deze of deze)
1 eetlepel ahorn siroop
1 eetlepel citroenrasp
3 eetlepels citroensap
2 gram agar agar (ongeveer 1 theelepel)
100 ml water

Garnering
1 eetlepel kokos
1 eetlepel citroenrasp

 

Benodigdheden

Springvorm doorsnee 15 cm (Bijvoorbeeld deze)
Keukenmachine
Grote kom
Pannenlikker 
Steelpannetje

 

Bereiding

1. Doe de amandelen in de keukenmachine en maal een halve minuut fijn.

2. Voeg daarna de dadels en kokosolie toe en maal in een paar minuten tot een fijne brokkelige massa. 

3. Verdeel dit mengsel over de vorm en duw goed plat met je handen. Strijk daarna even glad met een pannenlikker en zet de springvorm in de koelkast om wat harder te worden.

4. Doe de kokosyoghurt in een grote kom en voeg het citroensap, de citroenrasp en de ahorn siroop toe. Roer alles goed door elkaar.

5. Doe de agar agar in een steelpannetje en voeg het water toe. Breng aan de kook op laag vuur en blijf continue roeren, dit duurt ongeveer 4 minuten. De massa wordt steeds dikker en op een gegeven moment ontstaan er bubbeltjes. Zet het gas daarna uit en laat het twee minuten afkoelen. Laat het niet langer dan twee minuten afkoelen, want dan wordt de agar agar al hard en de taart brokkelig.

6. Giet de agar agar beetje bij beetje door het kokosyoghurt mengsel en roer alles goed door elkaar.

7. Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel alles over de amandel-dadel bodem. Strijk de taart mooi glad met een pannenlikker en zet hem minimaal 4 uur in de koelkast om hard te worden. Dek de vorm niet af, want dan werkt de agar agar minder goed.

8. Rooster voordat je de taart serveert de kokos kort in een pan zonder olie. Laat dit even afkoelen en garneer de taart daarna met kokos en citroenrasp.

Tip: Gebruik je geen medjoul dadels, maar gewone dadels? Week ze dan eerst een kwartier in warm water zodat ze goed zacht worden.

Kan je nog wel wat meer inspiratie gebruiken? Bestel dan het Genieten Zonder Zooi ebook boordevol gezonde recepten en een voedingsschema voor 14 dagen. 

 

vegan-kokos-citroen-taart

info@zonderz