fbpx ...

Deze klassieke hummus is heerlijk voor op je brood of als dipje bij een vegetarische borrelplank. Wist je dat hummus zelf maken helemaal niet zo moeilijk is? Ik maakte deze hummus al in vijf minuten. Tegenwoordig heb je veel soorten hummus, zoals bietenhummus of pompoenhummus. Toch vind ik de klassieke Midden-Oosterse hummus zelf het lekkerst. De eerste keer dat ik hummus at weet ik nog precies. Ik was met mijn moeder een weekje naar Israël en daar genoten we ontzettend van de Midden-Oosterse keuken. Elke dag bestelden we verse pita’s met hummus, grote borden met falafel en tabouleh salades. Dat is nu al bijna tien jaar geleden en toen waren deze producten hier nog helemaal niet zo bekend. De hummus daar was soms nog wel wat bitter vanwege de grote hoeveelheid tahin die ze gebruiken, maar dit recept voor hummus is gelukkig niet bitter. Vooral gewoon erg lekker!

 

Klassieke Midden-Oosterse hummus

 

Hummus zelf maken is erg makkelijk, zoals ik al eerder vertelde. Daarnaast is zelfgemaakte hummus ook veel goedkoper dan de hummus uit de supermarkt. De hoofdingrediënten voor deze klassieke hummus zijn kikkererwten, tahin, water, citroensap en knoflook. Daarna breng je het nog op smaak met verschillende kruiden, zoals komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Het enige wat je hoeft te doen is alle ingrediënten te malen in een keukenmachine. Zo krijg je een heerlijke romige hummus die erg lekker is voor op je boterham of op een toastje. Tegenwoordig zie je veel kant-en-klare hummus in de supermarkt liggen, maar deze worden vaak op een goedkope manier gemaakt. Zo wordt er bijvoorbeeld veel olie toegevoegd, terwijl je bij het echte klassieke recept geen olie nodig hebt. Maak daarom eens een keer zelf hummus en proef het verschil!

Deze klassieke hummus is:

  • 100% vegan
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Makkelijk om te maken
  • Ideaal voor bij een vega(n) borrelplank

Laat je me weten wat je van deze klassieke hummus vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

klassieke-hummus-recept

 

Recept klassieke hummus

 

Ingrediënten
(Voor 1 schaaltje)

265 gram kikkererwten (1 blik à 400 gram)
125 gram tahin 
100 ml koud water
Sap van 1 citroen
2 teentjes knoflook
1 theelepel gemalen komijnpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel cayenne peper
Paar snufjes zout
Paar takjes verse peterselie
Ter garnering: olijfolie en peterselie

 

Benodigdheden

Keukenmachine

 

Bereiding

1. Spoel de kikkererwten af in een vergiet. Doe ze daarna in een keukenmachine en maal de kikkererwten twee minuten fijn.

2. Voeg al draaiend de tahin, citroensap, knoflook, komijn, paprikapoeder, cayennepeper en zout toe.

3. Blijf continue malen en voeg beetje bij beetje het water toe totdat er een smeuïge hummus ontstaat. Schraap als het nodig is even de randen af met een lepel.

4. Voeg ten slotte de peterselie toe en maal het geheel nog even kort.

5. Schep de hummus in een schaaltje en garneer met een flinke scheut olijfolie en verse peterselie.

Tip: Wil je extra zachte hummus? Kook de kikkererwten dan eerst 10 minuten in een pan met water en spoel ze daarna af met koud water. Haal met je handen voorzichtig alle velletjes eraf en doe ze daarna pas in de keukenmachine om fijn te malen. Zonder velletjes wordt de hummus nóg zachter van structuur.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz