fbpx ...

Bijna elke dag draag ik wel een jeans, want jeans zitten gewoon erg fijn. Maar wat zijn nou eigenlijk de leukste duurzame jeans merken? Ik heb mijn favorieten voor je op een rijtje gezet. Misschien sta je er niet bij stil als je aan het winkelen bent, maar het produceren van jeans is erg milieuonvriendelijk. Ten eerste kost het veel water, want gemiddeld is er voor één jeans 7000 liter water nodig. Daarnaast worden er ook veel pesticiden gebruikt voor het maken van jeans. Ook moeten de jeans natuurlijk vervoerd worden, wat weer zorgt voor CO2 uitstoot.

De beste oplossing? Kies eens wat vaker voor een duurzame jeans. Daardoor kiest je voor een kwalitatief goede jeans die jarenlang mee gaat en waar je veel plezier van hebt. Misschien is het prijskaartje dan iets hoger, maar je investeert wel in kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zo hoef je niet elk jaar een nieuwe jeans te kopen én draag je ook je steentje bij aan het milieu. Ik vertel je graag wat meer over deze duurzame jeans merken. 

 

7x duurzame jeans merken

 

Armedangels

 

duurzame-jeans

 

Het Duitse merk Armedangels heeft veel duurzame jeans in hun collectie zitten. Ze vinden het belangrijk om geen pesticiden of andere chemicaliën te gebruiken en noemen hun jeans daarom #DetoxDenims. De jeans zijn gemaakt van biologisch katoen, bevatten geen leer en zijn niet gewassen met chloor bijvoorbeeld. Ja, veel merken wassen hun jeans met chloor voor ze in de winkels komen te liggen. Vandaar die gekke luchtjes die je af en toe ruikt als je een nieuwe jeans koopt. Armedangels heeft veel toffe modellen in hun collectie, zoals prachtige high waist jeans, mom fit jeans, skinny jeans en ook hele leuke boyfriend modellen. Mijn favoriete jeans van Arrmedangels is het model Mairaa (zie foto) en deze is ook te vinden op de duurzame webshop Take It Slow. De gemiddelde prijs van een Armedangels jeans is €109.

 

Nudie Jeans

 

Ken je het merk Nudie Jeans al? Ik kende het al jaren, maar wist tot kort geleden niet dat zij zich zo inzetten voor het milieu. Ook Nudie jeans heeft een lijn met duurzame jeans. Ze hebben vier verschillende modellen, namelijk tight, slim, regular en relaxed. Alle jeans van Nudie Jeans zijn van biologisch katoen en deels ook van gerecycled katoen gemaakt. Biologisch katoen groeit zonder giftige chemicaliën of genetisch gemodificeerde zaden, waardoor het een lage impact heeft op het milieu. Daarnaast hebben de arbeiders die de katoen verbouwen ook een beter leven, omdat er dankzij het biologisch katoen minder ziekten zijn in het dorp. Toch fijn als je daar aan kan bijdragen door het kopen van een duurzame jeans. Bovendien zijn de jeans van Nudie Jeans erg tijdloos en gaan ze lang mee. De gemiddelde prijs van een Nudie Jeans is €119.

 

Joline Jolink

 

duurzame-jeans

 

Bij de Nederlandse designer Joline Jolink staat duurzaamheid voorop. Je kan hier dus met een gerust hart shoppen! De materialen die worden gebruikt voor de jeans van Joline Jolink zijn voornamelijk biologisch katoen en gerecycled katoen. Zelfs de labels van dit merk zijn op een duurzame manier gemaakt, namelijk van appels. Het restmateriaal van de appelteelt wordt verwerkt tot een leerachtig materiaal en hier worden de labels van gemaakt. Joline heeft vier verschillende modellen in haar collectie, namelijk de Dad, Straight, Skinny en Boot. Dankzij deze vier modellen zit er altijd wel iets leuks voor je bij. Joline Jolink heeft een winkel in Utrecht en een in Rotterdam. Daar kan je altijd een kijkje nemen om verschillende jeans te passen. Wil je liever online bestellen? Dan wordt de kleding via een fietskoerier bij jou thuis bezorgd, hoe tof is dat? De gemiddelde prijs van een jeans bij Joline Jolink is €150.

 

Kuyichi

 

Ook Kuyichi is een merk van Nederlandse bodem. Ze maken al 20 jaar duurzame kleding en waren de eersten die jeans maakten van 100% biologisch katoen. Bij Kuyichi hebben ze verschillende skinny jeans in de collectie zitten, maar ook veel toffe bootcuts en baggy modellen. De jeans worden gemaakt van biologisch katoen en gerecycled katoen. Gerecycled katoen creëren ze door gedragen jeans weer opnieuw te gebruiken voor het maken van nieuwe jeans. Op die manier ontstaat er een gesloten cirkel, wat natuurlijk veel beter is voor het milieu. Ook worden de jeans van Kuyichi gekleurd door middel van lasertechnieken. Daardoor zijn water, energie en chemicaliën overbodig én worden de jeans op een natuurlijke manier gekleurd. De gemiddelde prijs van een Kuyichi jeans is €110. 

 

Mud jeans

 

duurzame-jeans-merken

 

De jeans van Mud Jeans worden gemaakt van biologisch katoen, maar daarnaast wordt er ook gerecycled katoen als materiaal gebruikt. Zo zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn voor het maken van een jeans. Daarnaast houdt Mud Jeans zich ook veel bezig met circulariteit. Dat betekent dat er geen materialen worden verspilt en dat alles opnieuw wordt hergebruikt. Zo kan je bijvoorbeeld een broek huren bij Mud Jeans, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt om de broek te dragen. Na een jaar dragen kan je deze broek inwisselen en krijg je een nieuwe. De oude jeans wordt weer gerecycled en deze materialen worden gebruikt voor het maken van nieuwe jeans. Op die manier zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig én wordt de bodem ook niet onnodig uitgeput. De gemiddelde prijs van een Mud Jeans is €119, maar je kan er dus ook een huren voor €7,50 per maand.

 

Acne Studios

 

Acne Studios is een Zweeds merk met een minimalistische uitstraling. De kleding van Acne Studios kan je daardoor jarenlang dragen en gaat eigenlijk nooit uit de mode. Acne heeft een grote collectie aan jeans die op een eerlijke manier geproduceerd zijn. Persoonlijk vind ik het 1992 model het leukste, een relaxte bootcut jeans die je ook in de zomer goed kan dragen. Maar ook hebben ze een strakke skinny jeans en een wat lossere mom jeans in de collectie zitten. Acne is aangesloten bij de Fair Wear Foundation, wat betekent dat de arbeiders een eerlijk loon krijgen en goede werkomstandigheden hebben. Helaas zijn de jeans niet van duurzame materialen gemaakt, dus dat is nog wel iets waar ze zich op kunnen verbeteren. De gemiddelde prijs van een Acne jeans is €250.

 

Kings of Indigo

 

kings-of-indigo

 

Zoals je misschien wel weet ben ik fan van Kings of Indigo. Ik heb er verschillende blouses van en ook hun jeans vind ik heerlijk zitten. De jeans van Kings of Indigo zijn gemaakt van biologisch katoen en zijn daarnaast ook bijna allemaal vegan. Ze zijn erg transparant over hun productie en je kan op de website precies zien waar alles gemaakt wordt. De jeans zijn niet alleen van duurzame materialen gemaakt, maar er is ook aandacht voor de arbeiders en de omstandigheden waarin zij werken. Kings of Indigo staat vooral bekend om hun aparte jeans, zoals coole ballon broeken of jumpsuits. Maar ook hebben ze prachtige skinny jeans, high waisted jeans en mom jeans. Voor iedereen wat wils! De gemiddelde prijs van een Kings of Indigo jeans is €129,99.

 

Hoe houd je een jeans mooi?

 

Als je een jeans zo lang mogelijk mooi wilt houden is het belangrijk om deze zo min mogelijk te wassen. Veel duurzame merken adviseren dat ook en zetten het zelfs op hun labels. Hoe langer je een jeans draagt zonder deze te wassen, hoe mooier de jeans wordt. Je kan hem bijvoorbeeld wel even buiten luchten op een hangertje of bijvoorbeeld stomen terwijl je een douche neemt. En wil je hem toch graag wassen? Keer de jeans dan eerst binnenstebuiten en was hem op maximaal 30 graden met  een klein scheutje schoonmaakazijn. Op die manier blijft de jeans het langste mooi. Maar volgers de experts kan je een jeans beter helemaal niet wassen.

 

Nog duurzamer: kies voor een tweedehands jeans

 

Natuurlijk is het nog beter voor het milieu om voor een tweedehands jeans te kiezen. Veel vintage winkels verkopen bijvoorbeeld de 501 Levi’s jeans, die je zo kan dragen of kan afknippen tot shorts. Daarnaast hebben veel kringloopwinkels ook een grote collectie aan jeans. Mijn favoriete plekken voor tweedehands kleding zijn Reshare Store, Kringloop Tilburg en We Are Vintage.

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen inspireren om vaker te kiezen voor een duurzame jeans. Zo draag je niet alleen een steentje bij aan het milieu, maar ook aan de arbeiders die de jeans maken. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan ook eens 6x duurzame kledingwinkels in Amsterdam en wat is duurzame kleding?

De foto’s waar Dalí zelf op staat zijn gemaakt door fotograaf Willemijn Louws. De andere foto’s zijn afkomstig en eigendom van de merken zelf. 

info@zonderz