Wil je graag duurzamer gaan leven? Ik heb wat fijne tips op een rijtje gezet. Duurzamer leven betekent echt niet dat je gelijk volledig plantaardig moet gaan eten, alleen nog maar tweedehands kleding kan dragen en geen plastic meer mag gebruiken. Het betekent juist kleine stapjes maken in de goede richting. Bewuster worden van de keuzes die je maakt en bovendien ook nadenken over de toekomst. Niet alleen de toekomst van jezelf, maar ook van jouw kinderen en de generaties daarna. Daarom heb ik een lijst gemaakt met handige tips om duurzamer te leven. Denk bijvoorbeeld aan een zoekmachine die van hun winst bomen plant of vaker producten in bulk kopen, zodat je minder verpakkingen gebruikt. Hopelijk kan ik jou met deze tips inspireren om ook wat duurzamer te leven!

 

Acht tips voor een duurzamer leven

 

Plant bomen met Ecosia

Ken je Ecosia al? Deze zoekmachine is eigenlijk vergelijkbaar met Google, alleen bij het zoeken via Ecosia plant je bomen. Een tijd geleden stelde ik Ecosia in als mijn standaard zoekmachine en meer dan dat hoef je eigenlijk niet te doen. Ecosia schenkt 80% van hun winst aan de bescherming van het regenwoud, wat ze doen in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. In 15 landen over de hele wereld worden er bomen geplant, maar voornamelijk in gebieden waar ze het hardste nodig zijn, zoals Madagaskar en Ethiopië. Deze duurzame zoekmachine bestaat al sinds 2009 en in 10 jaar tijd zijn er in totaal al 50 miljoen bomen geplant. Dat betekent dat er 2,5 miljoen ton CO2 is verwijderd uit de atmosfeer door middel van deze geplante bomen. Hoe tof is dat? En dat alleen maar omdat jij je zoekmachine veranderd van Google naar Ecosia. Een kleine moeite met een hele grote impact! 

 

tips-voor-duurzamer-leven

 

Koop vaker producten in bulk

Als je boodschappen hebt gedaan kom je vaak thuis met een hele hoop plastic, blikjes en glazen potjes. Al die verpakkingen kan je niet meer hergebruiken en gooi je vaak gelijk weer weg. Zonde toch? Gelukkig heeft Nederland sinds kort een zero waste store, genaamd Smir. Deze winkel is opgericht door Nicky en Jessie Kroon, schrijvers van Het Zero Waste Project. Bij de Smir store kan je je producten in bulk kopen en zo besparen op verpakkingen. Je neemt je eigen potjes mee naar de winkel en kan ze daar vullen met je favoriete producten, zoals shampoo en afwasmiddel. Ook hebben ze hier veel zero waste items, zoals bijenwas wraps, wasbare wattenschijfjes en RVS rietjes. Deze zero waste winkel vind je in Amersfoort. 

Is dat een beetje te ver uit de richting? Bedenk dan dat je op meer verschillende plekken in bulk kan kopen. Zo haal ik vaak medjoul dadels bij de Turkse supermarkt, omdat je daar een grotere hoeveelheid kan kopen en deze in je eigen bakjes kan laten doen. Ook kan je hier terecht voor verse noten, olijven en ander gedroogd fruit zonder verpakking. Daarnaast vind je bij de Aziatische toko ook veel producten in bulk, zoals rijst. 

 

Vervang je plasticfolie door bijenwas wraps

Soms schrik ik een beetje als ik mensen nog steeds plasticfolie zie gebruiken. Ik gebruik al jaren geen plasticfolie meer en van mij mag het echt verbannen worden. Er zijn namelijk zó veel meer opties dan plasticfolie. Scoor bijvoorbeeld een setje bijenwas wraps, een duurzaam alternatief voor aluminium- en plasticfolie. Dit zijn katoenen doeken waar een laagje bijenwas op zit, die ervoor zorgt dat je ze overal makkelijk omheen kan wikkelen en ook goed blijft zitten. Ik gebruik die van mij vaak om halve avocado’s te bewaren in de koelkast of om een schaaltje met restjes af te dekken. Na het gebruik kan je deze wrap gewoon weer afwassen met lauw water en hergebruiken. Ideaal toch?

 

Time je douchebeurten

Een van de beste tips om duurzamer te leven: minder lang onder de douche staan. Hoe korter je doucht, hoe beter! Wist je dat warm water erg slecht is voor het milieu? Warm water belast het milieu namelijk 50 keer zoveel als koud water. Probeer daarom maximaal 5 minuten te douchen en zet bijvoorbeeld eens een timer om je hier aan te houden. Vroeger deden mijn ouders dit bij mij als kind, zodat ik leerde om kort te douchen. Als de wekker dan na 5 minuten afging moest ik uit de douche komen. Na een tijdje raak je gewend aan het korte douchen en op die manier kan je veel water besparen. Daarnaast is het belangrijk om badderen als een luxe te zien en het niet te vaak te doen. Een bad bevat gemiddeld 120 liter water, wat drie keer zoveel is als 5 minuten douchen. Ook kan je kiezen voor een waterbesparende douchekop om op die manier minder water te verspillen. Alle beetjes helpen!

 

Zeg gedag tegen tropische vruchten 

Eigenlijk is het best wel gek dat wij mango’s, papaya’s en passievruchten kunnen vinden in onze supermarkt. Deze tropische vruchten komen helemaal niet voor in Nederland en zijn daarom veel slechter voor het milieu dan producten van Nederlandse bodem. Sta je er wel eens bij stil hoe tropisch fruit terecht komt in onze supermarkt? Deze vruchten worden vaak vanuit Afrika of Zuidoost-Azië ingevlogen, want ze moeten natuurlijk wel vers zijn als ze hier aankomen. Elke tropische vrucht die jij in je winkelmandje legt heeft al een enorme vliegreis afgelegd en door deze te kopen draag je daar aan bij. Want wat zou er gebeuren als heel Nederland geen tropische vruchten meer koopt? Dan worden deze waarschijnlijk uit het assortiment gehaald omdat ze niet verkocht worden. Denk daarom eens goed na voordat je tropische vruchten koopt. Appels en peren van Nederlandse bodem zijn ook erg lekker en veel beter voor het milieu. Ben je benieuwd wanneer je het beste een bepaald soort groente of fruit kan kopen? Check dan deze milieuscore checker van Milieu Centraal. 

 

Kies voor droogbloemen in plaats van verse bloemen

Hartstikke leuk om een bosje bloemen te krijgen als je jarig bent. Maar of het nou ook zo goed is voor het milieu? Bloemen worden vaak gekweekt in een verwarmde kas of moeten zelfs worden ingevlogen. Daarnaast staan ze vaak maar een week in je huis en dan kan je ze alweer weggooien. Best zonde, toch? Gelukkig zijn droogbloemen tegenwoordig weer helemaal hip. Een goede trend als je het mij vraagt, want droogbloemen gaan veel langer mee dan verse bloemen. Je kan ze vaak al voor €25 per bos kopen en deze boeketten blijven jarenlang goed. Zet ze in een mooie vaas of hang ze omgekeerd aan de muur, je kan er veel kanten mee op. Bij Dille & Kamille verkopen ze losse droogbloemen en kan je zelf een boeket samenstellen. Wil je liever een mooi boeket dat al voor jou is samengesteld? Kijk dan eens bij Aimélie , Bries aan Zee of bij de winkel Daisy Lane in Tilburg. 

 

duurzamer-leven-tips

 

Kies voor tweedehands of duurzame kleding

De kledingindustrie is erg vervuilend en dat is iets waar je als consument misschien niet altijd bij stilstaat. Je denkt waarschijnlijk dat het alleen maar goed voor je portemonnee is dat je €19,99 betaald voor een blouse bij de H&M. Alleen is dat wat minder fijn voor het milieu. Voor dat geld zijn er namelijk grondstoffen nodig, moeten arbeiders betaald worden en daarnaast moet het ook nog worden vervoerd. Als kleding goedkoop is betekent het dat de grondstoffen met veel pesticiden verkregen zijn. Deze hebben niet alleen een slechte impact op het milieu, maar zijn ook vervuilend voor de mensen die rondom dat gebied wonen. Daarnaast krijgen de arbeiders van dit soort merken vaak een hongerloontje van gemiddeld €2 per dag. Bovendien moet de kleding nog verscheept worden en de daarbij komende CO2 uitstoot is natuurlijk ook niet al te best.

De conclusie? Laat deze kledingstukken voor wat ze zijn en kies wat vaker voor tweedehands kleding of duurzame merken. Bij tweedehands kleding geef je kleding een tweede leven en ontstaat er een circulaire kringloop, wat natuurlijk de duurzaamste optie is. Bij het kiezen van duurzame merken kies je voor kleding waarbij het gehele productieproces milieuvriendelijk is, van de grondstoffen tot een eerlijk loon voor de arbeiders. Zo kan je toch je steentje bijdragen aan het milieu en dat kost vrij weinig moeite, toch? Lees hier meer over duurzame kleding.

 

Compenseer je CO2 uitstoot

Vlieg je vaak en voel je je daar soms schuldig over? Natuurlijk is vliegen niet goed, maar je kan het tegenwoordig wél compenseren via Trees for All. Deze organisatie plant bomen en zorgt voor een groene planeet. Het werkt erg simpel. Je kan via de website aangeven vanaf welke bestemming je vliegt en wat je eindbestemming is. Er wordt dan berekend hoeveel bomen er geplant moeten worden om deze CO2 uitstoot te compenseren. Aan de hand daarvan betaal jij bijvoorbeeld €20. Ik vind het een mooi concept om op die manier toch iets terug te doen voor het milieu.

Natuurlijk is de beste optie om helemaal niet meer te vliegen, maar mocht je binnenkort op vakantie gaan dan zorg er in ieder geval voor dat je je vluchten compenseert. Je kan je vluchten ook met terugwerkende kracht compenseren. Ga eens na waar jij de afgelopen jaren heen bent gevlogen. Wil je je steentje bijdragen? Compenseer dan ook die vluchten.

Hopelijk heb ik je met deze tips kunnen inspireren om wat duurzamer te leven! Heb je zelf nog handige tips? Laat het mij dan weten in de comments. 

Kan je nog wel wat meer inspiratie gebruiken? Bestel dan het Genieten Zonder Zooi ebook boordevol gezonde recepten en een voedingsschema voor 14 dagen.

info@zonderz