fbpx ...

Deze gezonde chocolade muffins zijn echt om te smullen! Na verschillende pogingen is het mij eindelijk gelukt om chocolade muffins voor jullie te maken. Ik wilde een recept voor chocolade muffins maken dat lekker, gezond én vegan was. Steeds meer mensen eten tegenwoordig vegan en dat is alleen maar een mooie vooruitgang. Alleen moet ik wel eerlijk toegeven dat ik helemaal niet zo’n held ben met vegan baksels. Omdat je geen ei gebruikt vallen de baksels bij mij vaak uit elkaar of worden ze zo droog als brood. Maar na een paar mislukte muffins is het eindelijk gelukt. Deze gezonde chocolade muffins zijn ideaal om te maken op je luie zondag, zodat je de rest van de week ook een lekkere snack hebt. Maar pas op, want ze zijn erg verslavend! 

 

Gezonde chocolade muffins met frambozen

 

Wat maakt deze chocolade muffins eigenlijk gezond? De basis van de muffins is havermeel. Havermeel zit boordevol B-vitamines en is een bron van complexe koolhydraten, waardoor je langer verzadigd bent. Veel gezonder dan de witte bloem die vaak gebruikt wordt voor baksels. Havermeel kan je zo kopen in de supermarkt of zelf maken door havermout met een keukenmachine te malen tot meel. Heb je een glutenallergie? Gebruik dan glutenvrije havermout om te malen tot meel, zo kan je toch gewoon genieten van deze gezonde chocolade muffins.

Verder heb ik geen eieren gebruikt, maar deze vervangen door een chia ei. Door chia zaad te mengen met water krijg je een kleverig papje, wat hetzelfde bindende effect heeft als ei. Chia zaden zijn rijk aan Omega 3, eiwitten en vezels. Daarnaast zit er ook cacao in deze gezonde chocolade muffins. Wist je dat cacao erg goed is voor je lichaam? Het bevat een stofje waar je vrolijk van wordt en bovendien geeft het je libido een boost. Elke dag een beetje chocolade is dus helemaal niet zo verkeerd. Oké genoeg gekletst, tijd om deze chocolade muffins te gaan maken!

Deze gezonde chocolade muffins zijn:

  • 100% vegan 
  • Lactosevrij
  • Vrij van eieren
  • Glutenvrij (gebruik glutenvrije havermout)*

Laat je me weten wat je van deze gezonde chocolade muffins vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

gezonde-chocolade-muffins

 

Recept gezonde chocolade muffins 

 

Bereidingstijd: 40 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 10-12 muffins)

125 gram havermeel*
45 gram cacaopoeder
60 gram kokosolie (geurloos)
150 ml rijst drink (of andere plantaardige melk)
150 gram ahorn siroop
1 eetlepel chia zaad
3 eetlepels water
1 theelepel natuurazijn
1 theelepel baking soda
Handje geroosterde hazelnoten
Handje (diepvries) frambozen
Snufje zout

 

Benodigdheden

Oven
Pannetje
2 muffin bakvormen of 12 muffin vormpjes
Mixer of garde
Grote kom

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180˚C.

2. Doe het chia zaad samen met het water in een glas, roer door elkaar en laat dit vijf minuten staan. Dit is een vervanger van ei en wordt ook wel een ‘chia ei’ genoemd.

3. Smelt de kokosolie even kort in een pannetje.

4. Doe de droge ingrediënten (havermeel, cacaopoeder en zout) samen in een grote kom en roer door elkaar met een garde of mixer.

5. Voeg daarna de natte ingrediënten (rijst drink, kokosolie, ahornsiroop en chia ei) toe en roer alles goed door elkaar met een garde of mixer.

6. Mix het azijn met de baking soda in een glas en roer door elkaar. Dit gaat even bruisen. Voeg het daarna toe aan het beslag en mix nog even kort.

7. Vul de muffin vormpjes voor 3/4 met het beslag. Garneer daarna elk vormpje met frambozen en fijngehakte hazelnoten. Je kan de muffin vormpjes nog in een muffin bakvorm zetten zodat ze minder snel uit elkaar zakken.

8. Bak de chocolade muffins 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze 30 minuten afkoelen voor je ze opeet.

*Eet je glutenvrij? Gebruik dan glutenvrije havermout en maal dat met een keukenmachine tot meel. Zo kan je toch gewoon genieten van dit recept!

Kan je nog wel wat meer inspiratie gebruiken? Bestel dan het Genieten Zonder Zooi ebook boordevol gezonde recepten en een voedingsschema voor 14 dagen.

 

gezonde-chocolade-muffins

 

info@zonderz