fbpx

Deze soep van oranje groenten is erg lekker met dit frisse weer! Ik ben dol op soepjes, zeker als er pompoen of zoete aardappel in zit. Vaak maak ik een grote pan soep waar ik dan een paar dagen van kan doen. Zo hoef je niet elke dag te koken en daarnaast is soep de tweede dag ook veel lekkerder. Het recept van deze soep heb ik niet zelf bedacht, maar komt uit het kookboek Energy & Vegan van Alexander Gershberg. Hij stuurde mij het boek op en ik vind het altijd leuk om nieuwe gerechten uit te proberen. Gelijk viel mijn oog op deze soep van oranje groenten, een Israëlische klassieker die ook wel marak katom wordt genoemd. Marak betekent ‘soep’ en katom staat voor ‘oranje’. Voor de soep heb je drie soorten oranje groenten nodig, namelijk wortel, flespompoen en zoete aardappel. Samen maken ze een heerlijke romige soep boordevol goede voedingstoffen! 

 

soep-van-oranje-groenten

 

Energy & Vegan kookboek

 

Het kookboek Energy & Vegan staat vol met originele recepten waar ik zelf nooit aan zou denken. Zoals een saté van seitan, tofu en paddenstoelen met een pittige pindasaus of krokante zoete aardappel kroketjes met shiro miso-mosterddipsaus. Het kookboek is veel meer dan alleen maar lekkere recepten. Het is juist erg culinair en daarnaast is er ook gekeken naar welke energie een bepaald gerecht je lichaam geeft. Daarom is het kookboek ingedeeld in vijf categorieën: licht, oppeppend, ontspannend, krachtig en diep. De lichte en oppeppende gerechten maken je vooral erg blij en zijn licht te verteren. Denk aan een salade van haricots verts met zeewier en amandelroom. De krachtig en diepe gerechten vullen wat meer en zorgen er ook voor dat je beter geaard wordt. De kidneybonen pindakaas stoofpot is daar een voorbeeld van, die lijkt me ontzettend lekker! Ten slotte zijn de ontspannende gerechten eigenlijk precies alles wat daartussenin zit en geven ze je een gevoel van thuiskomen. Bijvoorbeeld deze soep van oranje groenten.

Het kookboek is echt een aanrader en vooral ook voor in het weekend, want de gerechten zijn erg leuk om aan je vrienden te serveren. Ik kan niet wachten om alle recepten te gaan proberen! Je kan Energy & Vegan hier bestellen. 

Deze soep met oranje groenten is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Boordevol vitaminen en mineralen

Laat je me weten wat je van deze soep van oranje groenten vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

energy-vegan-kookboek

energy-vegan-kookboek

soep-van-oranje-groenten

 

Recept soep van oranje groenten

 

Ingrediënten
(Voor 4 personen)

1 grote wortel, in blokjes
200 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
200 gram flespompoen, geschild en in blokjes
1/2 courgette, geschild en in blokjes
1 teen knoflook, fijngesneden
1 grote ui, in blokjes
1/2 theelepel komijn
2 cm verse gember, geschild en fijngesneden
1/2 theelepel gedroogde kurkuma
1/2 theelepel kerrie
1 eetlepel olijfolie
Zout
Ter garnering: chilivlokken, sojayoghurt of sojaroom en bieslook

 

Benodigdheden

Grote soeppan
Staafmixer

 

Bereiding

1. Breng 800 milliliter water aan de kook. Dit kan je doen in een andere pan of met een waterkoker. 

2. Verhit in een soeppan de olijfolie en voeg de ui en gember toe. Bak 2 minuten op middelhoog vuur.

3. Voeg de wortel, zoete aardappel, pompoen en courgette toe en bak weer 2 minuten. Mocht de pan te droog worden tijdens het proces, voeg dan 1 theelepel water toe.

4. Doe de knoflook, een flinke snuf zout, de komijn, de kurkuma en kerrie in de pan en bak 5 minuten of langer op laag tot middelhoog vuur. 

5. Voeg het kokende water toe samen met 1 theelepel zout. Dek af en laat circa 15 minuten op laag vuur pruttelen tot de groenten heel zacht zijn.

6. Pureer de soep met een staafmixer en laat daarna nog 2 minuten sudderen. 

7. Serveer de soep met chilivlokken, sojayoghurt of room, een scheut olijfolie en verse bieslook.

Tip: Houd je wel van een beetje pit? Voeg dan nog wat extra cayennepeper toe.

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!

info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)