fbpx ...

Sta je er wel eens bij stil of je kleding is gemaakt van milieuvriendelijke kledingstoffen? Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar tot een jaar geleden helemaal niet mee bezig was. Ik kocht kleding voornamelijk omdat ik het leuk vond staan en had geen idee dat er nog een hele wereld schuil gaat achter de kledingindustrie. Maar begin 2019 had ik besloten om alleen nog maar te kiezen voor duurzame kleding, welke gemaakt is van milieuvriendelijke kledingstoffen. Door te kiezen voor duurzame kleding maak je al een enorme impact op het milieu, want de kledingindustrie anno 2020 is nog steeds enorm vervuilend. Maar hoe kan je dat het beste doen en wat zijn eigenlijk milieuvriendelijke kledingstoffen? Ik leg het je graag even uit!

 

Wat zijn milieuvriendelijke kledingstoffen?

 

Tencel (lyocell)

 

Tencel is een duurzame stof die gemaakt is van hout, meestal van eucalyptusbomen. Het is eigenlijk de merknaam van de vezel lyocell, waardoor je soms tencel op een kledingstuk ziet staan en soms lyocell. Wat maakt tencel eigenlijk zo milieuvriendelijk? Nou, het is composteerbaar en biologisch afbreekbaar, waardoor er een gesloten cirkel ontstaat en de stof volledig kan terugkeren naar de natuur. Tencel is erg stevig en wordt vaak vergeleken met zijde, omdat het heel zacht aanvoelt. Sinds ik besloten heb om alleen nog maar te kiezen voor duurzame kleding, hangt mijn kledingkast voornamelijk vol met kledingstukken gemaakt van tencel. Vooral blousjes van deze stof vind ik erg fijn, omdat tencel wat dikker is en daardoor ook warmer tijdens de frisse wintermaanden. 

 

milieuvriendelijke-kledingstoffen

milieuvriendelijke-kledingstoffen

Jumpsuit tencel / Alchemist via Take It Slow Store / Fotografie: Tamara Gerrist

 

Linnen

 

Ook linnen is een hele milieuvriendelijke stof. Linnen wordt gemaakt van vlas en het productieproces heeft net zoals tencel een gesloten cirkel. Alle onderdelen worden namelijk gebruikt tijdens de productie, wat het extra duurzaam maakt. Om linnen te maken zijn geen chemicaliën nodig en bovendien is er ook heel weinig water voor nodig. Om maar even te vergelijken: voor een linnen blouse is 6,4 liter water nodig en voor dezelfde blouse gemaakt van katoen is 26 liter water nodig. Scoor dus eens wat vaker kleding van linnen! De stof linnen voelt erg stevig aan, maar is juist ook erg luchtig en daardoor ideaal voor zomerse temperaturen. Juist als ik op vakantie ga zorg ik dat ik wat items bij heb van linnen, omdat dat veel luchtiger is als katoen. 

 

Biologisch katoen

 

Wist je dat biologisch katoen veel beter voor het milieu is dan ‘gewoon’ katoen? Biologisch katoen wordt verbouwd zonder het gebruik van pesticiden. Het gebruik van pesticiden is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de katoenboeren en de lokale bevolking. Al die chemicaliën zorgen ervoor dat de bodem uitput en daarnaast vervuilt het ook het grondwater en de lucht. De oplossing? Biologisch katoen! Tegenwoordig gebruiken gelukkig steeds meer merken biologisch katoen. Dat is fijn, want zo kan je door bewust je kleding te kopen ook een steentje bijdragen aan het milieu. Daarnaast is biologisch katoen qua kwaliteit veel beter dan gewoon katoen. Het is vaak wat zachter en dikker, waardoor het weer langer mee gaat. Kleding van biologisch katoen is dan misschien iets duurder dan een katoenen T-shirtje van de H&M, maar het gaat wel jarenlang mee! Op die manier hoef je niet elk seizoen iets nieuws te kopen, maar kan je jarenlang met je fijne biologische katoenen items doen.

 

milieuvriendelijke-kledingstoffen

T-shirt biologisch katoen / Goat Organic Apparel / Fotografie: Tamara Gerrist

 

Gerecycled katoen

 

Naast biologisch katoen heb je ook nog gerecycled katoen. Eigenlijk is dit nóg beter voor het milieu. Waarom? Nou, door kledingstoffen weer te recyclen krijgt het een tweede leven en ontstaat er een gesloten cirkel. Bovendien zijn er bij dit proces geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig en wordt de bodem ook niet uitgeput. Wist je dat er in Nederland jaarlijks 75 miljoen kilo textiel wordt ingezameld? Zeker 65% hiervan kan worden gerecycled en dus opnieuw worden gebruikt voor kleding. Veel merken worden zich daar bewust van en daardoor komt er ook steeds meer fair fashion gemaakt van gerecycled katoen. Mud Jeans is één van deze merken en produceert al jaren jeans die grotendeels zijn gemaakt van gerecycled katoen. Ook kan je bij dit merk je oude broeken inleveren, omdat zij die stoffen weer kunnen gebruiken voor het produceren van nieuwe kleding. Hoe tof is dat? Gooi je oude kleding dus vooral niet weg, maar doneer het zodat het weer een tweede leven kan krijgen. 

 

Hennep

 

Bij hennep denk je misschien gelijk aan de coffeeshop in de stad. Maar nee hoor, er wordt namelijk ook kleding gemaakt van de hennep plant. Hennep is één van de meest milieuvriendelijkste materialen. Er wordt veel minder water gebruikt dan bij katoen en daarnaast is het veel sterker dan katoen, waardoor het langer mee gaat. Ook bevat hennep geen microplastics, waardoor de stof geen impact heeft op de steeds groter wordende plastic soup. Kleding gemaakt van hennep is – net zoals linnen – lekker luchtig en ideaal voor in de zomer. Het enige nadeel van hennep is dat het soms wat stug kan zijn. Daar heb je zelf als drager weinig last van, maar dat is wel de reden waarom hennep als materiaal vaak wordt gecombineerd met (biologisch) katoen. 

 

Gerecycled polyester

 

Polyester is allesbehalve duurzaam, maar gerecycled polyester is juist weer wél erg goed voor het milieu! Het wordt namelijk gemaakt van oude plastic flessen. Deze stof wordt ook wel PET genoemd: recycled polyethylene terephthalate. Om dit te maken worden plastic materialen verzameld en gesmolten tot een dikker materiaal. Daarna wordt dit gesponnen tot vezels, welke weer tot garen worden gesponnen om een kledingstuk van te maken. Wist je dat plastic flessen tot wel 10 keer gerecycled kunnen worden? Super goed voor het milieu dus! Vooral veel yogamerken maken tegenwoordig leggings gemaakt van gerecycled polyester, omdat de stof veel stretch heeft en daardoor fijn is om in te sporten. Het merk Teeki maakt al hun kleding van gerecycled plastic flessen en is erg vooruitstrevend op dat gebied. Gebruik wel een GuppyFriend waszakje om ervoor te zorgen dat de microplastics niet in de zee terechtkomen. 

 

duurzame-kleding

Fotografie: Tamara Gerrist

 

Welke merken gebruiken milieuvriendelijke kledingstoffen?

 

Nu vraag je je misschien af waar je deze milieuvriendelijke kledingstoffen kan vinden. Dat begrijp ik maar al te goed. Soms lijkt het kopen van duurzame kleding een enorme zoektocht en vaak vind je dit soort stoffen ook niet in de standaard winkels. Mijn favoriete merken op dit gebied zijn Kings of Indigo, Armed Angels, Alchemist, Organic Basics, Mud Jeans en Kuyichi. Deze merken zorgen dat hun gehele collectie uit milieuvriendelijke materialen bestaat, waardoor het dus niet zo veel uitmaakt wat je kiest.

Natuurlijk beginnen steeds meer merken zich te interesseren in duurzame kledingstoffen, wat natuurlijk altijd een goed punt is. Check altijd het label aan de binnenkant om te zien van welk soort materiaal het is gemaakt. Sowieso zou ik kledingstoffen zoals polyester, zijde, wol en katoen afraden, omdat deze ontzettend slecht zijn voor het milieu. Milieu Centraal heeft een fijn overzicht online staan waar je kan zien wat de impact van verschillende stoffen is op het milieu. Dat overzicht vind je hier. Nog even een kleine side note. Natuurlijk is het het beste voor het milieu om helemaal geen nieuwe kleding meer te kopen. Koop eens wat vaker tweedehands, op die manier is er weinig CO2 uitstoot en blijft onze planeet gezond. Maar als je echt graag wat nieuws wilt kopen, kies dan in ieder geval voor een van deze milieuvriendelijke kledingstoffen. Be the change you wish to see in this world! 

Bronnen: One World / Milieu Centraal

Kan je nog wel wat meer inspiratie gebruiken over dit onderwerp? Lees dan deze artikelen eens. 

info@zonderz