fbpx ...

Deze buddha bowl salade maak ik de laatste tijd vaak als lunch. Soms vind ik het heerlijk om even wat vaker te lunchen met salades dan met brood. Er is helemaal niks mis met brood, maar zo’n buddha bowl is wel nét iets meer een feestje. Nu het nieuwe jaar is begonnen wil ik weer wat meer tijd gaan besteden aan lekkere lunch recepten. Daarnaast wil ik ook wat meer focussen op mindful eten, in plaats van snel even een boterham in mijn mond stoppen en weer doorgaan. Door deze salade te bereiden en daarna even rustig tijd te nemen voor je lunch wordt mindful eten al gelijk aan stukje makkelijker. Bovendien zit deze buddha bowl boordevol goede voedingsstoffen en daar wordt je lichaam ook erg blij van! 

Veel mensen denken dat salades totaal niet vullen en dat je snel weer honger hebt. Gelukkig is dat bij dit recept niet het geval. Omdat deze salade boordevol vezels zit heb je voor een langere tijd een verzadigd gevoel. Natuurlijk zorgen de kidneybonen en zoete aardappel er ook voor dat deze buddha bowl goed vult. Oh en die romige tahin dressing is echt heerlijk! Vaak maak ik op maandag een voorraadje dressing voor een paar dagen, zodat ik hem de rest van de week alleen maar uit de koelkast hoef te pakken. Zo is salades als lunch eten ineens wel heel erg makkelijk geworden! 

 

Wat is een buddha bowl?

 

Een buddha bowl is eigenlijk gewoon een hippe naam voor een salade bowl met veel verschillende groenten, peulvruchten, zaden en pitten. Het is vooral een eat the rainbow salade. Hoe meer kleur, hoe meer verschillende vitaminen en dus hoe beter! Ik maakte deze buddha bowl salade met als basis een handje spinazie. Deze donkergroene bladgroente zit boordevol vitamine K en ijzer, voedingsstoffen die we vaak veel te weinig binnenkrijgen. De zoete aardappel en kidneybonen zijn een bron van complexe koolhydraten en zorgen ervoor dat de salade goed vult. Daarnaast zit er ook komkommer, wortel en paprika in, een vrolijke mix van groenten met verschillende vitaminen. De avocado in de salade zorgt voor wat extra smeuïgheid n daarnaast natuurlijk ook voor gezonde vetten. Houd je niet zo van avocado? Dan kan je de avocado ook vervangen door feta. 

Om de salade extra lekker te maken kan je hem zelf versieren met je favoriete toppings. Toevallig had ik wat pompoenpitten en hennepzaden in mijn keukenkastje staan, dus deze heb ik gebruikt voor de garnering. Maar je zou de salade bijvoorbeeld ook kunnen garneren met amandelvlokken, sesamzaden of noten. Maak er een feestje van!

Deze buddha bowl salade met tahin dressing is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • Rijk aan vitaminen
  • Boordevol gezonde vetten

Laat je me weten wat je van deze buddha bowl salade met tahin dressing vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

buddha-bowl-salade

 

Recept buddha bowl salade met tahin dressing

 

Bereidingstijd: 25 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 2 personen)

1 winterpeen
1/2 komkommer
1 eetrijpe avocado
125 gram kidneybonen
2 zoete puntpaprika’s
1 middelgrote zoete aardappel
2 theelepels pompoenpitten
2 theelepels hennep zaden
Twee handjes spinazie
Handje verse peterselie of koriander

Dressing
2 eetlepels tahin (sesampasta)
2 theelepels sojasaus
2 theelepels sesamolie
2 theelepels natuurazijn
2 eetlepels water

 

Benodigdheden

Airfryer of oven 
Spiraalsnijder
Schaaltje

 

Bereiding

1. Snijd de zoete aardappel in hele dunne plakken. Bak ze krokant in in de airfryer, 20 minuten op 170˚C. Heb je geen airfryer? Bak ze dan 35-40 minuten in de oven op 220˚C.

2. Maak de dressing door de ingrediënten van de dressing te mengen in een schaaltje. Wil je liever een dunnere dressing? Voeg dan wat extra water toe. 

3. Maak dunne lange slierten van de winterpeen met een spiraalsnijder. 

4. Snijd de komkommer en de zoete puntpaprika’s fijn. 

5. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Pulk voorzichtig de schil van de avocado los en snijd beide helften daarna in dunne plakjes. 

6. Spoel de kidneybonen af in een vergiet.

7. Verdeel alle ingrediënten over twee een diepe borden en leg de plakjes avocado in het midden. Garneer met pompoenpitten, hennepzaden en verse koriander of peterselie. 

8. Breng de salade op smaak met de tahin dressing. Enjoy!

Kan je nog wel wat meer inspiratie gebruiken? Bestel dan het Genieten Zonder Zooi ebook boordevol gezonde recepten en een voedingsschema voor 14 dagen.

info@zonderz