Wat zijn jouw goede voornemens voor dit jaar? Veel mensen maken goede voornemens aan de start van elk jaar en ook ik doe er graag aan mee. Mijn twee belangrijkste goede voornemens zijn om vaker te mediteren en elke dag te bewegen. De afgelopen maanden waren ontzettend druk, waarbij het er allebei een beetje bij inschoot. Maar ook meer groenten eten is een goed voornemen van mij. Dat begint vaak al door bijvoorbeeld een handje spinazie aan je smoothie toe te voegen of te lunchen met wat extra groenten. Daarom deel ik in dit artikel ook een lekkere veggie sandwich met avocado en bieslook!  Daarnaast geef ik je graag wat praktische tips om je goede voornemens vol te houden. Alle kleine beetjes in de goede richting zijn al een stap vooruit, onthoud dat. Je hoeft echt niet gelijk vier keer per week naar de sportschool te gaan of volledig plantaardig te gaan eten. Doe waar jij je goed bij voelt en wat je op de lange termijn kan volhouden!

 

Zo houd je je goede voornemens vol

 

Gezonder eten? Focus op groenten!

 

Heb jij als goed voornemen om gezonder te eten? Voeg dan eens wat vaker groenten toe aan je lunch. Meestal wordt dat overgeslagen, terwijl het de ideale manier is om op een makkelijke manier gezonder te eten. Ik zorg er eigenlijk altijd voor dat ik een portie rauwkost bij mijn lunch eet. De ene keer is dat een rode paprika, de andere keer weer een halve komkommer. Door bij je lunch groenten te eten krijg je een extra portie vezels binnen, welke zorgen voor een verzadigd gevoel. Daardoor krijg je minder snel trek en grijp je waarschijnlijk ook minder snel naar die snoeppot op je werk. 

 

goede-voornemens

 

Tips voor minder stress

 

Wil je het komende jaar minder stressgevoelig zijn? Ga dan aan de slag met mediteren. Door te mediteren ben je veel minder gevoelig voor stress en creëer je meer rust in je hoofd. Mediteren klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is zo ontzettend fijn! Toen ik begon met mediteren vond ik het best lastig, want je moet ineens stil worden in je hoofd terwijl je gedachten maar door blijven gaan. Gelukkig vind je via YouTube veel fijne meditaties voor beginners. Zorg dat je een comfortabele outfit aan hebt, zet je social media uit en ga lekker ontspannen op een kussen zitten om te mediteren. Al mediteer je maar 10 minuten per dag, alle beetjes zijn meegenomen. Ook zal je merken dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Begin klein en voel wat voor rust het creëert in je hoofd. 

 

Vaker plantaardig eten? Begin klein!

 

Is een van jouw goede voornemens om vaker plantaardig te gaan eten? Begin dan klein door bepaalde producten te vervangen door plantaardige varianten. Vervang je kip eens door vegetarische kip en kies voor plantaardige alternatieven van zuivel, zoals margarine in plaats van roomboter. Veel mensen schrikken bij het woord plantaardig en denken dat het enorm rigoureus is. Maar dat valt gelukkig enorm mee! Wist je dat bijna alle recepten die ik deel op Zonderzooi plantaardig zijn? Begin je dag met een lekkere warme havermoutpap, lunch met deze sandwich met avocado en bieslook en dineer met een heerlijke curry. Zo moeilijk hoeft het echt niet te zijn. Bovendien hoef je niet gelijk 100% plantaardig te gaan eten, maar alle stapjes in de goede richting zijn al een begin.

 

Move that body

 

Misschien wil je dit jaar wel wat vaker gaan sporten, maar hoe begin je? Kies vooral een sport waar jij je prettig bij voelt. De een is dol op yoga, de ander houdt van wat meer uitdaging en gaat liever buiten bootcampen. Ook hierbij is het belangrijk om klein te beginnen. Probeer eens wat vaker een rondje te wandelen door het bos, want ook op die manier ben je lekker in beweging. Daarnaast kan het erg motiverend werken om met een vriend(in) te gaan sporten. Meld je samen aan bij de sportschool en motiveer elkaar door op vaste tijden samen te gaan sporten.

Sport je liever niet in het openbaar? Gelukkig kan je tegenwoordig ook gewoon thuis sporten! Zelf ben ik dol op yoga en doe vaak een yogasessie via het YouTube kanaal Boho Beautiful. Dan rol ik ’s ochtends voor het werk mijn matje uit en heb ik die 30 minuten bewegen per dag toch al weer in the pocket. Kies vooral voor een manier van bewegen die jij zelf fijn vindt. Of dat nu wandelen, yoga, fitnessen of bootcamp is, kies voor een sport waar jij van geniet zodat je het met plezier kan doen. 

 

Minder vet eten? Kies voor de juiste vetten!

 

Wil je minder vette snacks zoals chips, friet en gefrituurde zooi gaan eten? Heel goed! Maar zorg er wel voor dat je elke dag voldoende gezonde vetten binnen krijgt. Goede vetten zijn onverzadigde vetten, zoals Omega 3 en 6. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende gezonde vetten binnen krijgt? Smeer je brood eens wat vaker in met een laagje Becel, een margarine gemaakt met plantaardige oliën, zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie.  Deze mix van oliën is van nature rijk aan Omega 3, en dat is goed voor het hart. Omega 3 draagt namelijk bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. Door het als basis op je brood te doen zorg je op een makkelijke en natuurlijke manier voor een gezond hart. Daarnaast bevatten avocado’s, noten en zaden ook gezonde vetten. Chia zaden voeg ik altijd toe aan een smoothie en mijn brood garneer ik vaak met hennepzaad. Benieuwd naar mijn favoriete lunchrecept boordevol gezonde vetten? Deze deel ik hieronder.

 

goede-voornemens

goede-voornemens

 

Recept veggie sandwich met avocado en bieslook

 

Bereidingstijd: 5 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 1 persoon)

2 volkoren boterhammen
1 komkommer
Handje verse spinazie
½ avocado
15 gram Becel Pure
1/2 teentje knoflook
5 takjes verse bieslook
Klein snufje zout

 

Benodigdheden

Dunschiller
Schaaltje

 

Bereiding

1. Snijd de bieslook en knoflook fijn.

2. Rasp in de lengte dunne slierten van één helft van de komkommer, dit kan je het beste doen met een dunschiller. De andere helft van de komkommer kan je bewaren in de koelkast.

3. Snijd de avocado in plakjes. 

4. Doe de Becel Pure in een schaaltje en roer de bieslook en knoflook erdoorheen. Breng op smaak met een klein snufje zout.

5. Besmeer de boterhammen met een laagje van deze spread.

6. Beleg de boterhammen daarna met plakjes avocado, komkommer en spinazie.

Tip: Vouw kleine trapjes van de komkommer en duw die tegen elkaar aan, zo kan je de boterhammen rijk beleggen met komkommer.

Hopelijk heb ik je kunnen helpen met deze tips om je goede voornemens vol te houden. Laat je me weten wat je van deze veggie sandwich met avocado en bieslook vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Becel.

info@zonderz