Waarom is vitamine D eigenlijk zo belangrijk in de winter? Deze vraag kreeg ik laatst van een volger en het leek mij leuk om die vraag eens uitgebreid te beantwoorden in een blog. Tijdens de herfst en winter merk je misschien wel dat je weerstand achteruit gaat. Het wordt frisser, je bent wat vaker verkouden en ook heb je sneller een griepje te pakken. Wat kan je daar het beste tegen doen? Zorg dat je lichaam voldoende vitaminen binnen krijgt! Vooral vitamine D is erg belangrijk tijdens de wintermaanden. Deze vitamine maakt je lichaam normaal gesproken aan via het zonlicht, iets wat er weinig is in de winter. Tijdens de maanden met de ‘r’ in de maand (september tot en met april) is het daarom verstandig om extra vitamine D te slikken. 

 

Waar heb je vitamine D voor nodig? 

 

Vitamine D is belangrijk om calcium uit je voeding in je lichaam op te nemen. Ook zorgt het voor een goede weerstand, iets wat je wel kan gebruiken tijdens deze frisse maanden. Daarnaast ondersteunt deze vitamine je immuunsysteem en draagt het bij aan het behoud van sterke botten en tanden. Genoeg redenen dus om voldoende vitamine D te slikken! Ik gebruik zelf de vitamine D3 van Orangefit, deze is namelijk 100% plantaardig en erg zuiver. Er zit best een kwaliteitsverschil tussen vitaminen en van deze weet je zeker dat het een goede kwaliteit is. 

 

vitamine D

Foto: Willemijn Louws

 

In welke voedingsmiddelen zit vitamine D?

 

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Maar helaas zie je dat maar weinig in de winter en creëer je daardoor al snel een tekort. Daarnaast zit deze vitamine van nature in vette vis, zoals zalm, makreel en haring. Ook vlees en eieren bevatten veel van deze vitamine, maar wel in mindere mate dan vette vis. Als je vegetarisch of veganistisch eet is het zeker van belang om voldoende vitamine D te slikken, want je krijgt het nauwelijks binnen via je voeding. Wel wordt er extra vitamine D aan margarine en halvarine toegevoegd, maar vaak niet voldoende om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (10 tot 20 µg per dag) te komen. De meeste supplementen bevatten een dosering van 25 µg, zo weet je zeker dat je voldoende binnenkrijgt. 

 

Hoe merk je dat je een tekort hebt?

 

Als je een tekort aan vitamine D in je lichaam hebt kan je te maken krijgen met botontkalking, osteoporose en zwakke spieren. Ook bij jonge kinderen is deze vitamine belangrijk, aangezien hun botten nog goed moeten groeien. Wanneer kinderen op jonge leeftijd een tekort hebben kunnen ze rachitis krijgen, een afwijking in het skelet. Eten jouw kids weinig vlees of vis? Zorg dan ook dat ze extra vitamine D nemen.

Nog even een handige truc om te zien of je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komt. Je kan je voeding een week bijhouden via De Eetmeter van het Voedingscentrum, daarin kan je precies zien hoeveel je dagelijks binnen krijgt. Je vult gewoon in wat je eet als ontbijt, lunch, diner en snacks en aan het einde van de dag zie je een overzicht aan vitaminen en mineralen. Ook kan je je bloed laten prikken in het ziekenhuis om het helemaal zeker te weten. 

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het mij dan weten in de comments! 

Bronnen: Voedingscentrum, Orangefit.

info@zonderz