Nu het buiten weer wat kouder wordt is het tijd voor vegetarische boerenkool stamppot! Stamppot hoort gewoon bij deze winterse dagen, vind je ook niet? Mij doet stamppot altijd denken aan vroeger, als ik dan als kind na een lange dag buitenspelen een groot bord stamppot voor mijn neus kreeg voorgeschoteld. Heerlijk! Eigenlijk is stamppot de ideale manier om veel groenten binnen te krijgen, vooral voor kinderen. Ook deze vegetarische boerenkool stamppot bevat verschillende groenten, zoals zoete aardappel, wortel en boerenkool. Dankzij de zoete aardappel is de stamppot lekker zoet en de vegetarische bacon geeft een heerlijke bite. Bovendien zorgt de kaneel voor een verrassende smaak. Genoeg redenen dus om de keuken in te duiken en deze Hollandse stamppot te gaan maken! 

 

Vegetarische boerenkool stamppot 

 

Vaak krijg ik de vraag van jullie of stamppot eigenlijk ongezond is. Nee hoor, wees maar niet bang! Als je naar de ingrediënten van deze stamppot kijkt zie je dat er niks ongezonds in zit. Een stamppot bevat vooral veel groenten, wat kruiden en normaal gesproken ook roomboter. De roomboter heb ik vervangen door Becel Romig, een plantaardige variatie op roomboter. Wist je dat het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad is om boter te vervangen door zachte of vloeibare margarine? Margarine bevat namelijk minder verzadigde vetten en de plantaardige oliën in margarines zijn vaak rijk aan Omega 3 en bevatten Omega 6. Bovendien eet ik zelf zo veel mogelijk veganistisch, wat voor mij nóg een reden is om te kiezen voor deze margarine in plaats van boter.

Wat maakt deze stamppot nou zo gezond? De stamppot is gemaakt op basis van zoete aardappelen, welke veel bètacaroteen bevatten en twee keer zoveel vezels als gewone aardappelen. Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A en wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A. Ook zit er wortel in deze stamppot verwerkt, welke veel bètacaroteen bevat. Daarnaast bevat deze stamppot boerenkool, een bladgroente dat relatief veel ijzer, calcium en vitamine K bevat in vergelijking met andere groenten. Dat alles samen zorgt er voor dat deze lekkere stamppot eigenlijk gewoon een vitamine-bommetje is! Niks om je zorgen over te maken dus.

Deze vegetarische boerenkool stamppot is:

  • 100% vegan
  • Lactosevrij
  • Rijk aan vitaminen en mineralen
  • Makkelijk om te maken

Laat je me weten wat je van deze vegetarische boerenkool stamppot vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

vegetarische-boerenkool-stamppot

 

Recept vegetarische boerenkool stamppot

 

Bereidingstijd: 25-30 minuten

 

Ingrediënten
(Voor 2 personen)

500 gram zoete aardappels
150 gram boerenkool
1 grote winterpeen
1 rode ui
80 gram vegetarische bacon (optioneel)
2 eetlepels Dijon mosterd
1 eetlepel Becel Romig
Scheutje havermelk
1 theelepel komijn
Paar snufjes kaneel
Snufje zout

 

Benodigdheden

Diepe pan
Koekenpan
Dunschiller
Stamper

 

Bereiding

1. Laat de vegetarische bacon eerst even ontdooien.

2. Schil de zoete aardappelen met een dunschiller en snijd ze in blokjes. Snijd de wortel in dunne plakken en snijd ook de ui fijn. 

3. Doe de boerenkool in een diepe pan en leg daarbovenop de zoete aardappelen, wortel en ui. Voeg ruim water toe zodat alles goed onder water staat. Breng aan de kook en kook 15 minuten. 

4. Giet het water goed af met een deksel. Voeg daarna de havermelk, Becel Romig en mosterd toe aan de pan en stamp alles met een stamper tot stamppot.

5. Breng de stamppot op smaak met kaneel, komijn en zout. Hussel daarna nog een keer door elkaar.  

6. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en voeg de vegetarische bacon toe. Bak een paar minuten en laat daarna een paar minuten rusten voor een extra bite.

7. Serveer de boerenkool stamppot met de vegetarische bacon. Enjoy!

Tip: Wil je deze stamppot ook glutenvrij maken? Gebruik dan een andere soort plantaardige melk, zoals amandelmelk. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Becel. 

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken met suikers en weer lekker in je vel te zitten!

info@zonderz