fbpx ...

Hoe creëer je meer zelfliefde? Zelfliefde is niet zweverig of egoïstisch, het is namelijk ook een vorm van zorgen voor jezelf. Vaak zet je iedereen om je heen op nummer één, waardoor je jezelf kan vergeten. Denk maar eens aan die overvolle agenda boordevol afspraken, terwijl je eigenlijk gewoon behoefte hebt aan een avondje thuis op de bank. Hoe kan het toch dat we soms zo weinig aan onszelf denken, maar wel veel aandacht en liefde aan anderen geven? In deze blog wil ik je wat tips geven om meer zelfliefde te creëren. Ook stelde ik een aantal vragen aan Merel Teunis, auteur van het boek Self Love Talk. Dit boek staat boordevol handige tips voor meer zelfliefde en bevat fijne opdrachten om zelf uit te voeren. 

 

zelfliefde

 

Hoe creëer je meer zelfliefde?

 

Vergelijk jezelf minder met anderen

 

Ben je jezelf continue aan het vergelijken met anderen? Niet doen! Het gras lijkt dan misschien wel altijd groener bij de buurman, maar vaak is dat niet zo. Dat is ook het nadeel van social media, waarbij iedereen toch vaak een opgeleukt beeld van zichzelf laat zien. Juist door jezelf continue te vergelijken met anderen raak je alleen maar verder van jezelf verwijderd, terwijl je zelf gewoon een leuk mens bent. Probeer dat vergelijken dus eens wat vaker los te laten en realiseer je dat bijna alle foto’s die je ziet op social media bewerkt zijn.

Zo laat ik de foto’s die ik deel op Instagram bijvoorbeeld maken door een fotograaf, omdat ik geen held ben in foto’s van mijzelf maken. In werkelijkheid zit ik ook vaak make-uploos in mijn yogalegging en dikke trui achter mijn laptop te werken. Natuurlijk probeer ik zo natuurlijk mogelijk over te komen, maar onthoud dat social media vaak wel een mooiere versie is van de werkelijkheid. Vergelijk jezelf eens wat minder met anderen en je zal merken dat je beeld over jezelf vanzelf ook beter wordt! 

 

Durf wat vaker nee te zeggen

 

Veel mensen vinden het lastig om nee te zeggen tegen anderen. Jarenlang zei ik ook altijd overal ja op, met als gevolg een agenda boordevol afspraken waar ik niet altijd zin in had. Ik merkte dat het ook heel fijn kan zijn om eens nee te zeggen en een avondje voor jezelf in te plannen. Zo plan ik altijd minimaal één avond helemaal vrij en zorg ik voor wat meer selfcare. Dan neem ik bijvoorbeeld een warme douche, scrub ik mijzelf met een zelfgemaakte scrub en lees ik daarna een inspirerend boek op de bank. Hoe heerlijk is het om soms te doen waar je écht zin in hebt?

Natuurlijk vind ik avonden met mijn vriendinnen ook heel gezellig, maar soms is het goed om nee te zeggen en meer naar jezelf te luisteren. Zo ook op werkgebied. Ben je verplicht om al die afspraken, etentjes en borrels af te gaan, terwijl je er helemaal geen zin in hebt? Waarschijnlijk niet. Kijk wat jou energie geeft en zeg nee tegen de dingen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Dat is de eerste stap naar meer zelfliefde, want op die manier zorg je ook veel beter voor jezelf. 

 

Wees je eigen beste vriendin

 

Een stukje uit het boek Self Love Talk. ‘Wees je eigen beste vriendin in het leven. Misschien vind je dit een beetje cliché of zoetsappig klinken, maar in deze korte zin schuilt een krachtige en praktische boodschap. Je eigen beste vriendin in het leven zijn is een prachtige manier van zelfliefde en daarnaast is het dé manier om een groter gevoel van zelfcompassie te ontwikkelen.’

Soms kunnen we zo negatief praten over onszelf, terwijl we dat tegen onze beste vriendin waarschijnlijk nooit zouden doen. Sta je voor de spiegel en vind je jezelf dik, een puistenkop of een lange spriet? Stel je dan eens voor dat je daar stond en je beste vriendin zou reageren. Waarschijnlijk gaat zij veel liefdevoller met je om en vertelt ze je dat je alles veel groter maakt dan dat het daadwerkelijk is. Wees dus wat vaker je eigen beste vriendin in het leven en praat tegen jezelf alsof je tegen je beste vriendin praat. Op die manier word je ineens veel positiever en zal je merken dat je je nergens druk om maakt! 

 

zelfliefde

 

Vragen aan Merel Teunis over zelfliefde

 

Sommige mensen denken dat zelfliefde egoïstisch is. Wat is jouw mening daarover? 

 

“Klopt, dat is ook een misverstand waar ik in mijn boek dieper op inga. Ik vind het jammer dat er op die manier over zelfliefde nagedacht wordt, maar ik snap wel waar deze gedachte vandaan komt. Persoonlijk heb ik dit ook ervaren toen ik meer wilde investeren in mezelf, in de vorm van onbegrip vanuit mijn directe omgeving. Dit was aan de ene kant ook niet gek, want opeens koos ik ervoor om mijn tijd anders te verdelen en was ik soms iets minder bereikbaar.  Dit was omdat ik ervoor koos minder online te zijn.”

“Ik vond het best lastig om hiermee om te gaan, maar wat heel erg hielp was om de verandering in mijn gedrag en denkwijze te benoemen. Ik zie zelfliefde en meer tijd vrijmaken voor dat waar je zelf behoefte aan hebt niet als iets egoïstisch, maar iets wat van essentieel belang is voor je eigen welzijn. Dit komt doorgaans niet voort uit desinteresse of uit de behoefte om enkel nog aan jezelf te denken. Het verschil is dat je ook meer aan jezelf denkt en ook (naast alle andere verwachtingen) prioriteit geeft aan je eigen welzijn.”

 

Hoe ga je om met negatieve self-talk, zoals bijvoorbeeld een negatief lichaamsbeeld? 

 

“Een eerste belangrijke stap in het aanpakken van negatieve self-talk is om je bewust te zijn van de manier waarop je met jezelf communiceert. Hier ben ik jaren geleden mee gaan oefenen en het was voor mij best verrassend om erachter te komen dat ik mezelf door bepaalde interne uitspraken tegen hield in mijn ontwikkeling, door mezelf te vertellen dat ik niet goed of talentvol genoeg was voor een carrière switch die ik graag wilde maken.”

“Door mezelf op een andere manier te gaan toespreken ontwikkelde ik meer vertrouwen (in mezelf) om deze stappen toch te zetten! Dit werkt ook ongeveer zo wanneer we het hebben over negatieve self-talk over je uiterlijk. Door heel kritisch te zijn en jezelf als het ware naar beneden te halen ben je eigenlijk je eigen grootste pestkop, hiermee voed je je eigen negatieve zelfbeeld. Probeer heel bewust jezelf op een andere (positieve en helpende) manier toe te spreken en hier echt mee te gaan oefenen.”

 

Wat is volgens jou dé tip om meer zelfliefde te creëren? 

 

“Lastig, want ik kan er zoveel bedenken. Wat denk ik wel essentieel is, is om meer stil te staan bij jezelf. Zeker in de tijd waarin we nu leven waarin we ontzettend druk zijn, schiet echt stil staan bij jezelf er met het grootste gemak bij in. Echter, om echt te kunnen voelen waar je behoefte aan heb is het wel nodig om stil te staan. Daarnaast creëert dit ook meer rust, want je doorbreekt hierdoor bewust het altijd “aan” staan in je hoofd of het altijd maar doorrennen van taak naar taak en afspraak naar afspraak.”

 

Waarom zouden mensen jouw boek moeten lezen, ook al zijn ze wel tevreden met zichzelf? 

 

“Goeie vraag! In mijn boek probeer ik anderen te inspireren om zelfliefde dagelijks toe te passen. Vaak wordt er gedacht dat je zelfliefde pas nodig hebt als je voor je gevoel in de put zit (zeker waar), maar ik denk dat je altijd baat hebt bij een goede portie zelfliefde en prioriteit geven aan zorgen voor jezelf. Juist om ervoor te zorgen dat je dagelijks lekker in je vel zit, goed voor jezelf (zowel je eigen geluk, gezondheid en groei) en je de connectie met jezelf niet verliest. Het boek laat zien hoe zelfliefde onderdeel van je manier van leven kan worden en dat dit juist ook vanuit een heel positief punt bekeken kan worden. Het zorgt er voor dat je niet pas zelfliefde nodig hebt als je al ver over je eigen grenzen heen bent, want je weet dan veel beter hoe je deze preventief kan bewaken.”
 
Het boek ‘Self Love Talk’ van Merel Teunis is vanaf nu te bestellen via deze link. Ik heb het zelf gelezen en vind het echt een aanrader om meer over jezelf te leren en op een positievere manier om te gaan met je gedachten. 
info@zonderz