fbpx ...

Wat een feestje is deze gezonde speculaascake! Wanneer het buiten regent en je wat lekkers wilt bakken is dit recept precies wat je nodig hebt. Deze speculaascake is heerlijk als tussendoortje of om van te genieten ‘s avonds. Daarnaast is deze cake ook ideaal voor kinderen, aangezien de cake gezoet is met medjoul dadels. Deze dadels zijn een natuurlijke bron van suikers, welke beter voor het lichaam zijn dan bijvoorbeeld witte suiker. Zo kunnen je kinderen lekker smikkelen op een gezonde manier. Bovendien is deze speculaascake gluten- en lactosevrij, wat weer fijn is voor mensen met allergieën. 

 

Gezonde glutenvrije speculaascake

 

Nu lijkt Sinterklaas nog zo ver weg, want terwijl ik dit schrijf is het nog maar oktober. Toch vond ik het leuk om alvast een recept voor Pakjesavond online te zetten. Tegen de tijd dat Sinterklaas weer in het land is zorg ik dat ik een heleboel gezonde Sinterklaas recepten voor jullie heb. Ik weet namelijk dat veel van jullie kinderen hebben en hoe leuk is het om samen met je kinderen lekker te bakken! Maar ook als je geen Sinterklaas viert is deze gezonde speculaascake een aanrader. Dankzij de speculaaskruiden met kaneel, nootmuskaat en kardemom krijgt de cake een heerlijke, winterse smaak. Genoeg redenen om de oven aan te zetten en deze gezonde cake te gaan bakken. 

Vanuit de Ayurveda is deze gezonde speculaascake ook erg Vata balancerend. Misschien heb je veel last van darmklachten, een chaotische mind of een droge huid? Dan werkt deze speculaascake met o.a. verwarmende kruiden, amandelmeel en medjoul dadels perfect om jezelf lekker in balans te brengen. Ook ideaal om te maken tijdens de herfst en winter!

Deze gezonde speculaascake is:

  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Vrij van geraffineerde suikers
  • Makkelijk om te maken
  • Vata balancerend

Laat je me weten wat je van deze gezonde speculaascake vond? Deel je recept foto via Instagram via #zonderzooi of tag mij via @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

gezonde-speculaascake

gezonde-speculaascake 

Recept gezonde speculaascake

 

Ingrediënten

250 gram amandelmeel
200 ml ongezoete amandelmelk
1,5 eetlepel speculaaskruiden
3 biologische eieren
2 theelepels bakpoeder
110 gram medjoul dadels*
75 gram kokosolie (zonder kokossmaak)
2 eetlepels amandelschaafsel
Paar snufjes zout

 

Benodigdheden

Oven
Beslagkom
Staafmixer
Mixer of garde
Cakevorm
Bakpapier

 

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180˚C.

2. Doe de dadels in een maatbeker. Pureer deze met de staafmixer en 2 eetlepels water tot puree.

3. Smelt de kokosolie even in een pannetje tot het vloeibaar wordt.

4. Doe de eieren in de beslagkom en mix 1 minuut met een mixer. 

5. Voeg daarna het amandelmeel en de plantaardige melk toe en mix 1 minuut. Voeg dan de koek en speculaas kruiden, bakpoeder, dadelpuree, kokosolie en zout toe. Mix het beslag een paar minuten goed door elkaar met een mixer. 

6. Doe een velletje bakpapier in de cakevorm, zodat je de cake er straks makkelijk uit kan halen. Giet het beslag in de vorm en strijk het daarna glad met een spatel.

7. Garneer de cake met 2 eetlepels amandelschaafsel en bak de cake 40-45 minuten in de voorverwarmde oven.

8. Laat de speculaascake een halfuur afkoelen voor je deze aansnijdt. Enjoy! 

*Tip: Je kunt ook 90 gram ahorn siroop gebruiken in plaats van de dadels.

Wil je meer balans ervaren in je lichaam en mind? Ga dan aan de slag met mijn Balance e-book met 52 Ayurvedische recepten. Dit e-book zorgt voor meer balans en minder last van vervelende klachten. Klik hier om het e-book te bekijken. 

 

gezonde-speculaascake

info@zonderz